Äggindustrin

Höns kvävdes ihjäl i transport till Håkantorp Slakteri

I samband med att höns lastades av på Håkantorp slakteri i Vara häromdagen upptäckte Livsmedelsverkets veterinär döda höns som hade kvävts ihjäl. Livsmedelsverket gjorde bedömningen att fåglarna dött av syrebrist i samband med hög temperatur vid väntan av avlastning av transporten. Det är inte första gången det här sker. Nyligen kunde Djurrättsalliansen rapportera att 1 000 hönor hade dött av värmeslag under transport till slakteriet.

Ihjälkvävda höns. Foto: Livsmedelsverket

 

Håkantorp slakteri har i media benämnts som ”skandalslakteriet”. Det är inte bara höns som dött av värmeslag och syrebrits. Gång på gång har det rapporterats om bland annat ihjälfrusna och sönderslagna höns.

Under 2017 beslutade länsstyrelsen i Västra Götaland om att förbjuda slakten av djur på Håkantorp slakteri. De förbjöds då även att transportera djur. Länsstyrelsen skrev då så här till slakteriet:

Länsstyrelsen ser inte att det är acceptabelt att ni vare sig bedriver slakt eller transporterar djur när ni inte kan följa de regler som finns kring djurskyddet.

Men kort därefter var slakten och transporten igång igen.

Med anledning av att Håkantorp slakteri har inkommit med handlingar som var på att de har kompletterat sina standardrutiner samt vidtagit åtgärder för att stärka djurskyddet ser länsstyrelsen att beslutet…kan upphävas.”, skrev då länsstyrelsen i sitt beslut om att låta slakteriet återuppta sin verksamhet med att döda djur.

Slakteriet har även tidigare blivit åtalsanmält, fått förelägganden och viten, men inget verkar riktigt stoppa slakteriet från att få fortsätta att döda djur.

– Det här är ytterligare ett exempel på hur en verksamhet inom djurindustrin får fortsätta oavsett hur många brister och lagbrott som än uppmärksammas. Myndigheternas åtgärder innebär inte särskilt mycket i praktiken. Men det grundläggande problemet är inte lagbrotten utan det lagen tillåter – att djur föds upp, utnyttjas och dödas på löpande band. Så länge vi människor ser djur som mat kommer lidande och död vara en del av verkligheten. Det enda sättet att inte vara en del av det här är att inte äta djur eller djurprodukter, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

De djur som dödas på Håkantorp slakteri är höns från äggindustrin. Hönsen föds upp och lever sina liv i äggfabriker. Deras kroppar är avlade att lägga onaturliga mängder ägg, som vi människor tar för att vi ser dem som mat. När hönorna inte lägger tillräckligt många ägg längre och därmed är lönsamma skickas till de slakterier för att dödas. Här kan du läsa mer om äggindustrin.  

Det behöver inte vara så här. Djur är inte våra att utnyttja och döda. Det är varken etiskt eller försvarbart. Vi människor behöver inte äta djur eller djurprodukter, så varför då göra det? I vårt häfte Varför vegan? hittar du tips och inspiration till en djurvänlig livsstil.

Här under kan du se ytterligare några av Livsmedelsverkets bilder från Håkantorp slakteri.

Fler nyheter
Köttindustrin

Unik inblick på svenska slakterier i Djurrättsalliansens granskning

Genom att granska länsstyrelsens djurskyddskontroller på svenska slakterier, kan Djurrättsalliansen nu ge en inblick i djurens sista, fruktansvärda timmar i livet. Undersökningen visar att 83 av de 88 slakterier som förra året hade minst en djurskyddskontroll bröt mot djurskyddslagstiftningen. Totalt rör det sig om över 900 uppmärksammade brister. 

Läs mer
Äggindustrin

Ägare till avslöjad äggård åtalas

Djurrättsalliansen publicerade förra året en film som visade högar av döda och förruttnade hönor på en värmländsk äggård. Nu ställs ägaren inför rätta för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Huvudförhandlingen är planerad till den 21–23 mars i Värmlands tingsrätt. 

Läs mer
Päls

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.

Läs mer