Päls

Många tog ställning mot pälsindustrin i fackeltåg

Pälsindustrin världen över dödar årligen miljontals djur för deras päls. I Sverige finns det fortfarande ett 20-tal minkfarmer där minkar föds upp i små gallerburar för att gasas ihjäl och flås. Lördagen den 26 november tog närmare 100 personer ställning för djuren och deltog i Djurrättsalliansens fackeltåg mot pälsindustrin. 

I lördags hördes och syntes ett hundratal personer med banderoller, facklor, skyltar och slagord på Göteborgs gator. Fackeltåget anordnades av Djurrättsalliansen och budskapet var tydligt: pälsindustrin ska stoppas och djur är inte kläder. 

– Det är inte försvarbart med en industri där djur utnyttjas och dödas för att vi människor vill bära deras päls. Djur är tänkande och kännande individer som precis som vi borde ha rätt till sina liv och sin frihet. För att få till en förändring och ett slut på det djurplågeri som pälsindustrin innebär så krävs handlingar. Därför var det fantastiskt att se alla som deltog i fackeltåget, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

 

En döende industri
Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Över 20 europeiska länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna eller är på god väg att göra det. Allt fler av de stora internationella modehusen, som Gucci, Armani och Chanel, har valt att bli pälsfria, och i Sverige har bland annat NK beslutat att sluta sälja äkta päls. Även Sveriges Veterinärförbund har gått ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

– Dessutom visar opinionsundersökningar att en majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning. Bara för att en industri existerar och har legaliserats en gång i tiden innebär det inte att verksamheten är försvarbar eller etisk, säger Malin Gustafsson.

Men trots att industrin är på nedgång dödas årligen runt 100 miljoner för deras päls.

– Varje djur som utnyttjas och dödas är ett för mycket. Så även om det går åt rätt håll är kampen inte över, säger Malin Gustafsson.

Svenska minkfarmer dokumenterade och avslöjade
Djurrättsalliansen har sedan 2010 avslöjat minkarnas verklighet på svenska pälsdjursfarmer. Idag finns det ett 20-tal minkfarmer kvar och Djurrättsalliansen kämpar för att varje farm ska stänga. Det har tidigare även funnits pälsdjursfarmer i Sverige där chinchillor och rävar fötts upp för sin päls, men den sista rävfarmen stängde 2001 och den sista chinchillafarmen 2014. I år har ett foto som fotojournalisten Jo-Anne McArthur tagit tillsammans med Djurrättsalliansen på en svensk minkfarm prisats i en stor fototävling. Läs mer om det här. Djurrättsalliansen har även haft en annonskampanj i Skara, där några av de minkfarmer som finns kvar i Sverige ligger. 

Stort tack till alla er som deltog i helgens fackeltåg mot pälsindustrin. Tillsammans gör vi skillnad för djuren!

Fler nyheter
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade kycklingföretaget säljer till hela Europa

Igår publicerade Uppdrag granskning filmer från kycklingindustrins största avelsföretag Aviagen, tagna av en person från Djurrättsalliansen som arbetat undercover. Det många kanske inte vet är att det avslöjade företaget inte bara står bakom 99 procent av den svenska kycklingbranschen – det styr även en stor del av den europeiska. 

Läs mer