Djurförsök

Nya Karolinska följer inte djurskyddslagen

Det blåser kraftiga vindar på Nya Karolinska just nu med skenande kostnader, byggfusk, 1 150 tjänster varslade i år, vattenläckor, 165 felkonstruerade badrum, konsulter för en miljard, operationsköer och patienter som dör. Skandalerna tycks aldrig ta slut kring nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna utanför Stockholm. Nu kan Djurrättsalliansen även avslöja att den nybyggda djuravdelningen för försöksdjur vid avdelningen för Komparativ Medicin vid Karolinska Universitetssjukhuset inte heller följt djurskyddslagstiftningen och det finns många brister som avslöjats som innebär att djur utsatts för onödigt lidande.

Djur som utnyttjas i djurförsök på djurförsökslaboratorium i Sverige. Foto: Djurrättsalliansen

 

Det var i samband med en djurskyddskontroll genomförd av länsstyrelsen tidigare i år som flera allvarliga brister kunde avslöjas. Bland annat hade Karolinska universitetssjukhuset tagit en lokal i bruk för förvaring av försöksdjur utan att den först blivit godkänd av Jordbruksverket. Vid länsstyrelsens inspektion valdes elva djurgrupper ut för stickprovskontroller av de försöksåtgärder som utförts och för att granska förhållandena under försöken. I tio av dessa elva stickprovskontroller fann länsstyrelsen brister som fick anmärkningar.

Djurförsökslaboratorium i Sverige. Foto: Djurrättsalliansen

 

Några av länsstyrelsens anmärkningar var:

  • Enligt länsstyrelsens bedömning ska vissa försöksåtgärder som genomförts ha saknat etiskt tillstånd, något som behövs för att det ska vara lagligt att utföra djurförsöket.
  • I ett försök skulle det enligt en journal finnas 23 djur kvar i livet. I burarna fanns det dock bara 16. Vart de övriga djuren finns saknas det förklaring på.
  • Avbrytningspunkterna i ett djurförsök har inte följts, utan försöket har pågått längre än planerat.
  • I ett försök där djuren kontrollvägdes har det inte skett enligt det etiska godkännandet. ”Behandlade djur får en ökad tillsyn och vägs minst en gång per vecka för att upptäcka eventuella missförhållanden så tidigt som möjligt” står det i ansökan. Flera djur i försöket har minskat i vikt mer än vad som medgivits i det etiska godkännandet med en viktförlust på 25 procent, 30 procent, 36 procent och 40 procent, vilket medfört onödigt lidande för djuren.
  • Djur har avlivats i syfte att tillvarata vävnader och organ för forskningsändamål trots att det saknats tillstånd för detta.
  • Utan att det funnits med i försöksplanen har djur fått vatten med antibiotika, något det saknas förklaring till.
  • Råttor som är väldigt sociala djur och ska hållas i grupp hölls ensamma. Detta trots att det i ansökan specifikt står att de ska hållas i grupp.
  • Djuren ska ha åsamkas sår, såringrepp, utan att ha fått smärtlindring. Det finns inte heller några anteckningar om att ansvarig veterinär besiktigat djuren. När länsstyrelsen ifrågasätter detta uppgav veterinären i ett mail att djuren skickats till henne men att hon inte bedömt det som nödvändigt att gå ner till djurrummet och göra någon fysisk tillsyn av djuren.

Djur som utnyttjas i djurförsök på svenska djurförsökslaboratorium. Foto: Djurrättsalliansen


Det här var några av bristerna i stickprovskontrollen där man hittade brister i alla stickprover utom i ett fall. Nya Karolinskas djuravdelning är helt nybyggd och en av de modernaste i Sverige och kan alltså inte ens leva upp till djurskyddslagstiftningens grundläggande krav. Vad säger det om den övriga verksamheten och de djurförsök som genomförs vid Karolinska universitetssjukhuset? Det senaste året har debatten kring djurförsök åter aktualiserats efter ett antal djurförsök som Djurrättsalliansen uppmärksammat. Tandförsök på hundar i Göteborg, svenska forskare som använder vildfångade primater i försök utomlands och nu senast ansökan från ett antal svenska universitet på 90 miljoner kronor för ett nytt djurförsökscenter för stora djur vid namn SWECCLIM.

Foto: Djurrättsalliansen

 

Informationen kommer från en kontrollrapport, dnr 282-12366-2019, från Länsstyrelsen i Stockholm.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer