Djurförsök

Hundarna på Göteborgs universitet har dödats

Vi önskar att vi aldrig hade behövt skriva de här orden och det är med en enorm sorg vi nu ger beskedet att de sex labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri, som utnyttjats i ett djurförsök på Göteborgs universitet, har dödats. Trots protester mot försöket världen över och tusentals människors engagemang för hundarnas liv har nu Göteborgs universitet gjort det vi tillsammans kämpat mot. Göteborgs universitet tog sig rätten att hålla dessa sex individer i ett laboratorium för att utsätta dem för försök i forskningens namn. Hundarna fick aldrig det liv varje hund förtjänar, rätten till sitt eget liv och att få vara en älskad familjemedlem. Slutligen stod universitet med ett val i sina händer – att låta hundarna leva eller dö – och de valde att ta ifrån dem hela deras existens. 

Det var i mitten av januari i år som Djurrättsalliansen uppmärksammade hundförsöket på Göteborgs universitet. Sedan dess har vi gjort allt i vår makt och arbetat intensivt för att rädda livet på hundarna. Avslöjandet spred sig snabbt och har väckt ett enormt och otroligt engagemang hos människor över hela världen. Djurrättsalliansen har uppmanat universitet att avbryta försöket och låta hundarna leva och vi har hela tiden stått redo att omplacera och rehabilitera hundarna i kärleksfulla hem. Vi har upprepade gånger försökt få till ett möte med Göteborgs universitet men universitetet har bara visat ovilja att träffa oss och föra dialog kring hundarna. De har även tackat nej till att delta i en offentlig debatt om försöket ur ett vetenskapligt perspektiv. På bara en vecka efter vårt avslöjande om hundförsöket skrev 84 232 personer under vår namninsamling för att rädda hundarna. Dessa lämnades över till representanter från universitetet i samband med en manifestation utanför den byggnad på universitetet där hundarna hölls. Även efter det att universitetet gav oss beskedet att de inte tänker avbryta försöket har vi fortsatt uppmanat universitetet att tänka om och göra det enda rätta – att låta hundarna leva. Försöket har anmälts till polis och länsstyrelsen i hopp om att kunna rädda hundarna på så vis. Hundarnas situation har uppmärksammats och debatterats i media världen över. Här under kan du läsa mer om vad som har gjorts i försök att rädda livet på de sex labradorerna.

Uppmärksammandet av hundförsöket på Göteborgs universitet har spridit sig inte bara över hela Sverige utan över hela världen. Vi är tusentals människor världen över som har kämpat för att rädda livet på hundarna. Allt engagemang och all uppmärksamhet kring försöket har även lett till att djurförsök har kommit att diskuterats ur ett etiskt perspektiv – vilket allt i grund och botten handlar om. Med vilken rätt utsätter vi andra tänkande och kännande individer för djurförsök?Det måste till en lagändring och satsningar på djurfria metoder för att inga djur ska ses som försöksobjekt och den enorma uppmärksamhet hundförsöket har fått är ett viktigt steg åt det hållet. Att utnyttja andra individer i djurförsök mot deras vilja, att behandla dem som objekt och inte erkänna dem något värde som individer och medvetet utsätta dem för lidande är oförsvarbart. Djurrättsalliansen anser att man bör satsa på djurfria metoder och djurfri forskning och lämna djuren ifred. Djurrättsalliansen är emot allt utnyttjande av djur – oavsett om det är labradorer, grisar, katter, kaniner, marsvin eller möss som blir utsatta. Vi anser alltså att inga djur är försöksobjekt och att det inte är etiskt försvarbart med djurförsök. Här kan du läsa mer om djurförsök i Sverige. 

Det är obeskrivligt tungt att skriva att vi inte lyckades och att det inte räckte hela vägen fram. I den sorg vi nu känner får vi dock inte tappa hoppet eller glömma bort vilken kraft vi alla har tillsammans. Vi kämpar för en annan värld – en värld där djur inte ses som försöksobjekt – och den förändring som måste ske pågår här och nu. Nu är vi tillsammans väldigt många som vet om vad som sker med djur på Göteborgs universitet och vi ska se till att det aldrig får hända igen. Det är viktigt att visa att vi aldrig glömmer. Den här typen av försök på hundar har pågått på Göteborgs universitet sedan 90-talet och minst 200 hundar har nu utnyttjats och dödats. Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri och alla de andra hundar som dödats i samband med detta försök kan aldrig få tillbaka sina liv. Vårt fokus blir nu att stoppa det här försöket från att någonsin ske igen. 

Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri – vi glömmer er aldrig och vi kommer aldrig sluta att kämpa för att ingen annan ska gå igenom det ni utsattes för. 

På bilden syns hundar som tidigare utnyttjats och dödats i samma försök på Göteborgs universitet. FOTO: Mathilda Andersson Nwachukwu/Spionen

VAD DJURRÄTTSALLIANSEN HAR GJORT:

🐾 Granskat, avslöjat och uppmärksammat hundförsöket på Göteborgs universitet.

🐾 Spridit information om hundarnas situation.

🐾 Uppmanat Göteborgs universitet att avbryta försöket och erbjöd oss att ta över ansvaret för hundarna och omplacera och rehabilitera dem i kärleksfulla hem. Upprepade gånger försökt få till ett möte för dialog.

🐾 Väckt frågan i media, i bl a Aftonbladet, TV4, SVT, Dagens Nyheter, GT/Expressen, Syre med flera.

🐾 Fått internationell mediauppmärksamhet i bland annat Storbritannien, Norge och Nederländerna. Kändisar som den brittiske komikern Ricky Gervais och skådespelaren Peter Egan har backat upp Djurrättsalliansens kampanjs för de sex labradorerna.

🐾 Uppmanat människor att kontakta Göteborgs universitet och protestera.

🐾 Erbjudit oss att anordna en offentlig debatt om djurförsöken ur en etisk och vetenskaplig synvinkel.

🐾 Samlat in 84 232 namnunderskrifter som vi överlämnat till representanter från GU.

🐾 Anordnat manifestationer vid EBM i Göteborg där hundarna hålls.

🐾 Polisanmält tillståndshavaren vid GU.

🐾 Anmält GU till Länsstyrelsen.

🐾 Kontaktat den etiska nämnden och lyft flera problem och brister med ansökan.

🐾 Avslöjat trolig finansiär till försöket.

🐾 Uppmärksammat katterna Bullen och Grollen och fått GU att meddela att de ska omplaceras

🐾 Bett folk skicka bilder på djur med skylten ”Rädda GU-hundarna”.

🐾 Uppmanat barn och ungdomar att skicka in teckningar på hundar.

Fler nyheter
Djurförsök

Nytt center för djurförsök på stora djur planeras i Sverige

Djurrättsalliansen kan avslöja att det finns planer på att skapa ett center för djurförsök på stora djur i Sverige. Projektet kallas SWECCLIM (Swedish Experimental Clinical Center for Large- Animal Innovative Models). Detta trots att en majoritet av Sveriges befolkning är mot djurförsök på större djur. De djur som de tänkt använda är bland annat hundar, katter, primater och hästar. Nu inleder Djurrättsalliansen kampanjen STOPPA SWECCLIM.

Läs mer
Djurrätt

Stå upp för djuren: kom på Djurrättsmarschen 7 september!

För tredje året i rad anordnar Djurrättsalliansens Sveriges största djurrättsdemonstration – Djurrättsmarschen. Lördagen den 7 september marscherar vi genom Stockholm för att visa att vi är många som bryr oss om djuren och kämpar för djurs rättigheter!

Läs mer
Äggindustrin

Länsstyrelsens beslut: Gimranäs får ha kvar djur i olagliga burar

I förra veckan kunde Djurrätsalliansen avslöja att företaget Gimranäs, som föder upp omkring hälften av alla värphönor i den svenska äggindustrin, fortsätter håller stora mängder hönor och tuppar i olagliga burar. Hittills har ingen myndighet agerat. Nu har länsstyrelsen i Västra Götaland beslutat om ett föreläggande enligt djurskyddslagen. Men myndigheten låter företaget har kvar nuvarande djur i de olagliga burarna och djurförbud eller omhändertagande kan först bli aktuellt om företaget efter nuvarande djuromgångar fortsätter använda burarna.

Läs mer