Päls

Nu föds minkvalparna på landets minkfarmer – dödas i slutet av året

Den svenska pälsindustrin består av minkfarmer där minkar årligen föds upp och senare dödas för deras päls. I Sverige finns det i dagsläget ett 40-tal minkfarmer. Det är nu i maj som minkvalparna föds och de kommer bara att leva fram till slutet av året då de kommer att gasas ihjäl och flås. Hela deras liv spenderar de i minimala nätburar där de inte har möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden.

På minkfarmerna finns det så kallade avelsdjur, som föder fram de djur som årligen dödas. Varje avelshona föder en kull på snitt fem valpar. Under de första veckorna är valparna beroende av sin mammas omsorg, men omkring 20 procent av ungarna dör innan de ska separeras från mamman och sättas i andra burar. Bitskador och kannibalism är en del av verkligheten för djuren och en del dör av sekundärinfektioner efter bitskador orsakade av syskon i samma bur. De har ingen chans att gå undan eller kommunicera normalt i buren och de ger sig på varandra vilket orsakar bitskador. Skadorna blir allvarliga och veckor av upprepade bitskador och uppfläkta sår slutar inte sällan med döden. Ibland biter honan valparna till döds i frustration, vissa fastnar i nätgolvet, andra fryser ihjäl eller drabbas av sjukdomar. 

 

Djurrättsalliansens har dokumenterat en stor del av landets minkfarmer för att ge allmänheten en inblick i minkarnas verklighet på farmerna och det djurplågeri minkfarmning innebär. Här under kan du se några av de minkar vi har mött.

 

 

Minkarnas vardag i de minimala nätburarna består av trängsel, stress och frustration. Deras verklighet på minkfarmerna är långt ifrån hur deras liv i frihet ser ut. I det fria är minkar ensamlevande djur med stora revir och på de markerna kan de ha flera olika gryt som de alternerar mellan. De spenderar även en stor del av sin aktiva tid i vatten där de simmar och jagar.

Djurrättsalliansens granskning av pälsindustrin från tidigare i år visar på en stor nedgång för industrin. Antalet minkar som årligen dödas blir allt färre och antalet farmer minskar. Tidigare fanns det även räv- och chinchillafarmer i Sverige, den sista rävfarmen stängde 2001 och den sista chinchillafarmen lyckades vi stänga 2014. Då lyckades Djurrättsalliansen även rädda livet på de 243 chinchillor som fanns på farmen. Läs mer här. 

– Varje dödad mink är en mink för mycket och varje minkfarm är en farm för mycket, men vår granskning visar att vi är på väg åt rätt håll. Verksamheter som innebär rent djurplågeri borde inte vara lagliga i Sverige. Pälsindustrin är rakt igenom oetisk och vi kommer inte att sluta kämpa för minkarna förrän varje minkfarm är stängd. Det är obegripligt att vi människor kan göra så här mot andra tänkande och kännande individer och det är ingenting annat än fel och oetiskt, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

 

 

Läs mer om vårt arbete för minkarna och se mer av vårt film- och bildmaterial från svenska minkfarmer på vår sida Sveket mot minkarna. 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Skriv under vår namninsamling här.

🐾Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. www.sveketmotminkarna.se

🐾Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta granska, dokumentera och avslöja pälsindustrin. Läs mer på sidan Stöd oss. 

🐾Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer