Internationellt

Estland förbjuder pälsdjursfarmning

Den 2 juni fattades ett historiskt beslut i Estlands parlament. En majoritet röstade för att avveckla landets pälsdjursfarmer och Estland blir det första av de baltiska länderna att förbjuda farmerna år 2026.

I omröstningen i parlamentet så röstade 55 av 101 ledamöter för att landets pälsdjursfarmer ska avvecklas. I nuläget finns det 11 chinchillafarmer i Estland. Landets sista räv- och minkfarm har redan avvecklats.

En av 243 chinchillor som räddades av Djurrättsalliansen från Sveriges sista pälsdjursfarm med chinchillor.

 

Djurrättsalliansen har under många år arbetat med organisationen Loomus som gjort ett otroligt arbete med att få igenom förbudet. Enligt organisationen Loomus visade den senaste opinionssiffran att 75 % var emot pälsdjursuppfödning (Kantar Emor, 2020)

 

Medlemmar i organisationen var på plats utanför parlamentet och firade ordentligt när beskedet kom. Foto: Loomus

 

Redan innan Djurrättsalliansen bildades var en av organisationens grundare i Estland på en av landets största chinchillafarmer för pälsproduktion och låtsades vara en svensk pälsdjursfarmare för att kunna ta fotografier och bilder på djurens situation på pälsdjursfarmen.

– Vi är så glada för att förbudet mot pälsdjursfarmer röstats igenom i Estland. Det är en seger för pälsdjuren och Estland ansluter sig nu till 17 andra länder i Europa som förbjudit pälsdjursfarmer, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

 

Måndagen 29 mars lämnades 95 816 namnunderskrifter in till landsbygdsminister Jennie Nilsson och regeringen med kravet att minkfarmerna ska avvecklas.

 

Måndagen 29 mars lämnades 95 816 namnunderskrifter in till Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson och regeringen med kravet att minkfarmerna ska avvecklas.

– Protestlistan är ett uttryck för svenska folkets starka missnöje med bristen på handlingskraft. Under många års tid har man struntat i den starka opinionen mot minkfarmer. Överlämnandet av namnlistorna är en tydlig markering som tillsammans med tidigare opinionsundersökningar visar att det finns ett utbrett folkligt stöd för att Sverige ska stänga minkfarmerna, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen har under många år drivit frågan och arbetat för att minkfarmerna i Sverige ska stängas. Vid flera tillfällen har vi offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer och har på så vis kunnat visa det omfattande djurplågeri som minkfarmning innebär. På farmerna hålls minkarna tillsammans i minimala nätburar vilket leder till extrema konsekvenser som kannibalism och stereotypa beteenden. Läs och se mer om vårt arbete för minkarna på sidan Stäng minkfarmerna.

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer