Päls

Två företag pälsfria efter Djurrättsalliansens kampanjer

På bara två veckor har Djurrättsalliansen fått två klädföretag att bli pälsfria. Detta genom att mobilisera människor att kontakta företagen och uppmana dem att sluta sälja kläder med äkta päls. 

Under första veckan i februari publicerade Djurrättsalliansens ett inlägg i sociala medier om Vingåker Factory Outlet och uppmanade våra följare att kontakta företaget och uppmana dem att bli pälsfria. Detta efter att Djurrättsalliansen försökt att föra en dialog med företaget, men utan att få några svar. Och efter en kort och intensiv kampanj där hundratals människor hörde av sig till företaget tog de beslutet att sluta köpa in och sälja äkta päls. ”Om än sent, så vill även vi se en klädindustri fri från naturlig päls”, skrev Vingåker Factory Outlet i samband med beslutet att bli pälsfria. 

Vingåker Factory Outlet har sålt päls både i sin fysiska butik samt i sin webbshop. Pälsen kommer från bland annat mårdhund och kanin. 

 

Veckan efter valde vi att ha en liknande kampanj mot företaget Jackie, med fyra butiker i Stockholm samt en onlineshop. Jackie har sålt kläder med päls från bland annat mårdhund, kanin, prärievarg och räv. Även Jackie hade Djurrättsalliansens försökt att föra en dialog med, men utan resultat. Så likt Vingåker Factory Outlet bad vi våra följare att kontakta Jackie och be dem att sluta sälja päls och kort där efter skrev företaget i ett meddelande att de omedelbart slutar att köpa in artiklar med päls och att de lager med kläder med äkta päls som de har kommer de att sälja av. ”Vi siktar också på en klädindustri fri från päls”, skrev Jackie i ett meddelande via sociala medier. 

Jackies meddelande via sociala medier i samband med att de tog beslutet att bli pälsfria.

 

Miljontals djur dödas varje år i pälsindustrin. Majoriteten av all päls kommer från djur uppfödda på pälsdjursfarmer. De vanligaste djuren som föds upp på farmer är mårdhund, räv, kanin, mink och chinchilla. Även flera miljoner vilda djur som rävar, prärievargar, lokatter och tvättbjörnar fångas och dödas med hjälp av fällor varje år – främst i USA, Kanada och Ryssland. Läs mer om pälsindustrin globalt här. 

I Sverige finns det fortfarande ett 30-tal minkfarmer där hundratusentals minkar årligen föds upp och dödas för sin päls. Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer. Materialet går att ta del av på sidan Stäng minkfarmerna. 

Minkar på svensk minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur/Djurrättsalliansen

 

Nyligen kom beskedet att inga nya minkar får födas upp på farmerna under 2021. Beslutet togs på grund av pandemin, då coronaviruset upptäckts på minkfarmer i Sverige. Så många som 23 av 26 svenska minkfarmer har haft covidutbrott. Men omkring 90 000 avelsdjur sitter fortfarande i burar på farmerna. Det är de minkar som är föräldrarna till alla de minkar som föds upp och dödas på farmerna årligen. Nu uppmanar Djurrättsalliansen Sveriges politiker att införa ett permanent totalförbud mot minkfarmning i Sverige så att farmerna inte kan fortsätta efter pandemin. Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att skriva under vår namninsamling. 

Tidigare fanns det även rävfarmer och chinchillafarmer för pälsproduktion i Sverige. Den sista rävfarmen stängde 2001 och den sista chinchilla farmen stängde 2014 och då lyckades vi även rädda de 243 chinchillor som fanns på farmen. Läs mer om det här. 

Ett stort tack till alla er som tog er tiden att ringa, mejla och skriva meddelanden till Jackie och Vingåker Factory Outlet. Tillsammans gör vi skillnad för djuren! 

Stöd vårt arbete och hjälp oss stänga minkfarmerna permanent genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att Swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Mjölkindustrin

Avslöjad mjölkgård fortsätter bryta mot djurskyddslagen

I september avlivade länsstyrelsen flera kor på en mjölkgård i Västerbotten, med motiveringen att det var uppenbart att djurhållaren själv inte skulle hjälpa de sjuka och skadade djuren. Trots det fick lantbrukaren fortsätta verksamheten. Fyra månader senare ser situationen för korna på gården likadan ut; de är magra, smutsiga och vanvårdas. 

Läs mer
Päls

Sista pälsdjursfarmen i Norge stängd

2018 kom det glädjande beskedet att Norge beslutat att förbjuda pälsdjursfarmer och att alla farmer skulle avvecklas till 2025. Nu har den sista farmen stängt ner.

Läs mer
Köttindustrin

Två år sedan vårt avslöjande stängde ett slakteri

Nu har det gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Bara två dagar efter att avslöjandet offentliggjordes kom det glädjande beskedet att slakteriet stängde ner. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor, vilket väckte starka reaktioner hos allmänheten. Personal på slakteriet åtalsanmäldes, men något åtal har fortfarande inte väckts. 

Läs mer