Päls

Stor nedgång för svensk pälsindustri – minskning med 58 procent

Den svenska pälsindustrin består av minkfarmer där minkar årligen föds upp och dödas för deras päls. En granskning gjord av organisationen Djurrättsalliansen visar på en stor nedgång för industrin. Antalet minkar som dödats årligen på minkfarmerna de fyra senaste åren har sjunkit med så mycket som 58 procent – från 1,2 miljoner minkar 2015 till omkring 500 000 minkar 2018.

– Varje dödad mink är en mink för mycket och varje minkfarm är en farm för mycket, men vår granskning visar att vi går åt rätt håll. Nu är det dags att politikerna tar sitt ansvar, som de har gjort i Norge och många andra europeiska länder, och förbjuder pälsdjursfarmning. Politikerna borde även lyssna till en majoritet av den svenska befolkningen som tycker att minkfarmerna bör stängas, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

Minkarna på farmerna föds i maj och dödas i slutet av året bara några månader gamla. Deras korta liv lever dem instängda i minimala nätburar.

Enligt Djurrättsalliansens granskning är det inte bara antalet dödade djur som minskar utan även farmerna fortsätter att bli allt färre. Organisationen granskar regelbundet offentliga handlingar och inventerar antalet minkfarmer i landet. I nuläget finns det ett 40-tal aktiva minkfarmer i Sverige. Det är en stor minskning i jämförelse med de 1 273 minkfarmer som fanns i Sverige på 60-talet. 2006 var siffran 180 minkfarmer vilket sedan minskade till 75 minkfarmer de efterföljande fyra åren. Minkfarmerna i Sverige ligger i Skåne, Halland, Småland, Blekinge, Östergötland och Västergötland. Omkring hälften av alla minkfarmer finns på Listerlandet i Blekinge.

Djurrättsalliansen har upprepade gånger kunnat avslöja minkarnas situation på svenska minkfarmer då organisationen dokumenterat en stor del av farmerna. Bilderna och filmerna har väckt stor uppmärksamhet i media och hos allmänheten. Se vårt material på sidan Sveket mot minkarna. I slutet av förra året släppte Djurrättsalliansens ny dokumentation som visar hur det går till när minkarna dödas på minkfarmerna. Det nytagna filmmaterial går att se här under.

– I dagens samhälle borde inte en verksamhet som innebär rent djurplågeri vara laglig i Sverige. Pälsindustrin är rakt igenom oetisk och vi kommer inte att sluta kämpa för minkarna förrän varje minkfarm är stängd, säger Daniel Rolke.

 

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer