Stoppa swecclim!

STOPPA SWECCLIM - en kampanj av Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen kan avslöja att det just nu planeras för ett svenskt centrum för djurförsök på större djur som hundar, apor, katter, hästar, getter, kor, grisar och får. Det ska heta SWECCLIM (Svenskt experimentellt kliniskt center för innovativa stordjursmodeller/Swedish Experimental Clinical Center for Large-Animal Innovative Models). Bakom centret står Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som samordnare tillsammans med Uppsala universitet, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, Karolinska Institutet, Göteborgs universitet/Sahlgrenska universitetssjukhuset och Linköpings universitet. Inom SWECCLIM räknas det med att utföras upp till 600 djurförsök varje år och till viss del fungera som ett kontraktslaboratorium där olika företag kan hyra in sig och utföra djurförsök.

SLU ansökte om närmare 90 miljoner kronor från Vetenskapsrådet, som är statlig forskningsfinansiär, men i slutet av september avslog de ansökan. I nuläget är det oklart hur projektet kommer att fortskrida.

I en undersökning som Vetenskapsrådet presenterade i april 2019 framgår det att 73 procent av de tillfrågade är emot djurförsök på hundar och katter. Trots en stor opinion mot den här typen av försök så planeras det alltså för ett nytt centrum där många hundar, katter och andra större djur kommer att användas, utnyttjas och dödas i djurförsök. Djurrättsalliansen anser att det inte finns någon som helst konsekvensanalys kring hur detta center kommer att påverka djuren, vilken typ av djurförsök som ska genomföras och hur SWECCLIM tänker sig att de ska bidra till att minska och ersätta djurförsöken. Om det är ett syfte med djurförsökscentret så måste de kunna redovisa hur det ska gå till.

Djurrättsalliansen anser att inga djur är försöksobjekt och ett centrum för djurförsök på stora djur är inte rätt väg fram mot en mer etisk värld. Istället borde det satsas på mer djurfria metoder. Nu uppmanar vi till engagemang och behöver din hjälp för att se till att SWECCLIM inte blir verklighet. På denna sida hittar du mer information om Djurrättsalliansens kampanj ”Stoppa SWECCLIM!”. Under fliken Vad du kan göra hittar du mer information om vad du kan göra för att hjälpa. 

Nedan går att se filmer från djurförsökslabroatorier med större djur, bland annat apor och hundar, i USA.

Inga djur är försöksobjekt - ett centrum för djurförsök på stora djur är inte vägen mot en mer etisk värld!
#stoppadjurförsöken

Bli månadsgivare

Ett enkelt och betydelsefullt sätt att hjälpa till är att bli månadsgivare.

Bli månadsgivare »

Skänk en gåva

Din gåva till Djurrättsalliansen gör skillnad. Skänk en gåva och hjälp oss försvara djuren.

Skänk en gåva » 

Bli medlem

Var med och gör Djurrättsalliansens arbete för alla djurs rättigheter möjligt. Som medlem bidrar du och hjälper oss att göra skillnad för djuren.

Bli medlem »

Testamente

Genom att testamentera till Djurrättsalliansen kan du låta ditt eget engagemang för djuren leva vidare efter din bortgång.

Testamentera till djuren »

Shop

I Djurrättsalliansens webbshop kan du hitta diverse produkter som tygkassar, vykort, pins och t-shirts. Samtidigt som du får fina produkter så går all vinst från försäljningen till Djurrättsalliansens viktiga arbete.

Till shoppen »

Starta en egen insamling

På Facebook kan du starta en insamling till vårt arbete för djuren, till exempel i samband med en födelsedag. Tillsammans med dina vänner samlar ni in till en målsumma som du själv bestämmer.

Starta en insamling via Facebook »