Äggindustrin

CA Cedergren skickar hönor till ökända Håkantorp slakteri

I slutet av juni kom hönor med allvarliga och akuta skador till det ökända slakteriet Håkantorp. Hönor med ”hög förekomst av frakturer på benen”, fastklämda fåglar och fåglar som dött under transporten, kom från CA Cedergren, Sveriges överlägset största hönseri. Med största sannolikhet var hönorna från det djurstall där Djurrättsalliansen vid samma tidpunkt kunde filma hur personal plågade ihjäl de hönor som inte kom med transporten till slakteriet. 

Förra veckan offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial som visar hur personal hos Sveriges största hönseri, CA Cedergren, plågar ihjäl hönor. Hönorna hade blivit kvar i ett djurstall efter att de tiotusentals andra hönorna packats i lådor och transporterats till ett slakteri. Slakteriet som CA Cedergren skickar ”uttjänta” hönor till är det ökända Håkantorp slakteri, som Djurrättsalliansen tidigare berättat om.

Håkantorp slakteri utanför Vara. Foto: Foodmonitor

 

I en anmälan från Livsmedelsverkets officiella veterinär framkommer det att fåglar som ankommit till Håkantorp slakteri från CA Cerdergren 24-26 juni har haft allvarliga och akuta skador. Veterinären misstänker att hönornas skador har uppstått hos CA Cedergren eller vid transport. Först att rapportera om detta var nättidningen Foodmonitor.

I handlingar, som Foodmonitor tagit del av, framgår det att den officiella veterinären bland annat skriver följande i en anmälan:

Vid slaktning av avdelning … upptäcktes av officiell veterinär 2 stycken fåglar med fastklämda tår mellan två transportbehållare (en fågel 24/6 och en fågel 26/6). … Fåglarna som slaktades från avdelning … hade en hög förekomst av frakturer på benen. 118 av 74 845 stycken fåglar hade färska skador, samt 40 av 74 845 stycken hade äldre skador (24/6-26/6) enligt biträdesrapporten. 32 stycken fåglar undersöktes av officiell veterinär där samtliga hade frakturer på benen. 4 av 32 frakturer var äldre frakturer (grön och lila färg på benen) och upptäcktes på fåglar som dött under transport in till slakteriet 26/6. 28 av 32 frakturer var akuta och bedöms ha uppstått någon till några timmar före ankomst till slakteriet. Det är svårt att bedöma en exakt tidsrymd men troligvis har fåglarna skadats i samband med att de plockats ute hos leverantör. Fåglarna från avdelning … hade även en hög förekomst av hud och underhudsinflammation. 3 297 av 78 845 (4.4 procent). Skadorna (rivsår och inflammation) bedöms ha uppstått dagarna före eller i samband med plockning och transport”.

På de enorma industrikomplexet utanför Mönsterås har företaget tillstånd att hålla närmare två miljoner hönor.

Sveriges största hönseri avlsöjat

CA Cedergren är Sveriges överlägset största äggproducent. På det enorma industrikomplexet utanför Mönsterås i Småland finns flera djurstallar som varje rymmer upp till 91 000 hönor. Företagets tillstånd gällande hur många hönor de maximalt får ha har höjts från 1,2 miljoner till närmare 2 miljoner. Företaget uppger att de idag har 1,4 miljoner hönor. Fler djurstallar håller på att byggas på området. Vid samma tidpunkt som skadade hönor ankom till Håkantorp slakteri från CA Cedergren filmade två personer från Djurrättsalliansen hur kvarlämnande hönor i ett djurstall plågades ihjäl av personal. Avslöjandet och filmmaterialet har fått ett enormt genomslag och spridning. Ägaren av äggföretaget var tidig med att skylla djurplågeriet på ett ”städbolag”, och sade att bolaget nu har blivit uppsagt.

– Eftersom CA Cedergren inte vill redovisa vilket bolag det i så fall skulle vara är det omöjligt att veta om uppgiften att det inte skulle vara deras egen personal ens stämmer, sade Djurrättsalliansen talesperson Hanna Gisslén, till nättidningen Anlib.

Expressen TV fick vi möjlighet att utveckla vad vi anser om CA Cedergrens ursäkt:

– Det är absolut ingen ursäkt, oavsett vem som har gjort det har det hänt. Och även om de skulle ha sagt upp det påstådda företaget som utförde just det som syns på vår film betyder inte det att hönorna inte kommer dödas på företaget i framtiden, bara att någon annan kommer göra det. Det här är Sveriges största äggproducent och det är ingen slump att vi blev vittnen till det här. Detta inte är en engångshändelse, hela äggindustrin bygger på våld. I den svenska äggindustrin lever nästan nio miljoner hönor. När de är cirka ett och ett halvt år gamla räknas de som uttjänta och dödas. Antingen gasas de ihjäl i djurstallarna, får halsen uppskuren och förblöder på slakterier eller dödas på andra brutala sätt som det vi nu blev vittnen till och lyckades fånga på film. Men faktum är att inga hönor överlever äggindustrin, de dödas, bara för att vi människor vill äta ägg, sade Hanna Gisslén.

Här under kan du se Djurrättsalliansens filmmaterial från CA Cedergren.

 

Till Foodmonitor vill CA Cedergren inte uppge vilket det påstådda ”städbolaget” skulle vara, men säger samtidigt att det inte skulle vara Håkantorp slakteri. Enligt Foodmonitor finns det också flera tidigare anmälningar rörande djurskydd som rör CA Cedergren och Håkantorp slakteri. Foodmonitor rapporterar även om att CA Cedergren planerat att utöka ytterligare och har bland annat målsättningen att ha 2,5 miljoner hönor och även ett eget slakteri. 

Fler nyheter
Äggindustrin

Avslöjande: “Frigående” hönor plågas ihjäl hos Sveriges största äggproducent

En arbetare sätter en höna i en dörröppning och slår igen dörren med full kraft. När den öppnas igen flaxar hönan runt på marken och är fortfarande vid liv när hon kastas i en container. Andra hönor slås upprepade gånger med påkar. Djurrättsalliansen offentliggör idag nytaget filmmaterial som visar fruktansvärda scener vid landets största hönseri. 

Läs mer
Päls

Polens parlament röstar igenom förbud mot pälsdjursfarmning

Med stor majoritet har Polens parlament röstat igenom en ny djurskyddslag och därmed även ett förbud av uppfödning av minkar och rävar för deras päls. Avvecklingen av pälsdjursfarmerna ska vara genomförd redan nästa år. Förslaget går nu vidare till landets senat där ytterligare en omröstning kommer att ske.

Läs mer
Päls

Kritiserad minkfarm förlorar fall i Förvaltningsrätten

En av Skånes sista minkfarmer, Hammarsjögården AB, har överklagat ett beslut fattat av länsstyrelsen som gäller tillstånd för minkuppfödningen och antalet avelshonor som får hållas. Fallet togs upp i Förvaltningsrätten den 11 september och rätten går på länsstyrelsens linje.

Läs mer
Päls

Fontänminkar väcker uppmärksamhet

Fontänminkarna, som sattes ut i ett 20-tal städer av Djurrättsalliansen, fick snabbt uppmärksamhet i medierna. I bland annat Sölvesborg, Skara och Jönköping där det finns minkfarmer har lokalmedia uppmärksammat aktionen. Med budskap som “Minkar vill leva i vatten – inte i burar” och “Stäng minkfarmerna” ville fontänminkarna rikta ljuset mot de 37 päldjursfarmer som finns kvar i Sverige – och att de nu borde stängas.

Läs mer