Päls

Just nu: minkar dödas på svenska pälsdjurfarmer

Just nu dödas hundratusentals minkar på Sveriges pälsdjursfarmer. Minkarna som föddes i maj gasas till döds under november och december månad. Djurrättsalliansen släpper nu nytaget material som smygfilmats på minkfarmer i södra Sverige under november 2019. Materialet visar hur minkar fångas in med handskar och slits ur burarna för att sedan stoppas ner i en så kallad avlivningslåda för att gasas till döds och därefter flås. De flådda kropparna slängs sedan i en container.

Gasen som används är hög koncentration av koldioxid, samma gas som används för att “bedöva” grisar och fiskar vid slakt. Det finns många gaser som är dödliga eller har bedövande verkan, men trots det används koldioxid som är en erkänt plågsam gas att andas in och forskare konstaterade redan för tjugo år sedan att det inte är ett “humant” sätt att döda minkar på. Den gör ont i ögonen, nosen, halsen och lungorna – bland annat på grund av särskilda receptorer som reagerar på koldioxid och skickar smärtsignaler till hjärnan. Detta har utnyttjats i vetenskapliga studier av smärta hos människor. Dessutom ger koldioxid en känsla av att inte få luft trots att man tar djupa andetag. Det är tydligt att djur undviker att gå in i utrymmen med höga halter koldioxid om de kan – något studier på bland annat minkar visat. Men på farmerna har minkarna inte det valet. Istället tillbringar de sin sista stund i livet med en panikartad kamp för att ta sig ut medan de kvävs till döds.

Här slås gases på den så kallade avlivningslådan där minkarna dödas. Foto: Djurrättsalliansen

 

Hur lång tid processen tar varierar. I en studie från 2013 utsattes minkar för koldioxidkoncentrationer mellan 70– 85 procent. Den enda mink som utsattes för 70 procent levde fortfarande efter sju minuter i gasen, medan de minkar som utsattes för 80 procent eller högre var döda inom fem minuter. De första 1–3 minuterna hyperventilerade de och i omkring en minut var de rastlösa, rörde sig vingligt och svajade. Några av dem skrek. Trots detta drar forskarna slutsatsen att djuren inte upplever dödandet som stressande på något sätt och menar att de inte känner av gasen överhuvudtaget.

Minkarna slits ur de små metallburarna där de levt inspärrade och kastas sedan ner i avlivningslådan. Foto: Djurrättsalliansen

 

I SLU:s utbildningsmaterial om slakt, som riktar sig bland annat till människor som ska skaffa ett kompetensbevis för att få avliva minkar på pälsdjursfarmer, står: ”Om tiden till medvetslöshet ökar över normalt ska ytterligare koldioxid tillföras. Det kan också vara nödvändigt att kontinuerligt tillföra koldioxid i små doser. Detta eftersom turbulens som uppstår när minkarna placeras i lådan samt luft i minkarnas lungor kan göra att koncentrationen minskar.” Det kan vara värt att stanna upp ett ögonblick och fundera på vad de torra meningarna egentligen säger. Djuren trycks ner i en låda. Antingen är lådan redan fylld med gas, eller också sprutas den in. De här minkarna kämpar för sina liv – i “bästa” fall i nitton sekunder, i många fall betydligt längre än så. Och om de kämpar längre än de brukar, så får man helt enkelt fylla på med lite mer gas. Det är en praktisk fråga. Som SLU-materialet avslutningsvis uttrycker det: ”Vid lägre koncentration av koldioxid närmare 80 % förlängs tiderna till medvetslöshet och död. Därmed bör en ytterligare marginal på minst 10 minuter antas innan lådan öppnas. Lämpligt är därmed att använda en klocka (alarm eller äggklocka) som anger när tiden har passerat.

När minkarna blivit flådda dumpas deras kroppar i containrar. Foto: Djurrättsalliansen

 

Pälsindustrin innebär att djur föds upp och dödas enbart för att vi människor vill bära djurens päls. I Sverige utgörs industrin av minkfarmer, där omkring 650 000 (2017) minkar föds upp och dödas varje år. De senaste tjugo åren har antalet minkfarmer minskat kraftigt i Sverige. I dagsläget finns det omkring 45 minkfarmer i Sverige. Djurrättsalliansen har sedan 2009 dokumenterat och avslöjat verkligheten för minkarna på svenska pälsdjursfarmer. Syftet med vårt arbete är att ge allmänheten inblick i minkarnas verklighet på minkfarmerna och visa det enorma djurplågeri som är helt lagligt i Sverige idag. Vi kämpar för att inga minkar ska tvingas födas, leva och dö på minkfarmer och vårt mål är att alla minkfarmer ska stängas. På sidan Sveket mot minkarna kan du ta del av våra bilder och filmer från svenska minkfarmer. 

Hjälp oss stänga minkfarmerna – skriv under vår protestlista här.

Fler nyheter
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer