Äggindustrin

Höns kvävdes ihjäl i transport till Håkantorp Slakteri

I samband med att höns lastades av på Håkantorp slakteri i Vara häromdagen upptäckte Livsmedelsverkets veterinär döda höns som hade kvävts ihjäl. Livsmedelsverket gjorde bedömningen att fåglarna dött av syrebrist i samband med hög temperatur vid väntan av avlastning av transporten. Det är inte första gången det här sker. Nyligen kunde Djurrättsalliansen rapportera att 1 000 hönor hade dött av värmeslag under transport till slakteriet.

Ihjälkvävda höns. Foto: Livsmedelsverket

 

Håkantorp slakteri har i media benämnts som ”skandalslakteriet”. Det är inte bara höns som dött av värmeslag och syrebrits. Gång på gång har det rapporterats om bland annat ihjälfrusna och sönderslagna höns.

Under 2017 beslutade länsstyrelsen i Västra Götaland om att förbjuda slakten av djur på Håkantorp slakteri. De förbjöds då även att transportera djur. Länsstyrelsen skrev då så här till slakteriet:

Länsstyrelsen ser inte att det är acceptabelt att ni vare sig bedriver slakt eller transporterar djur när ni inte kan följa de regler som finns kring djurskyddet.

Men kort därefter var slakten och transporten igång igen.

Med anledning av att Håkantorp slakteri har inkommit med handlingar som var på att de har kompletterat sina standardrutiner samt vidtagit åtgärder för att stärka djurskyddet ser länsstyrelsen att beslutet…kan upphävas.”, skrev då länsstyrelsen i sitt beslut om att låta slakteriet återuppta sin verksamhet med att döda djur.

Slakteriet har även tidigare blivit åtalsanmält, fått förelägganden och viten, men inget verkar riktigt stoppa slakteriet från att få fortsätta att döda djur.

– Det här är ytterligare ett exempel på hur en verksamhet inom djurindustrin får fortsätta oavsett hur många brister och lagbrott som än uppmärksammas. Myndigheternas åtgärder innebär inte särskilt mycket i praktiken. Men det grundläggande problemet är inte lagbrotten utan det lagen tillåter – att djur föds upp, utnyttjas och dödas på löpande band. Så länge vi människor ser djur som mat kommer lidande och död vara en del av verkligheten. Det enda sättet att inte vara en del av det här är att inte äta djur eller djurprodukter, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

De djur som dödas på Håkantorp slakteri är höns från äggindustrin. Hönsen föds upp och lever sina liv i äggfabriker. Deras kroppar är avlade att lägga onaturliga mängder ägg, som vi människor tar för att vi ser dem som mat. När hönorna inte lägger tillräckligt många ägg längre och därmed är lönsamma skickas till de slakterier för att dödas. Här kan du läsa mer om äggindustrin.  

Det behöver inte vara så här. Djur är inte våra att utnyttja och döda. Det är varken etiskt eller försvarbart. Vi människor behöver inte äta djur eller djurprodukter, så varför då göra det? I vårt häfte Varför vegan? hittar du tips och inspiration till en djurvänlig livsstil.

Här under kan du se ytterligare några av Livsmedelsverkets bilder från Håkantorp slakteri.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer