Internationellt

Estland förbjuder pälsdjursfarmning

Den 2 juni fattades ett historiskt beslut i Estlands parlament. En majoritet röstade för att avveckla landets pälsdjursfarmer och Estland blir det första av de baltiska länderna att förbjuda farmerna år 2026.

I omröstningen i parlamentet så röstade 55 av 101 ledamöter för att landets pälsdjursfarmer ska avvecklas. I nuläget finns det 11 chinchillafarmer i Estland. Landets sista räv- och minkfarm har redan avvecklats.

En av 243 chinchillor som räddades av Djurrättsalliansen från Sveriges sista pälsdjursfarm med chinchillor.

 

Djurrättsalliansen har under många år arbetat med organisationen Loomus som gjort ett otroligt arbete med att få igenom förbudet. Enligt organisationen Loomus visade den senaste opinionssiffran att 75 % var emot pälsdjursuppfödning (Kantar Emor, 2020)

 

Medlemmar i organisationen var på plats utanför parlamentet och firade ordentligt när beskedet kom. Foto: Loomus

 

Redan innan Djurrättsalliansen bildades var en av organisationens grundare i Estland på en av landets största chinchillafarmer för pälsproduktion och låtsades vara en svensk pälsdjursfarmare för att kunna ta fotografier och bilder på djurens situation på pälsdjursfarmen.

– Vi är så glada för att förbudet mot pälsdjursfarmer röstats igenom i Estland. Det är en seger för pälsdjuren och Estland ansluter sig nu till 17 andra länder i Europa som förbjudit pälsdjursfarmer, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

 

Måndagen 29 mars lämnades 95 816 namnunderskrifter in till landsbygdsminister Jennie Nilsson och regeringen med kravet att minkfarmerna ska avvecklas.

 

Måndagen 29 mars lämnades 95 816 namnunderskrifter in till Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson och regeringen med kravet att minkfarmerna ska avvecklas.

– Protestlistan är ett uttryck för svenska folkets starka missnöje med bristen på handlingskraft. Under många års tid har man struntat i den starka opinionen mot minkfarmer. Överlämnandet av namnlistorna är en tydlig markering som tillsammans med tidigare opinionsundersökningar visar att det finns ett utbrett folkligt stöd för att Sverige ska stänga minkfarmerna, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen har under många år drivit frågan och arbetat för att minkfarmerna i Sverige ska stängas. Vid flera tillfällen har vi offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer och har på så vis kunnat visa det omfattande djurplågeri som minkfarmning innebär. På farmerna hålls minkarna tillsammans i minimala nätburar vilket leder till extrema konsekvenser som kannibalism och stereotypa beteenden. Läs och se mer om vårt arbete för minkarna på sidan Stäng minkfarmerna.

 

Fler nyheter
Köttindustrin

Brand i djurfabrik – tusentals grisar döda

2 600 grisar dog i en brand i en djurfabrik utanför Mellerud. Djurrättsalliansen har varit på plats för att dokumentera djurens fruktansvärda öde. 

Läs mer
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer