Köttindustrin

Djur med frakturer, bölder och sår upptäckta på skånska slakterier

Flera djur med bölder, bråck, frakturer och sår har uppmärksammats på skånska slakterier under augusti. Livsmedelsverkets dokument ger en liten inblick i djurens verklighet på vägen till och inne på slakterierna. Men vad som inte visas i de offentliga handlingarna är ödet som alla de djur som skickats till slakterierna går till mötes – en brutal död.

Under 2021 dödades över 122 miljoner djur på Sveriges drygt hundra slakterier. Skåne är ett av de län där flest slakterier ligger. Djurrättsalliansen begär återkommande ut offentliga handlingar från svenska myndigheter, för att granska och få en inblick i djurens verklighet på slakterierna. Länsstyrelsen, som har uppdraget att kontrollera att djurskyddslagen följs på slakterierna, gjorde inte en enda djurskyddskontroll på skånska slakterier under augusti månad. Livsmedelsverket, som ska bevaka det dagliga arbetet på slakterierna, både sett till djurskydd och livsmedelssäkerhet, har lämnat ut en handfull dokument där läsaren kan få en tunn bild av verksamheten och hur djurens situation ser ut innanför slakteriernas stängda dörrar.

– Trots att så otroligt många djur dödas i Sverige varje dag, är det svårt att få en inblick i hur deras sista tid i livet såg ut. Vad de fåtal offentliga handlingar som upprättats i augusti visar är djur som har skadats på vägen till slakteriet eller som varit sjuka vid ankomst och därför uppmärksammats av veterinären på plats. Men det som alla djur utsätts för beskrivs inte alls – det våldsamma och brutala helt lagliga dödandet, säger Hanna Gisslén, talesperson för Djurrättsalliansen.

Gris med stort navelbråck på skånskt slakteri i augusti 2022. Foto: Livsmedelsverket

 

Nedan följer utdrag ur Livsmedelsverkets rapporter från händelser vid ett par skånska slakterier under augusti 2022:

 

Unik inblick på ett skånskt slakteri
Djurrättsalliansen har sett till så att människor fått insyn i hur slakt går till i Sverige. I januari 2021 kunde vi genom att ha filmat med dolda kameror avslöja ett skånskt KRAV-slakteri. Filmerna publicerades i det flesta stora svenska medier, och genomslaget var enormt. Två dagar efter avslöjandet stängdes slakteriet.

– För oss blev det ännu ett kvitto på hur viktigt vårt arbete och våra metoder är. Vad som pågick bakom de stängda dörrarna på slakteriet hade aldrig kunnat nå allmänhetens ögon, och djurens livsöden hade aldrig kunnat berättas, om vi inte hade valt att sätta upp dolda kameror, säger Hanna Gisslén.

Den omfattande dokumentationen från slakteriet visade brott mot djurskyddslagen, men framför allt såsom slakt i grund och botten går till – det våld och dödande som är helt lagligt och sker på alla slakterier.

– Vi märkte snabbt att det de flesta reagerar på i filmerna inte främst är själva djurskyddsbrotten, utan hur brutalt det faktiskt är när vi människor tar livet av andra djur. I medierna varnades ”känsliga tittare” för de våldsamma bilderna och i sociala medier täcktes filmerna över på grund av våldsamt innehåll. Vi människor kan inte ens se hur vår så kallade ”mat” blir till – då det är för våldsamt. Det borde säga tillräckligt för att man ska förstå hur fel det vi gör mot djuren är, säger Hanna Gisslén.

Stillbild från Djurrättsalliansens dolda kamera som visar slakt på det skånska KRAV-slakteriet.

 

Nio av tio slakterier har brutit mot djurskyddslagen
Djurrättsalliansen kunde även i en stor granskning under 2021 avslöja att nio av tio slakterier som har haft minst en kontroll av länsstyrelsen har brutit mot djurskyddslagen. Djur som har varit vid medvetande när deras halsar skurits av, anställda som saknat kompetensbevis och djur som fått elchocker på väg mot sin död är några av bristerna som uppmärksammats. Undersökningen visade även att 18 procent av Sveriges, vid tidpunkten för granskningen, 117 slakterier aldrig har kontrollerats av länsstyrelsen.

Vardagen i djurfabrikerna
Djurens korta liv innan de dödas på slakteriet innebär också det ett stort lidande. Majoriteten av djuren i den svenska livsmedelsindustrin lever hela sina liv instängda i djurfabriker. Trängsel, stress, smuts, sår och död är en del av djurens vardag i fabrikerna. De har alla blivit fråntagna rätten till sina egna liv och saknar därmed möjligheten att leva utifrån sina egna premisser. Djurrättsalliansen har dokumenterat svenska djurindustrier och djurfabriker och du kan ta del av vårt bild- och filmmaterial samt information om de olika industrierna på vår sida Djurfabriken samt Ett liv som gris.

Svensk grisindustri. Foto: Djurrättsalliansen/Aitor Garmendia

 

🌱 Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer