Djurförsök

Hundar utsätts för djurförsök på Göteborgs universitet

På Göteborgs universitet används hundar i djurförsök för att testa hur tandimplantat orsakar inflammation och nedbrytning av ben. När hundarna sövts sex gånger och trettiofem procent av deras tänder dragits ut så dödas de. I nuläget finns de sex labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri på Göteborgs universitet. Dessa försöker nu Djurrättsalliansen rädda livet på och omplacera i kärleksfulla hem. 

Ur Venus journal har vi kunnat utläsa att när hon inte ligger sövd för att få tänderna utdragna i ett djurförsök bor hon i ett kalt rum. Det är inte så konstigt att hon därför utvecklat liggsår. I hennes journal från 2018 kan man läsa: ”Hon har liggsår på v. armbåge och v. has.” Ur journalen framgår att hon behandlas i flera veckor med tre olika antibiotikapreparat (Streptocillin i såret, Synolox och slutligen Kefavet i en månad) för att bota infektionen som uppstår.

Djurrättsalliansen kräver att hundarna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri överlämnas för rehabilitering och omplacering. Djurrättsalliansen har framfört vår önskan och vårt krav att få rädda, omplacera och rehabilitera hundarna i kärleksfulla och passande hem. Under en vecka hade vi en namninsamling för hundarna på Göteborgs universitet och så många som 84 232 personer skrev under. Tillsammans visar vi att vi är många som anser att Göteborgs universitet ska låta hundarna leva och ge dem en andra chans här i livet. Stort tack alla ni som har skrivit under, delat, engagerat er och visat att ny bryr er – helt fantastiskt med allt engagemang!

Den 25 januari lämnades namninsamlingen över till representanter från Göteborgs universitet. 

Veckan efter, den 1 februari, anordnades en manifestation för hundarna utanför EBM, den byggnad på Göteborgs universitet där hundarna just nu hålls och utnyttjas i djurförsök. 

Torsdagen den 7 februari fick vi slutligen svar från Göteborgs universitet att de inte tänker avbryta försöket och därmed döda hundarna. 

Bilderna här nedan visar de försöksjournaler från Göteborgs universitet som vi har hämtat information ifrån och som avslöjar en del av hundarnas verklighet. Den godkända ansökan för försöket har diarienummer 5.8.18-08570/2018 och kan begäras ut från Jordbruksverket. I denna pdf går det att läsa beslutet och godkännande av försöket samt beskrivning av försöket: Djurförsök Göteborgs universitet:dnr 5.8.18-08570:2018

På bilden syns hundar som tidigare utnyttjats och dödats i samma försök på Göteborgs universitet. FOTO: Mathilda Andersson Nwachukwu/Spionen

Den här typen av försök har pågått sedan 1996 och minst 200 hundar har använts. Här är några citat från hundarnas försöksjournaler:

Har börjat bli mycket osäker, rädd vid sprutning
Dog genom olyckshändelse, Fastnade med kopplet i hissen
Blodig diarré
När Tjorven läggs på uppvaket och börjar gny så biter Flippa henne i strupen och släpper ej taget. Efter några minuter lyckas 4 personer lossa på käkarna. Inga synliga skador syns.
Pinne som sitter fast i gommen som suttit ett tag
Bajsade ut en stor bit av en stor Viledatrasa
Ätit upp bandage – spyr upp bandage
Förväxling av hundar
Svårt att somna – stressad
Svält tom tisdag morgon
Ansträngd andning
Sår i vänster bakben, en cm, gått genom huden
Hela Op-såret är öppet och vätskar
Skador på nos
Ätit 10-15 cm silvertejp

Hundarna och även katter som utnyttjas i djurförsök på Göteborgs universitet kommer från en uppfödning i Norge som heter Løken gård. Det är en ökänd uppfödning som djurvänner länge kämpat med att stänga. Läs mer om uppfödningen här.

Hundarna hålls på laboratoriet för experimentell biomedicin, EBM, i Göteborg. I filmen här under syns hundarnas små och kala rastgårdar.

Djurrättsalliansen anser att man bör satsa på djurfria metoder och djurfri forskning och lämna djuren ifred. Djurrättsalliansen är emot allt utnyttjande av djur – oavsett om det är labradorer, grisar, katter, kaniner, marsvin eller möss som blir utsatta. Här kan du läsa mer om djurförsök i Sverige. 

Djurrättsalliansen har en historia av att ta fighten för hundar som utnyttjas i djurförsök i Sverige. Vi har drivit den uppmärksammade kampanjen ”Låt Astrahundarna leva”. Företaget Astra Zeneca hade tidigare en försöksdjurskennel utanför Örkelljunga. Där föddes hundar upp för att sedan användas i djurförsök och dödas. Då uppfödningen var på väg att läggas ner som en del av Astra Zenecas nedskärningsplaner kämpade Djurrättsalliansen dygnet runt för att rädda de hundar som då fanns på kenneln.

Det hela började med att vi fick ett tips om att kenneln skulle läggas ner. Vad som skulle hände med de 400 hundar som fanns på kenneln var först oklart. När vi sedan fick höra att företaget planerade att massavliva hundarna gick vi ut med kampanjen ”Låt Astrahundarna leva”. Genomslaget blev otroligt stort. Nyheten spred sig snabbt och tillslut gick Astra Zeneca ut med att inga hundar skulle dödas, de skulle istället skickas till England där de skulle utsättas för plågsamma djurförsök. Vi försökte få Astra Zeneca att omplacera hundarna. Rekordmånga engagerade sig i kampanjen och fler människor än det fanns hundar hörde av sig och erbjöd att öppna upp sitt hem för att kunna rädda hundarna. Vi arrangerade protester, vi skrev insändare, pratade med media, låg på flygbolagen och försökte fysiskt att stoppa transporterna när hundarna skulle transporteras från kenneln. Men Astra Zeneca vägrade låta hundarna få en andra chans. Tyvärr lyckades vi inte rädda hundarna. Vi gjorde allt vi kunde.

Vi glömmer aldrig Astrahundarna. Och vi kommer aldrig att sluta kämpa för att inga djur i framtiden ska utsättas för det de utsattes för. Här under kan du se filmen om vår kampanj ”Låt Astrahundarna leva”.

VAD DU KAN GÖRA:

🐾Stöd vårt arbete så att vi kan fortsätta granska och avslöja djurförsök i Sverige genom att bl månadsgivare, klicka här. 

🐾Skriv till Göteborgs universitet och uppmana dem att göra om – göra det enda rätta och låta hundarna leva samt att universitet borde satsa på djurfria metoder istället. Tänk på att hålla god ton och var saklig.

🐾Sprid och dela vårt avslöjande så att fler får upp ögonen för djurens verklighet.

 

Vetenskaplig kritik mot djurförsöket på hundar vid Göteborgs universitet

Skriven av Djurrättsalliansens vetenskaplige expert, forskaren och veterinären Dr Andre Menache.

Enligt forskarna bakom försöket så kommer hundarna att genomgå flera kirurgiska ingrepp, inklusive avlägsnande av 14 tänder samtidigt. Tre månader senare görs kirurgiska ingrepp där de får implantat och efter fyra veckor får de ytterligare implantat. Två veckor efter det så kommer hundarna att dödas och därefter studeras deras käkar och implantat.

Ur ett djurskyddsperspektiv kommer hundarnas fysiska och psykiska lidande att vara svårt (på grund av successivt adderande av olika ingrepp som leder till ett större lidande). Ur ett vetenskapligt perspektiv är försöket meningslöst på grund av följande anledningar:
Ett tandimplantats framgång baseras på flera faktorer som diet, sammansättning av saliv (enzymer, mineraler, bakterier), tandköttet, rökning och trycket från bettet.

Alla de här faktorerna skiljer sig mellan hundar och människor:

1. Hundens saliv är mindre sur än hos människor.
2. Det finns 79 proteiner i hundsaliv som människor saknar i sin saliv.
3. Hundar röker inte.
4. Hundar har skarpa ytor på tänderna. Människor har oftast platta tänder.
5. Trycket från ett hundbett är högre än hos människor.
6. Hundens tandkött är friskt, vilket inte alltid är fallet med människor som behöver tandimplantat.

Forskare vid Tel Avivs universitet säger att de har uppfunnit det första helt personliga vävnadsimplantatet, bestående av patientens egna material och celler, som banar vägen för att konstruera en mängd implantat från bara en liten fettvävnadsbiopsi.

Det utvecklas allt fler djurfria metoder och det finns många människor som idag lever med implantat och det går att samla in data på andra sätt.

Fler nyheter
Djurförsök

Help us save the dogs exposed to animal experiments at Gothenburg University

At the University of Gothenburg, dogs are used in animal experiments to test how dental implants cause inflammation and skeletal degradation. After being sedated six times and had thirty five per cent of their teeth removed, the dogs are killed. At the moment, the six Labrador dogs Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus and Zuri, are at Gothenburg University. They are the ones Djurrättsalliansen are trying to save and place into loving homes. Help us try to save the dogs at Gothenburg University, by signing our petition!

Läs mer
Sverige

Över 106 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

106 153 550 djur – det är svårt att greppa den här gigantiska siffran och hur många enskilda individer det faktiskt är. Men det är antalet tänkande och kännande individer som dödades på svenska slakterier under förra året. Under 2018 ökade antalet slaktade djur i Sverige för samtliga djurslag, förutom kyckling som minskade.

Läs mer
Djurförsök

Responsen från Göteborgs universitet: Hundarna ska dödas

Nu har det gått två veckor sedan vi lämnade över 84 232 namnunderskrifter till Göteborgs universitet (GU) och idag fick vi ett kort mail från universitetet där de meddelar att försöket kommer att slutföras och hundarna dödas.

Läs mer