Päls

Nu dödas minkarna på pälsdjursfarmerna

På de 20-tal pälsdjursfarmer som finns kvar i Sverige gasas nu minkarna ihjäl för att bli kläder till människor. Under sina drygt sex månader i livet har minkarna varit instängda i små gallerburar, långt ifrån sin naturliga miljö.Djurrättsalliansen arbetar för att Sverige ska förbjuda pälsdjursfarmning, någonting som många länder redan gjort. 

Syftet med minkfarmer är att föda upp och döda minkar för deras päls. På våren varje år föds minkvalpar och i slutet av året gasas de ihjäl och flås – och nästkommande år upprepas samma sak igen. Nu är det den tid på året då djuren på pälsdjursfarmerna går en plågsam död till mötes. Minkarna tillbringar sin sista stund i livet i en låda som fylls med koldioxid. Gasen, som är plågsam för alla djur att andas in, leder till en panikartad kamp där minkarna försöker ta sig ut ur avlivningslådan medan de kvävs till döds.

Här under kan du se Djurrättsalliansens material som smygfilmades på minkfarmer i södra Sverige under november 2019. Materialet visar hur minkar fångas in med handskar och slits ur burarna för att sedan stoppas ner i den så kallade avlivningslådan för att gasas till döds och därefter flås. De flådda kropparna slängs sedan som skräp i containrar.

 

Miserabla liv under den korta tid de får leva
På farmerna hålls djuren i trånga nätburar där de inte har någon chans att gå undan eller kommunicera normalt, vilket ibland leder till att honan biter ihjäl sina egna ungar och att minkvalparna attackerar varandra. De minkar som överlever den första tiden separeras från sin mamma efter runt åtta veckor och sätts då i burar där de hålls två och två. Vardagen består av trängsel, stress och frustration. 

– Minkarnas situation på farmerna är långt ifrån de liv de egentligen är anpassade för. I det vilda är minken ett ensamlevande djur med kilometerstort revir – där en stor del av deras aktiva tid tillbringas i vatten. Det är hjärtskärande att se hur minkarnas livssituation ser ut på farmerna. Det är svårt att förstå att det som minkarna utsätts för inte ses som fel och oetiskt i allas ögon. I våra ögonen är det rent djurplågeri och farmerna borde förbjudas omgående, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

En döende industri
Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Över 20 europeiska länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna eller är på god väg att göra det. Allt fler av de stora internationella modehusen, som Gucci, Armani och Chanel, har valt att bli pälsfria och i Sverige har bland annat NK beslutat att sluta sälja äkta päls. Även Sveriges Veterinärförbund har gått ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

– Dessutom visar opinionsundersökningar att en majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning. Bara för att en industri existerar och har legaliserats en gång i tiden innebär det inte att verksamheten är försvarbar, rätt eller etisk. Sveriges politiker borde lyssna på folket och göra det enda rätta och avveckla minkfarmerna omgående, säger Malin Gustafsson.

Minkar på en svensk pälsdjursfarm. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur

 

Djurrättsalliansen har under många år drivit frågan och arbetat för att minkfarmerna i Sverige ska stängas. Sedan 2010 har Djurrättsalliansen offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige för att ge allmänheten en inblick i djurens situation. Den omfattande dokumentationen visar minkarnas verklighet på farmerna: bland annat bitskador, kannibalism och stereotypa beteenden. Materialet har väckt starka reaktioner, fått medial uppmärksamhet och varit bidragande till den starka opinionen mot minkfarmer i landet. Läs och se mer om vårt arbete för minkarna på sidan Stäng minkfarmerna.

Vad du kan göra:
🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från farmerna så att fler får upp ögonen för djurens akuta situation. Vårt material hittar du på sidan Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare eller medlem. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Det går även att bra att swisha en gåva till vårt arbete för minkarna. Vårt swishnummer är 123 0730 739. Stort tack för ditt stöd!

🐾  Tipsa oss! Om du har information om något som händer på en minkfarm och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss. Du kan vara helt anonym. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer