Päls

Sex år sedan Sveriges sista chinchillafarm stängde – 243 chinchillor räddades

Idag firar Djurrättsalliansen att vi för sex år sedan lyckades stänga Sveriges sista chinchillapälsfarm. Detta efter av vi hade bedrivit en intensiv kampanj mot farmen. Samtidigt lyckades vi rädda livet på alla de 243 chinchillor som fanns på farmen och omplacera dem i kärleksfulla hem. Här kan du se hur några av dem har det idag. 

Den 17 oktober 2014 stängdes Sveriges äldsta och sista chinchillafarm. Farmen hade då i omkring 50 år fött upp och dödat chinchillor för deras päls. Under åratal hade farmen kritiserats av djurrättsrörelsen. Djurrättsalliansen bedrev en intensiv kampanj för att farmen skulle stängas och chinchillorna räddas. Slutligen begärde länsstyrelsen att djurens skulle omhändertas då de hittat många brister på farmen som aldrig åtgärdats. Något som underlättade för länsstyrelsen att agera var att nya föreskrifter gällande hur chinchillor får hållas trädde i kraft i januari 2014. Föreskrifterna innebar bland annat nya burmått, vilket den aktuella farmen inte följde. När detta skedde stod vi redo att ta emot och omplacera samtliga chinchillor som fanns på farmen. 

En av de räddade chinchillorna samma dag de togs från farmen.


Under en oanmäld inspektion i april 2014 uppmärksammade länsstyrelsen följande brister på chinchillafarmen:

  • ventilation saknades/var otillräcklig
  • insläpp av dagsljus saknades
  • en godkänd förprövning saknades
  • burarna var olagliga då de var för små
  • farmaren saknar utbildning
  • bolådor med material saknades
  • hyllor saknades i burarna
  • farmaren hade ingen veterinärkontakt
  • farmaren använde polygamkragar på djuren vilket anses som mycket plågsamt. Det är en stålkrage som fästs på chinchillorna för att hindra honan att lämna buren, medan hanen kan passera mellan flera honors burar.

Här en bild inifrån chinchillafarmen och hur den såg ut strax innan farmen stängdes.

Vid omhändertagandet av djuren fann polisen 243 chinchillor vid liv, som kunde räddas och överlämnas till Djurrättsalliansen för omplacering och rehabilitering. Många av de honor som räddades från farmen var dräktiga och födde senare ungar så i slutändan räddades över 300 chinchillor. Alla avelshonor hade en hård stålkrage runt halsen för att de inte skulle kunna ta sig in i varandras burar och många av kragarna hade vuxit fast i huden eller satt så hårt att djuren blödde. Här under syns en bild på en chinchilla med en sådan stålkrage.

Redan efter fyra dagars hårt arbete hade Djurrättsalliansen omplacerat samtliga 243 chinchillor i sina nya hem för att ge dem en andra chans här i livet. Där har de sedan dess fått leva sina liv för deras egen skull.

Bilden visar den dagen då chinchillorna lämnades över till Djurrättsalliansen för att omplaceras i nya kärleksfulla hem.


En av poliserna som var på plats vid omhändertagandet av chinchillorna berättade följande:

Min bedömning är efter att ha sett och hanterat djuren är att den misstänkte saknar all känsla för djuren väl och ve och uttryckte sig flertalet gånger att ingen vettig människa har en bur till chinchillor som är över en meter hög. Han visste inte i vilka burar det fanns nyfödda ungar eller högdräktiga honor, han kunde inte svara på hur man tog bort kragarna från djuren eller om han hade ett särskilt verktyg till detta så det skulle bli mer skonsamt mot djuren att ta bort kragarna. Att djuren fått sina kragar påsatta har endast en funktion och det är att de ska föröka sig fortast möjligt. Kragarna är en onödigt och grym behandling av hondjuren och endast en bekvämlighet för ägaren. Ägaren har varit upplyst om gällande bestämmelser under lång tid flera gånger vid länsstyrelsens besök men ändå inte tagit bort kragarna eller undersökt djuren för att kontrollera sårskadorna, tagit av kragar på de djuren som haft variga sår eller tagit dessa till veterinär. Allt för att hans eget besvär ska bli så litet som möjligt med djurens lidande som resultat.

Under kampanjen mot farmen fick Djurrättsalliansen även hjälp från den nu bortgångne amerikanen Sam Simon, en av skaparna av TV-serien The Simpsons. Han gick ut och krävde att just den här pälsfarmen utanför Enköping skulle stängas. Sam Simon var en aktiv djurrättsaktivist som bland annat tidigare finansierat köpet av en chinchillafarm i Kalifornien, enbart för att kunna stänga den och omplacera djuren. Även Philip Wollen, filantropen och den före detta vice VD:n för Citibank i Australien, engagerade sig i chinchillornas öde och bekostade en stor del av de omkostnader Djurrättsalliansen haft i samband med omplaceringen av chinchillorna. Idag är vi stolta över att ha Philip Wollen som ambassadör för Djurrättsalliansen. 

2015 dömdes farmaren för brott mot djurskyddslagen men friades från åtalspunkten djurplågeri. Hans straff blev dagsböter på 8 000 kronor.

Vill du veta mer om stängningen av Sveriges sista chinchillafarm kan du lyssna på Verkligheten i P3 två avsnitt om just detta. Första avsnittet ”Den sista chinchillafarmen i Sverige” hittar du här. Det andra avsnittet hittar du genom att söka ”Finansmannen som blev djurrättsaktivist” i Verkligheten i P3s arkiv.

För att stödja Djurrättsalliansens fortsatta arbete mot pälsindustrin och för att stänga de minkfarmer som den svenska pälsindustrin indag består av blir gärna medlem, månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

Här under är en bild på Boris, en av de chinchillor som räddades från farmen för sex år sedan, i sitt hem där han nu lever och får finnas till för sin egen skull. Där bor han tillsammans med tre andra chinchillor från farmen. I bildgalleriet längst ner på sidan går det att se fler bilder på några av de andra räddade chinchillorna från deras nuvarande hem.

Fler nyheter
Djurförsök

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Läs mer
Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Läs mer
Djurförsök

Stäng Lidköpings kaninfarm

Djurrättsalliansen har under flera år rapporterat om turerna kring Lidköpings kaninfarm. Djuren har utsatts för ett ofattbart lidande och trots indragna tillstånd och anmälningar om brott mot djurskyddslagen har myndigheterna inte stängt ner verksamheten. Men nya beslut kanske kan innebära slutet för kaninfarmen. 

Läs mer