Päls

Lettland förbjuder pälsdjursfarmer

Ännu ett europeiskt land förbjuder pälsdjursfarmer – senast 2028 kommer alla farmer i Lettland vara stängda. I Sverige finns fortfarande ett 20-tal farmer där minkar föds upp och gasas ihjäl för sin päls. Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort filmmaterial från svenska minkfarmer, och kämpar för att även Sverige ska förbjuda pälsdjursuppfördning.

Varje år dödas 300 000 minkar och hundratals rävar och chinchillor för sin päls på lettiska pälsdjursfarmer. Men snart är det slut på djurplågeriet. Den 22 september 2022 röstades ett förbud mot pälsdjursfarmning igenom i Lettlands parlament. Senast 2028 ska alla farmer vara stängda. Tidigare har bland annat Lettlands grannland Estland förbjudit pälsdjursuppfödning.

– Det är otroligt glädjande att ännu ett land förbjuder pälsdjursfarmer. Frågan är när Sverige ska göra detsamma. Åtta av tio svenskar vill att minkfarmerna förbjuds, men ändå lyssnar inte politikerna. Pälsindustrin innebär ett ofattbart lidande som inte går att försvara på något sätt, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Minkar på en svensk pälsdjursfarm. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur

 

Pälsindustrin världen över dödar årligen runt 100 miljoner djur för deras päls. Djurrättsalliansen har sedan 2010 avslöjat minkarnas verklighet på svenska pälsdjursfarmer. Idag finns det ett 20-tal minkfarmer kvar och Djurrättsalliansen kämpar för att varje farm ska stänga. Det har tidigare även funnits pälsdjursfarmer i Sverige där chinchillor och rävar fötts upp för sin päls, men den sista rävfarmen stängde 2001 och den sista chinchillafarmen 2014.

– Nu är det på tiden att minkfarmerna också stänger. Minkarnas situation på farmerna är långt ifrån de liv de egentligen är anpassade för. I det vilda är minken ett ensamlevande djur med kilometerstort revir – där en stor del av minkens aktiva tid tillbringas i vatten. I de trånga burarna på farmerna har minkarna ingen chans att gå undan eller kommunicera normalt, vilket bland annat leder till att de attackerar varandra. Det är hjärtskärande att se hur minkarnas livssituation ser ut på farmerna, säger Malin Gustafsson. 

Lördagen den 26 november 2022 arrangerar Djurrättsalliansen ett fackeltåg i Göteborg mot pälsindustrin. Vi samlas klockan 15:00 på Järntorget och går tillsammans med facklor, skyltar och banderoller till Gustaf Adolfs Torg. Tillsammans sätter vi fokus på djurens situation och visar att vi är många som kämpar för deras rättigheter. 

Vad du kan göra:
🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från farmerna så att fler får upp ögonen för djurens akuta situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare eller medlem. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Det går även att bra att swisha en gåva till vårt arbete för minkarna. Vårt swishnummer är 123 0730 739. Stort tack för ditt stöd!

🐾  Tipsa oss! Om du har information om något som händer på en minkfarm och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss. Du kan vara helt anonym. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter.

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer