Sverige

Antalet djur som dödas på svenska slakterier fortsätter öka

122 323 320 landlevande djur dödades på svenska slakterier förra året. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen granskar. De senaste fyra åren har antalet slaktade djur ökat – 14 miljoner fler individer dödades 2021 jämfört med 2018.

Varje år dödas över hundra miljoner djur på svenska slakterier för att vi människor ser dem som mat. Antalet djur som dödas i den svenska livsmedelsindustrin har ökat för varje år de senaste fyra åren. Det visar Djurrättsalliansens granskning av Jordbruksverkets slaktstatistik. 2021 dödades 13 839 720 fler individer jämfört med 2018.

Antalet dödade djur på svenska slakterier de senaste fyra åren:
2021: 122 323 320 individer (nötkreatur, gris, får, kyckling, höns, kalkoner samt ”kasserade” individer inräknade)
2020: 117 871 140 individer (nötkreatur, gris, får, kyckling, höns, kalkoner samt ”kasserade” individer inräknade)
2019: 113 521 700 individer (nötkreatur, gris, får, kyckling, höns, kalkoner samt ”kasserade” individer inräknade)
2018: 108 483 600 individer (nötkreatur, gris, får, kyckling, höns, kalkoner samt ”kasserade” individer inräknade)

– Det är ogripbara och enorma summor djur som dödas årligen i Sverige. Bakom varje siffra döljer sig en tänkande och kännande individ, som precis som du och jag ville leva. Var och en av de här individerna dödades brutalt, och det sker helt lagligt i vårt samhälle. Majoriteten av djuren levde miserabla liv i djurfabriker innan de skickades till slakterierna. Det går inte på något vis att rättfärdiga att vi behandlar andra djur så här, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Kycklingar är det landlevande djurslag som dödas i störst antal på slakterierna i Sverige. Under de senaste fyra åren har antalet dödade kycklingar ökat för varje år. Förra året slaktades 5,3 miljoner fler kycklingar i Sverige jämfört med året innan (2020).

Antalet döda djur 2021 i siffror:
Nötkreatur: 411 650 individer
Gris: 2 651 110 individer
Får: 227 070 individer
Kycklingar: 115 629 110 individer (varav 3 226 110 ”kasserade” individer)
Höns: 2 876 020 individer (varav 159 650 ”kasserade” individer)
Kalkoner: 528 360 individer (varav 8 850 ”kasserade” individer)
Totalt: 122 323 320 individer

I statistiken ovan är ”kasserade fåglar/fjäderfän” inkluderade. ”Kasserade” innebär att fåglarna (kycklingar, höns och kalkoner) av olika anledningar inte anses duga som människoföda, bland annat på grund av att de skadats eller dött under transporten till slakteriet.

Alla djur som dödas i animalieindustrin ingår inte i den presenterade statistiken – exempelvis kaniner, renar, getter och strutsar. De miljarder fiskar som årligen dödas i livsmedelsindustrin omfattar statistiken inte heller. För fiskar finns det ingen tillförlitlig statistik eftersom de inte räknas som individer utan enbart i vikt. Antalet gäss, ankor, tuppar och broilermödrar som dödats kan man i Jordbruksverkets statistik få fram en totalsumma på, men inte uppdelat per djurslag. Det rör sig om hundratusentals individer per år (377 250 under 2021). I statistikdatabasen går det även att få fram att 1 200 hästar dödades på slakterier under 2021.

– Vill man inte vara en del av att djur utsätts för lidande och död borde man helt enkelt sluta lägga animaliska produkter på sin tallrik. Empati, respekt och solidaritet med alla som lever på den här planeten borde vara en självklarhet och i en sådan värld kan det inte finnas slakterier och djurfabriker. Välj växtbaserat för djurens skull, säger Malin Gustafsson.

Under förra året offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial från ett svenskt KRAV-slakteri. Materialet, filmat med dolda kameror, visar vad djuren utsattes för på slakteriet när personalen trodde att ingen såg på. Dokumenteringen visar olaglig djurmisshandel, grova djurskyddsbrott men även hur helt laglig slakt går till. Läs mer om avslöjandet här och se filmmaterialet här under. Tack vare vår granskning kom beskedet två dagar efter att filmmaterialet offentliggjordes att det uppmärksammade KRAV-slakteriet stängde. Läs mer här.

Djurrättsalliansen kunde även i en stor granskning under 2021 avslöja att nio av tio slakterier som har haft minst en kontroll av länsstyrelsen har brutit mot djurskyddslagen. Djur som har varit vid medvetande när deras halsar skurits av, anställda som saknat kompetensbevis och djur som fått elchocker på väg mot sin död är några av bristerna som uppmärksammats. Undersökningen visade även att 18 procent av Sveriges, vid tidpunkten för granskningen, 117 slakterier aldrig har kontrollerats av länsstyrelsen. Läs mer här.

Även djurens korta liv innan de dödas på slakteriet innebär ett stort lidande. Majoriteten av djuren i den svenska livsmedelsindustrin lever hela sina liv instängda i djurfabriker.Trängsel, stress, smuts, sår och skador samt död är en del av djurens vardag i fabrikerna. De har alla blivit fråntagna rätten till sina egna liv och saknar därmed möjligheten att leva utifrån sina egna premisser. Djurrättsalliansen har dokumenterat svenska djurindustrier och djurfabriker och du kan ta del av vårt bild- och filmmaterial samt information om de olika industrierna på vår sida Djurfabriken samt Ett liv som gris.

🌱 Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer