Äggindustrin

Ökänt hönsslakteri får statsstöd

Turerna kring det ökända slakteriet Håkantorp slakteri utanför Vara har under flera år varit många. På slakteriet dödas uttjänta höns från äggindustrin. Livsmedelsverket officiella veterinärer har bland annat rapporterat om hönor som under transport eller i väntan på avlastning vid slakteriet har klämts ihjäl, kvävts eller frusit ihjäl. De har uppmärksammat hönor med värmeslag och syrebrist, misstänkt kannibalism samt rädda och apatiska djur inne på slakteriet. Under 2017 beslutade länsstyrelsen i Västra Götaland om att förbjuda slakteriet att slakta och transportera djur. Då skrev länsstyrelsen så här:

Länsstyrelsen ser inte att det är acceptabelt att ni vare sig bedriver slakt eller transporterar djur när ni inte kan följa de regler som finns kring djurskyddet.

Håkantorp slakteri utanför Vara. Foto: Foodmonitor

 

Men kort därefter var slakten och transporterna igång igen. I början av 2019 stoppades slakteriet återigen tillfälligt efter att Livsmedelsverket rapporterat om att flera fåglar inte hade fått halsen avskuren för avblodning under slakten och beskrev då hur personalen ”sprang fram och tillbaka för att försöka hinna med att avblada de djur som inte maskinen tagit”. Men kort därefter var slakteriet i verksamhet igen. Håkantorp slakteri har även blivit åtalsanmält, fått förelägganden och blivit dömda att betala viten.

Trots alla år av anmälningar och rapporteringar om ”missförhållanden” på slakteriet har Livsmedelsverket nu beviljat Håkantorp slakteri statsstöd, vilket nättidningen Foodmonitor var först med att rapportera.

Livsmedelsverket skriver i ett beslut att ”Livsmedelsverket beviljar Håkantorp Slakteri AB, 556879-7517, ansökan om statsstöd för minskning av avgift för planerad kontroll år 2020. Stödets storlek bestäms till 534 659 kronor varav 502 049 kronor avser stöd för minskning av avgift för planerad kontroll år 2020 och 32 610 kronor avser stöd för minskning av avgift för kontrollprogram år 2020”.

Håkantorp slakteri. Foto: Livsmedelsverket/Foodmonitor

 

– Det grundläggande problemet är det som lagstiftningen tillåter – att det finns slakterier och djurfabriker över huvud taget. Vi människor massuppföder djur som lever under miserabla förhållanden och sedan dödar vi dem på löpande band. Det finns inget humant sätt att döda någon som vill leva och all slakt innebär lidande och brutal död. Vi har normaliserat och legaliserat en förkastlig och oetisk djursyn och så länge det är så kommer fall som dessa att finnas. Det här blir bara ett tydligt exempel på att djurskyddslagen inte finns till för djuren. Andra intressen än djurens sätts ständigt främst. Det enda sättet att inte vara en del av det här är att inte äta ägg eller andra djurprodukter, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

De djur som dödas på Håkantorp slakteri är höns från äggindustrin. Hönsen föds upp och lever sina liv i äggfabriker. Deras kroppar är avlade att lägga onaturliga mängder ägg, som vi människor tar för att vi ser dem som mat. När hönorna inte lägger tillräckligt många ägg längre och därmed är lönsamma skickas till de slakterier för att dödas. Här kan du läsa mer om äggindustrin.  Här kan du se Djurrättsalliansens dokumentation om hur det går till när fåglar dödas i Sverige.

Det behöver inte vara så här. Djur är inte våra att utnyttja och döda. Det är varken etiskt eller försvarbart. Vi människor behöver inte äta djur eller djurprodukter, så varför då göra det? I vårt häfte ”Du kan göra skillnad” hittar du tips och inspiration till en djurvänlig livsstil. Vill du leva mer djurvänligt men vill ha lite hjälp på vägen? Kolla då in Veganutmaningen, som anordnas av Djurrättsalliansen, för att hjälpa, inspirera och peppa dig att testa på veganskt. Läs mer här.

Här under kan du se ytterligare några av Livsmedelsverkets bilder från Håkantorp slakteri.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer