Päls

23 av 26 svenska minkfarmer har haft covidutbrott

I slutet av januari meddelade regeringen tillsammans med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt att det införs ett förbud mot minkuppfödning i Sverige under 2021. Beslutet togs på grund av pandemin, då coronaviruset upptäckts på svenska minkfarmer. Exakt på hur många minkfarmer viruset funnits på uppgavs inte i samband med presskonferensen, men Djurrättsalliansen kan nu avslöja att det rör sig om 23 av 26 av Sveriges minkfarmer.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har genomfört en provtagning av minkar på Sveriges samtliga minkfarmer för att kunna analysera förekomsten av antikroppar. Totalt provtogs 26 besättningar, av vilka endast tre bedömdes helt negativa avseende antikroppar mot SARS-CoV-2. Från övriga besättningar var majoriteten av prover positiva i testen, och i majoriteten av besättningarna hade de allra flesta proverna starkt positiva resultat.

Statens veterinärmedicinska anstalt redovisar denna slutsats:
”Resultaten från screeningen tolkas därför som att spridningen av SARS-CoV-2 bland svenska minkar har varit mer omfattande än vad den initiala övervakningen visat och att spridningen skett trots rekommendation eller beslut om strikta biosäkerhetsrutiner.”

 

Minkar på svensk minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur/Djurrättsalliansen

 

I nuläget finns de så kallade avelsdjuren kvar på svenska farmer och de minkarna får farmarna behålla under året. Men de får inte föda upp nya minkkullar, vilket är något som görs på farmerna årligen. Det rör sig om omkring 90 000 minkar.

– Det är skrämmande att nästan alla minkfarmer i Sverige testat positivt för antikroppar, trots starka säkerhetsrutiner. I nuläget finns det omkring 90 000 avelsminkar på Sveriges minkfarmer. Det är på tiden att farmerna avvecklas en gång för alla, för djurens och folkhälsans skull, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen har under många år drivit frågan och arbetat för att minkfarmerna i Sverige ska stängas. Vid flera tillfällen har vi offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer och har på så vis kunnat visa det omfattande djurplågeri som minkfarmning innebär. På farmerna hålls minkarna tillsammans i minimala nätburar vilket leder till extrema konsekvenser som kannibalism och stereotypa beteenden. Läs och se mer om vårt arbete för minkarna på sidan Stäng minkfarmerna. Vi har just nu även en namninsamling för att stänga minkfarmerna, skriv gärna under den här. Djurrättsalliansen har under åren anordnat flera demonstrationer och manifestationer för att uppmärksamma frågan, minkarnas situation och att minkfarmerna bör stängas. I slutet av förra året gjorde Djurrättsalliansens även en uppmärksammad annonskampanj i Sölvesborg, där omkring hälften av de minkfarmer som finns kvar i Sverige finns, läs mer här.

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer