Päls

Flera minkfarmer i Sverige har stängt

I Sverige finns det minkfarmer där minkar föds upp och dödas för sin päls. En granskning gjord av Djurrättsalliansen visar att antalet minkar som årligen dödas och även antalet minkfarmer i landet blir allt färre, vilket är steg åt rätt håll. Nu har ytterligare tre farmer stängt.

Två minkfarmer i Forsheda, Jönköpings län, har stängt. Ägarna har suttit i styrelsen för branschorganisationen Svensk mink och har varit framstående inom svensk pälsindustri. Ytterligare en farm i Sölvesborg i Bleking län, Hanömink, har försatts i konkurs på egen begäran. Hanömink har varit verksam sedan början av 1980-talet och på farmen finns omkring 10 000 minkar.

– Det här betyder att tiotusentals minkar framöver inte kommer att plågas och gasas ihjäl på de här farmerna, vilket är en seger i sig. Minkfarmerna i Sverige försvinner en efter en och vi i Djurrättsalliansen kommer inte sluta kämpa förrän varenda farm är stängd, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Här under är två av våra bilder som visar de två farmerna i Jönköpings län som nu har stängt. Då satt minkfar instängda i de små gallerburarna, men nu är burarna glädjande nog tomma.

 

Det är nu i maj som minkvalparna föds och de kommer bara att leva fram till slutet av året då de kommer att gasas ihjäl och flås. Hela deras liv spenderar de i minimala nätburar där de inte har möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden. Djurrättsalliansen har dokumenterat en stor del av landets minkfarmer för att allmänheten med egna ögon ska kunna ta del av det djurplågeri som pälsindustrin innebär. Vårt film-. och bildmaterial går att ta del av på sidan Sveket mot minkarna

Runt om i världen har många länder redan förbjudit pälsdjurfarmning eller infört så pass strikta regler att det helt enkelt inte är ekonomiskt hållbart att föda upp pälsdjur (vilket bland annat har skett i Sverige när det gäller räv- och chinchillafarmer). Djurrättsalliansen har sammanställt en lista över de länder som leder vägen, läs mer här.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling här

🐾Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. www.sveketmotminkarna.se

🐾Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta granska, dokumentera och avslöja pälsindustrin. Läs mer på sidan Stöd oss. 

🐾Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning.

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer