Päls

Två företag pälsfria efter Djurrättsalliansens kampanjer

På bara två veckor har Djurrättsalliansen fått två klädföretag att bli pälsfria. Detta genom att mobilisera människor att kontakta företagen och uppmana dem att sluta sälja kläder med äkta päls. 

Under första veckan i februari publicerade Djurrättsalliansens ett inlägg i sociala medier om Vingåker Factory Outlet och uppmanade våra följare att kontakta företaget och uppmana dem att bli pälsfria. Detta efter att Djurrättsalliansen försökt att föra en dialog med företaget, men utan att få några svar. Och efter en kort och intensiv kampanj där hundratals människor hörde av sig till företaget tog de beslutet att sluta köpa in och sälja äkta päls. ”Om än sent, så vill även vi se en klädindustri fri från naturlig päls”, skrev Vingåker Factory Outlet i samband med beslutet att bli pälsfria. 

Vingåker Factory Outlet har sålt päls både i sin fysiska butik samt i sin webbshop. Pälsen kommer från bland annat mårdhund och kanin. 

 

Veckan efter valde vi att ha en liknande kampanj mot företaget Jackie, med fyra butiker i Stockholm samt en onlineshop. Jackie har sålt kläder med päls från bland annat mårdhund, kanin, prärievarg och räv. Även Jackie hade Djurrättsalliansens försökt att föra en dialog med, men utan resultat. Så likt Vingåker Factory Outlet bad vi våra följare att kontakta Jackie och be dem att sluta sälja päls och kort där efter skrev företaget i ett meddelande att de omedelbart slutar att köpa in artiklar med päls och att de lager med kläder med äkta päls som de har kommer de att sälja av. ”Vi siktar också på en klädindustri fri från päls”, skrev Jackie i ett meddelande via sociala medier. 

Jackies meddelande via sociala medier i samband med att de tog beslutet att bli pälsfria.

 

Miljontals djur dödas varje år i pälsindustrin. Majoriteten av all päls kommer från djur uppfödda på pälsdjursfarmer. De vanligaste djuren som föds upp på farmer är mårdhund, räv, kanin, mink och chinchilla. Även flera miljoner vilda djur som rävar, prärievargar, lokatter och tvättbjörnar fångas och dödas med hjälp av fällor varje år – främst i USA, Kanada och Ryssland. Läs mer om pälsindustrin globalt här. 

I Sverige finns det fortfarande ett 30-tal minkfarmer där hundratusentals minkar årligen föds upp och dödas för sin päls. Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer. Materialet går att ta del av på sidan Stäng minkfarmerna. 

Minkar på svensk minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur/Djurrättsalliansen

 

Nyligen kom beskedet att inga nya minkar får födas upp på farmerna under 2021. Beslutet togs på grund av pandemin, då coronaviruset upptäckts på minkfarmer i Sverige. Så många som 23 av 26 svenska minkfarmer har haft covidutbrott. Men omkring 90 000 avelsdjur sitter fortfarande i burar på farmerna. Det är de minkar som är föräldrarna till alla de minkar som föds upp och dödas på farmerna årligen. Nu uppmanar Djurrättsalliansen Sveriges politiker att införa ett permanent totalförbud mot minkfarmning i Sverige så att farmerna inte kan fortsätta efter pandemin. Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att skriva under vår namninsamling. 

Tidigare fanns det även rävfarmer och chinchillafarmer för pälsproduktion i Sverige. Den sista rävfarmen stängde 2001 och den sista chinchilla farmen stängde 2014 och då lyckades vi även rädda de 243 chinchillor som fanns på farmen. Läs mer om det här. 

Ett stort tack till alla er som tog er tiden att ringa, mejla och skriva meddelanden till Jackie och Vingåker Factory Outlet. Tillsammans gör vi skillnad för djuren! 

Stöd vårt arbete och hjälp oss stänga minkfarmerna permanent genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att Swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurförsök

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Läs mer
Päls

Förslag från regeringen kan innebära slutet för svenska minkfarmer

Enorma mängder minkar har lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer i flera decennier. Kampen för djuren och för att stänga farmerna har pågått länge och varit ihärdig. Nu kan slutet för pälsindustrin i Sverige vara nära: regeringen föreslår ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Det ska även utredas om pälsdjursfarmer ska förbjudas. 

Läs mer
Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Läs mer