Äggindustrin

1 000 hönor dog av värmeslag under transport till Håkantorp slakteri

I början av sommaren skickades hönor från en äggfabrik i Sörmlands län till Håkantorp Slakteri AB i Vara. Hönorna var inte längre produktiva nog och skulle därför dödas. Under transporten dog 1 000 hönor av värmeslag och syrebrist, vilket upptäcktes när den officiella veterinären öppnade transportbilen.

Bild: FoodMonitor/Livsmedelsverket

Detta rapporterar den ansvariga veterinären på slakteriet i en anmälan:

Vid avlastning av hönorna upptäcktes ett stort antal döda fåglar. Kontroll gjordes av alla burar i bilen och släpet vid avlastning. Många av fåglarna i bilen och släpet satt och flämtade på grund av termisk stress som berodde på värmen

Veterinären skriver även:

På bilen var nästan alla fåglar i den översta buren i staplarna döda. Sedan var det en del andra burar i stallarna som också visade på hög dödlighet. Enligt min bedömning var det över 1 000 döda höns i både bil och släp.

Anledningen till att så många hönor dog under transporten berodde på att transporten stått stilla i flera timmar i solen en varm dag då det var över 26 grader utomhus, enligt den officiella veterinären. Branschtidningen FoodMonitor var först om att rapportera om händelsen, läs deras artikel här.

Foto: FoodMonitor/Livsmedelsverket

– Det är ogreppbart vilka grymheter vi människor utsätter andra djur för och det går inte att föreställa sig hur fruktansvärt det måste ha varit för hönorna under transporten till slakteriet. Både för de som dog och de som överlevde. Och för de som överlevde väntade strömförande vattenbad och att få halsen avskuren på slakteriet, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Djurrättsalliansen menar att anledningen till att detta sker är för att vi människor ser djurs kött, ägg och mjölk som mat. Vi har djurfabriker där djuren tvingas leva under deras korta liv och vi har slakterier där vi sedan dödar djuren på löpande band. Djuren behandlas som produkter och djurindustriernas främsta syfte är att tjäna så mycket pengar som möjligt på djurutnyttjandet. Så länge vi människor fortsätter att se djur som mat och det är lagligt att utnyttja och döda djur så kommer sådant här att hända. Djur kommer att lida, plågas, dödas, utsättas för rädsla, stress och onaturliga miljöer. Vill du veta mer om hur djur inom den svenska livsmedelsindustrin lever och dör kolla in på djurfabriken.se där Djurrättsalliansen samlat information och vår dokumentation från svenska djurfabriker och slakterier. Det behöver inte vara så här. Vi människor behöver inte utnyttja och döda andra för att få mat. Läs gärna vårt häfte Varför vegan för att få inspiration till att välja vego. Eller testa att leva som vegan under en månad genom att anta Veganutmaningen, vilket du kan göra här.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer