Päls

Sista pälsdjursfarmen i Norge stängd

2018 kom det glädjande beskedet att Norge beslutat att förbjuda pälsdjursfarmer och att alla farmer skulle avvecklas till 2025. Nu har den sista farmen stängt ner.

– Det är helt fantastiskt och en stor seger att pälsindustrin i Norge nu tillhör det förflutna. Ytterligare ett land där inga fler djur kommer att behöva leva under miserabla förhållanden i små gallerburar och sedan gå en brutal död till mötes och flås för sin päls, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

I Norge har pälsindustrin bestått av mink- och rävfarmer. Under många år har organisationen Nettverk for dyrs frihet kämpat för att stänga ner pälsdjursfarmerna i landet, bland annat genom att dokumentera, granska och avslöja farmerna och visa djurens verklighet.

Två av de bilder norska organisationen Nettverk for dyrs frihet tagit på mink- och rävfarmer i Norge. Foto: Nettverk for dyrs frihet

 

I ett inlägg i sociala medier skriver Nettverk for dyrs frihet:
Detta är en historisk seger för djuren och djurvänner. För 15 år sedan började Nettverk for dyrs frihet att dokumentera djurens liv på norska pälsfarmer. Sedan 2008 har vi avslöjat lidandet på över 200 pälsfarmer, och bidragit till stor mediebevakning och politisk debatt om pälsuppfödning. Nu är pälsdjursuppfödningen äntligen historia!

Tack till alla som kämpat! Ni som har gått i fackeltåg, som har delat ut flygblad, som skrivit under namninsamlingar, som pratat med vänner, som stöttat oss ekonomiskt: Detta hade inte varit möjligt utan er!”

20-tal minkfarmer kvar i Sverige
I Sverige stängde den sista rävfarmen för pälsproduktion 2001 och den sista chinchillapälsfarmen 2014. Då lyckades Djurrättsalliansen även rädda livet på de 243 chinchillor som fanns på farmen. Men det finns fortfarande ett 20-tal minkfarmer kvar i Sverige.

– Vi fortsätter kämpa tills varje pälsdjursfarm i Sverige är stängd. Djur är inte kläder, utan tänkande och kännande individer som inte är våra att utnyttja. Alla djur borde ha rätt till sina egna liv, säger Malin Gustafsson.

En döende industri
Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Över 20 europeiska länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna eller är på god väg att göra det. Allt fler av de stora internationella modehusen, som Gucci, Armani och Chanel, har valt att bli pälsfria, och i Sverige har bland annat NK beslutat att sluta sälja äkta päls. Även Sveriges Veterinärförbund har gått ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

– Dessutom visar opinionsundersökningar att en majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning. Bara för att en industri existerar och har legaliserats en gång i tiden innebär det inte att verksamheten är försvarbar eller etisk. Sverige borde göra som så många andra länder redan gjort och förbjuda pälsdjursfarmer för gott, säger Malin Gustafsson.

Vad du kan göra:
🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från farmerna så att fler får upp ögonen för djurens akuta situation. Vårt material hittar du på sidan Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare eller medlem. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Det går även att bra att swisha en gåva till vårt arbete för minkarna. Vårt swishnummer är 123 0730 739. Stort tack för ditt stöd!

🐾  Tipsa oss! Om du har information om något som händer på en minkfarm och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss. Du kan vara helt anonym. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter.

 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer