Päls

23 av 26 svenska minkfarmer har haft covidutbrott

I slutet av januari meddelade regeringen tillsammans med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt att det införs ett förbud mot minkuppfödning i Sverige under 2021. Beslutet togs på grund av pandemin, då coronaviruset upptäckts på svenska minkfarmer. Exakt på hur många minkfarmer viruset funnits på uppgavs inte i samband med presskonferensen, men Djurrättsalliansen kan nu avslöja att det rör sig om 23 av 26 av Sveriges minkfarmer.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har genomfört en provtagning av minkar på Sveriges samtliga minkfarmer för att kunna analysera förekomsten av antikroppar. Totalt provtogs 26 besättningar, av vilka endast tre bedömdes helt negativa avseende antikroppar mot SARS-CoV-2. Från övriga besättningar var majoriteten av prover positiva i testen, och i majoriteten av besättningarna hade de allra flesta proverna starkt positiva resultat.

Statens veterinärmedicinska anstalt redovisar denna slutsats:
”Resultaten från screeningen tolkas därför som att spridningen av SARS-CoV-2 bland svenska minkar har varit mer omfattande än vad den initiala övervakningen visat och att spridningen skett trots rekommendation eller beslut om strikta biosäkerhetsrutiner.”

 

Minkar på svensk minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur/Djurrättsalliansen

 

I nuläget finns de så kallade avelsdjuren kvar på svenska farmer och de minkarna får farmarna behålla under året. Men de får inte föda upp nya minkkullar, vilket är något som görs på farmerna årligen. Det rör sig om omkring 90 000 minkar.

– Det är skrämmande att nästan alla minkfarmer i Sverige testat positivt för antikroppar, trots starka säkerhetsrutiner. I nuläget finns det omkring 90 000 avelsminkar på Sveriges minkfarmer. Det är på tiden att farmerna avvecklas en gång för alla, för djurens och folkhälsans skull, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen har under många år drivit frågan och arbetat för att minkfarmerna i Sverige ska stängas. Vid flera tillfällen har vi offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer och har på så vis kunnat visa det omfattande djurplågeri som minkfarmning innebär. På farmerna hålls minkarna tillsammans i minimala nätburar vilket leder till extrema konsekvenser som kannibalism och stereotypa beteenden. Läs och se mer om vårt arbete för minkarna på sidan Stäng minkfarmerna. Vi har just nu även en namninsamling för att stänga minkfarmerna, skriv gärna under den här. Djurrättsalliansen har under åren anordnat flera demonstrationer och manifestationer för att uppmärksamma frågan, minkarnas situation och att minkfarmerna bör stängas. I slutet av förra året gjorde Djurrättsalliansens även en uppmärksammad annonskampanj i Sölvesborg, där omkring hälften av de minkfarmer som finns kvar i Sverige finns, läs mer här.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer