Äggindustrin

CA Cedergren skickar hönor till ökända Håkantorp slakteri

I slutet av juni kom hönor med allvarliga och akuta skador till det ökända slakteriet Håkantorp. Hönor med ”hög förekomst av frakturer på benen”, fastklämda fåglar och fåglar som dött under transporten, kom från CA Cedergren, Sveriges överlägset största hönseri. Med största sannolikhet var hönorna från det djurstall där Djurrättsalliansen vid samma tidpunkt kunde filma hur personal plågade ihjäl de hönor som inte kom med transporten till slakteriet. 

Förra veckan offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial som visar hur personal hos Sveriges största hönseri, CA Cedergren, plågar ihjäl hönor. Hönorna hade blivit kvar i ett djurstall efter att de tiotusentals andra hönorna packats i lådor och transporterats till ett slakteri. Slakteriet som CA Cedergren skickar ”uttjänta” hönor till är det ökända Håkantorp slakteri, som Djurrättsalliansen tidigare berättat om.

Håkantorp slakteri utanför Vara. Foto: Foodmonitor

 

I en anmälan från Livsmedelsverkets officiella veterinär framkommer det att fåglar som ankommit till Håkantorp slakteri från CA Cerdergren 24-26 juni har haft allvarliga och akuta skador. Veterinären misstänker att hönornas skador har uppstått hos CA Cedergren eller vid transport. Först att rapportera om detta var nättidningen Foodmonitor.

I handlingar, som Foodmonitor tagit del av, framgår det att den officiella veterinären bland annat skriver följande i en anmälan:

Vid slaktning av avdelning … upptäcktes av officiell veterinär 2 stycken fåglar med fastklämda tår mellan två transportbehållare (en fågel 24/6 och en fågel 26/6). … Fåglarna som slaktades från avdelning … hade en hög förekomst av frakturer på benen. 118 av 74 845 stycken fåglar hade färska skador, samt 40 av 74 845 stycken hade äldre skador (24/6-26/6) enligt biträdesrapporten. 32 stycken fåglar undersöktes av officiell veterinär där samtliga hade frakturer på benen. 4 av 32 frakturer var äldre frakturer (grön och lila färg på benen) och upptäcktes på fåglar som dött under transport in till slakteriet 26/6. 28 av 32 frakturer var akuta och bedöms ha uppstått någon till några timmar före ankomst till slakteriet. Det är svårt att bedöma en exakt tidsrymd men troligvis har fåglarna skadats i samband med att de plockats ute hos leverantör. Fåglarna från avdelning … hade även en hög förekomst av hud och underhudsinflammation. 3 297 av 78 845 (4.4 procent). Skadorna (rivsår och inflammation) bedöms ha uppstått dagarna före eller i samband med plockning och transport”.

På de enorma industrikomplexet utanför Mönsterås har företaget tillstånd att hålla närmare två miljoner hönor.

Sveriges största hönseri avlsöjat

CA Cedergren är Sveriges överlägset största äggproducent. På det enorma industrikomplexet utanför Mönsterås i Småland finns flera djurstallar som varje rymmer upp till 91 000 hönor. Företagets tillstånd gällande hur många hönor de maximalt får ha har höjts från 1,2 miljoner till närmare 2 miljoner. Företaget uppger att de idag har 1,4 miljoner hönor. Fler djurstallar håller på att byggas på området. Vid samma tidpunkt som skadade hönor ankom till Håkantorp slakteri från CA Cedergren filmade två personer från Djurrättsalliansen hur kvarlämnande hönor i ett djurstall plågades ihjäl av personal. Avslöjandet och filmmaterialet har fått ett enormt genomslag och spridning. Ägaren av äggföretaget var tidig med att skylla djurplågeriet på ett ”städbolag”, och sade att bolaget nu har blivit uppsagt.

– Eftersom CA Cedergren inte vill redovisa vilket bolag det i så fall skulle vara är det omöjligt att veta om uppgiften att det inte skulle vara deras egen personal ens stämmer, sade Djurrättsalliansen talesperson Hanna Gisslén, till nättidningen Anlib.

Expressen TV fick vi möjlighet att utveckla vad vi anser om CA Cedergrens ursäkt:

– Det är absolut ingen ursäkt, oavsett vem som har gjort det har det hänt. Och även om de skulle ha sagt upp det påstådda företaget som utförde just det som syns på vår film betyder inte det att hönorna inte kommer dödas på företaget i framtiden, bara att någon annan kommer göra det. Det här är Sveriges största äggproducent och det är ingen slump att vi blev vittnen till det här. Detta inte är en engångshändelse, hela äggindustrin bygger på våld. I den svenska äggindustrin lever nästan nio miljoner hönor. När de är cirka ett och ett halvt år gamla räknas de som uttjänta och dödas. Antingen gasas de ihjäl i djurstallarna, får halsen uppskuren och förblöder på slakterier eller dödas på andra brutala sätt som det vi nu blev vittnen till och lyckades fånga på film. Men faktum är att inga hönor överlever äggindustrin, de dödas, bara för att vi människor vill äta ägg, sade Hanna Gisslén.

Här under kan du se Djurrättsalliansens filmmaterial från CA Cedergren.

 

Till Foodmonitor vill CA Cedergren inte uppge vilket det påstådda ”städbolaget” skulle vara, men säger samtidigt att det inte skulle vara Håkantorp slakteri. Enligt Foodmonitor finns det också flera tidigare anmälningar rörande djurskydd som rör CA Cedergren och Håkantorp slakteri. Foodmonitor rapporterar även om att CA Cedergren planerat att utöka ytterligare och har bland annat målsättningen att ha 2,5 miljoner hönor och även ett eget slakteri. 

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer