Djurförsök

Hundar utsätts för djurförsök på Göteborgs universitet

På Göteborgs universitet (GU) används hundar i djurförsök som syftar till att studera inläkningen av tandimplantat. När hundarna sövts flera gånger och trettiofem procent av deras tänder dragits ut så dödas de. I nuläget finns de sex labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri på Göteborgs universitet. Dessa försöker nu Djurrättsalliansen rädda livet på genom att uppmana Göteborgs universitet att avbryta försöket och låta hundarna leva. 

På bilden syns hundar som tidigare utnyttjats och dödats i samma försök på Göteborgs universitet. FOTO: Mathilda Andersson Nwachukwu/Spionen

Djurrättsalliansen har framfört vår önskan och vårt krav till Göteborgs universitet att få rädda, omplacera och rehabilitera hundarna i kärleksfulla och passande hem. Under en vecka i januari hade Djurrättsalliansen en namninsamling för hundarna på Göteborgs universitet och så många som 84 232 personer skrev under.GU har dessvärre meddelat att de inte tänker avbryta försöket och därmed döda hundarna. Tiden för hundarna rinner ut då de kommer att dödas i slutet av februari. Men vi ger inte upp. Nu uppmanar vi GU att tänka om och göra det enda rätta och låta hundarna leva. Tillsammans visar vi att vi är många som anser att Göteborgs universitet ska låta hundarna leva och ge dem en andra chans här i livet. Stort tack alla ni som har skrivit under, delat, engagerar er och visar att ny bryr er – helt fantastiskt med allt engagemang!

Den 25 januari lämnades namninsamlingen över till representanter från Göteborgs universitet. I samband med överlämningen av namninsamlingen anordnade Djurrättsalliansen en manifestation utanför EBM på Göteborgs universitet. Se vår livesändning från manifestationen här.

Veckan efter, den 1 februari, anordnade Djurrättsalliansen en manifestation för hundarna utanför EBM, den byggnad på Göteborgs universitet där hundarna just nu hålls och utnyttjas i djurförsök. 

Torsdagen den 7 februari fick vi slutligen svar från Göteborgs universitet att de inte tänker avbryta försöket och därmed döda hundarna. 

Sedan vi tog vår första kontakt med Göteborgs universitet i januari med vår önskan och vårt krav att försöket ska upphöra och med vårt erbjudande att omplacera och rehabilitera hundarna dröjde det alltså två veckor innan vi slutligen fick beskedet att universitet inte tänker avbryta försöket och därmed döda hundarna. Djurrättsalliansen har efter det beskedet gjort ytterligare ett försök att få till ett möte med universitetet och framfört att vi önskar att de kunde ta sig tiden att föra en dialog kring hundarna som engagerat så otroligt många människor. Vi har framfört att vi anser att bristen på öppenhet och oviljan till dialog är förvånande. Vi har uppmanat GU att tänka om och ge dessa hundar en andra chans i livet. På vårt fortsatta försök till dialog fick vi följande svar från universitet:

Vi är väl medvetna om kritiken mot den aktuella forskningen där tandimplantat testas på hundar och får in en stor mängd frågor och synpunkter. Det framförs också mycket kritik mot användning av djur i försök över huvud taget. Vi tar till oss att vi behöver bli tydligare i att kommunicera varför och hur vi forskar och hur vi arbetar med att minska, förfina och ersätta djurförsök (3R).

Det pågående försöket kommer att slutföras på det sätt som godkänts i det djuretiska prövningstillståndet. Det handlar inte om att avliva hundarna efter försöket, utan om undersökningar efter avlivningen som är en del av försöket. Att byta arbetsmetod under pågående försök är inte i linje med vetenskap, etik eller finansiering. Det är därför inte aktuellt att diskutera att avbryta försöket i förtid för att omplacera hundarna.

Djurrättsalliansens avslöjande om djurförsöket och vårt försök att rädda livet på de sex hundarna har inte bara väckt ett enormt engagemang bland allmänheten utan har även fått stor spridning och uppmärksamhet i media, både i Sverige och internationellt. Bland annat har Anders Bagge uttalat sig om att han gärna adopterar en av hundarna och att han skriver: ”Tycker inte att detta ska få ske”.  Även journalisten och TV4:s politiska expertkommentator Marcus Oscarsson har uppmärksammat hundarnas situation. Läs hans Facebook-inlägg här. I Sverige har försöket även uppmärksammats av bland annat TV4, Sveriges Radio, SVT, Tidningen Syre, Härliga Hund, GTAftonbladet och Svenska Dagbladet. Internationellt har engagemanget för hundarna bland annat uppmärksammats av The Times & The Sunday Times, The Local, Daily Mail, The Independent och The Mirror.Den brittiska komikern Ricky Gervais och skådespelaren Peter Egan har backat upp Djurrättsalliansens kampanj för de sex labradorerna på Göteborgs universitet. Läs mer om det här. Försöket och hundarna har även uppmärksammats i Nederländerna, Norge och Polen.

Anmälningar har gjort både till polis och länsstyrelsen gällande hundförsöket. Länsstyrelsen har bekräftat att det pågår en utredning hos dem gällande hundarna. Läs mer här. Länsstyrelsen har även utfört en kontroll av verksamheten, läs mer här. Polisanmälan har lagts ner, det vill säga ingen förundersökning inleds. Motiveringen är att ”uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats.” En överprövning av beslutet har begärts. Läs mer här.

När vi har frågat Göteborgs universitet om vem som finansierar försöket har vi fått följande svar: ”Vi lämnar inte ut uppgifter om finansiär med hänvisning till att detta är en sekretessbelagd uppgift enligt 31 kapitlet 12 § i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).” Djurrättsalliansen har starka skäl att tro att det företag som ligger bakom en stor del av finansieringen av djurförsöket på hundar vid Göteborgs universitet är Dentsply Sirona. Läs mer här. 

Bilderna här nedan visar de försöksjournaler från Göteborgs universitet som vi har hämtat information ifrån och som avslöjar en del av hundarnas verklighet. Det här är ett lagligt och godkänt försök i Sverige. Den godkända ansökan för försöket har diarienummer 5.8.18-08570/2018 och kan begäras ut från Jordbruksverket. I denna pdf går det att läsa beslutet och godkännande av försöket samt beskrivning av försöket: Djurförsök Göteborgs universitet:dnr 5.8.18-08570:2018

Ur Venus journal har vi kunnat utläsa att när hon inte ligger sövd för att få tänderna utdragna i ett djurförsök bor hon i ett kalt rum. Det är inte så konstigt att hon därför utvecklat liggsår. I hennes journal från 2018 kan man läsa: ”Hon har liggsår på v. armbåge och v. has.” Ur journalen framgår att hon behandlas i flera veckor med tre olika antibiotikapreparat (Streptocillin i såret, Synolox och slutligen Kefavet i en månad) för att bota infektionen som uppstår.

Den här typen av försök har pågått sedan 1996 och minst 200 hundar har använts. Här är några citat från hundarnas försöksjournaler:

Har börjat bli mycket osäker, rädd vid sprutning
Dog genom olyckshändelse, Fastnade med kopplet i hissen
Blodig diarré
När Tjorven läggs på uppvaket och börjar gny så biter Flippa henne i strupen och släpper ej taget. Efter några minuter lyckas 4 personer lossa på käkarna. Inga synliga skador syns.
Pinne som sitter fast i gommen som suttit ett tag
Bajsade ut en stor bit av en stor Viledatrasa
Ätit upp bandage – spyr upp bandage
Förväxling av hundar
Svårt att somna – stressad
Svält tom tisdag morgon
Ansträngd andning
Sår i vänster bakben, en cm, gått genom huden
Hela Op-såret är öppet och vätskar
Skador på nos
Ätit 10-15 cm silvertejp

Hundarna och även katter som utnyttjas i djurförsök på Göteborgs universitet kommer från en uppfödning i Norge som heter Løken gård. Det är en ökänd uppfödning som djurvänner länge kämpat med att stänga. Läs mer om uppfödningen här.

Hundarna hålls på laboratoriet för experimentell biomedicin, EBM, i Göteborg. I filmen här under syns hundarnas små och kala rastgårdar.

Djurrättsalliansen anser att man bör satsa på djurfria metoder och djurfri forskning och lämna djuren ifred. Djurrättsalliansen är emot allt utnyttjande av djur – oavsett om det är labradorer, grisar, katter, kaniner, marsvin eller möss som blir utsatta. Vi anser alltså att inga djur är försöksobjekt och att det inte är etiskt försvarbart med djurförsök. Här kan du läsa mer om djurförsök i Sverige. 

Djurrättsalliansen har en historia av att ta fighten för djur som utnyttjas i djurförsök i Sverige. Vi har tidigare drivit den uppmärksammade kampanjen ”Låt Astrahundarna leva”. Företaget Astra Zeneca hade tidigare en försöksdjurskennel utanför Örkelljunga. Där föddes hundar upp för att sedan användas i djurförsök och dödas. Då uppfödningen var på väg att läggas ner som en del av Astra Zenecas nedskärningsplaner kämpade Djurrättsalliansen dygnet runt för att rädda de hundar som då fanns på kenneln.

Det hela började med att vi fick ett tips om att kenneln skulle läggas ner. Vad som skulle hände med de 400 hundar som fanns på kenneln var först oklart. När vi sedan fick höra att företaget planerade att massavliva hundarna gick vi ut med kampanjen ”Låt Astrahundarna leva”. Genomslaget blev otroligt stort. Nyheten spred sig snabbt och tillslut gick Astra Zeneca ut med att inga hundar skulle dödas, de skulle istället skickas till England där de skulle utsättas för plågsamma djurförsök. Vi försökte få Astra Zeneca att omplacera hundarna. Rekordmånga engagerade sig i kampanjen och fler människor än det fanns hundar hörde av sig och erbjöd att öppna upp sitt hem för att kunna rädda hundarna. Vi arrangerade protester, vi skrev insändare, pratade med media, låg på flygbolagen och försökte fysiskt att stoppa transporterna när hundarna skulle transporteras från kenneln. Men Astra Zeneca vägrade låta hundarna få en andra chans. Tyvärr lyckades vi inte rädda hundarna. Vi gjorde allt vi kunde.

Vi glömmer aldrig Astrahundarna. Och vi kommer aldrig att sluta kämpa för att inga djur i framtiden ska utsättas för det de utsattes för. Här under kan du se filmen om vår kampanj ”Låt Astrahundarna leva”.

VAD DU KAN GÖRA:

🐾Stöd vårt arbete så att vi kan fortsätta granska och avslöja djurförsök i Sverige genom att bli månadsgivare, klicka här. 

🐾Skriv till Göteborgs universitet och uppmana dem att göra om – göra det enda rätta och låta hundarna leva samt att universitet borde satsa på djurfria metoder istället.

TEL: 031-786 00 00

MAIL: [email protected][email protected], [email protected]

Tänk på att hålla god ton och var saklig. Hot, hat och personangrepp hör inte hemma i vårt arbete för djuren.

🐾Sprid och dela vårt avslöjande så att fler får upp ögonen för djurens verklighet.

🐾 Följ oss på Facebook.

VAD DJURRÄTTSALLIANSEN HAR GJORT:

Vad händer med hundarna på Göteborgs universitet (GU) och vad gör Djurrättsalliansen är vanliga frågor vi får. Just nu finns de sex hundarna fortfarande på EBM vid GU och det är planlagt att de ska dödas i slutet av februari. Vi arbetar för att stoppa det och rädda hundarna och här är lite av det vi gjort sedan vi startade kampanjen:

🐾 Väckt frågan i media, i bl a Aftonbladet, TV4, SVT, Dagens Nyheter, GT/Expressen, Syre med flera.

🐾 Fått internationell mediauppmärksamhet i bland annat Storbritannien, Norge och Nederländerna.

🐾 Samlat in 84 232 namnunderskrifter som vi överlämnat till representanter från GU.

🐾 Polisanmält tillståndshavaren vid GU.

🐾 Uppmärksammat katterna Bullen och Grollen och fått GU att meddela att de ska omplaceras

🐾 Anmält GU till Länsstyrelsen.

🐾 Kontaktat den etiska nämnden och lyft flera problem och brister med ansökan.

🐾 Bett folk skicka bilder på djur med skylten ”Rädda GU-hundarna”.

🐾 Anordnat manifestationer vid EBM i Göteborg där hundarna hålls.

🐾 Erbjudit oss att anordna en offentlig debatt om djurförsöken ur en etisk och vetenskaplig synvinkel.

🐾 Uppmanat barn och ungdomar att skicka in teckningar på hundar.

🐾 Spridit information om hundarnas situation.

🐾 Uppmanat människor att kontakta Göteborgs universitet och protestera.

Inget av det här hade varit möjligt utan ert stöd och engagemang. Tillsammans måste vi försöka rädda hundarna och få de här försöken att upphöra en gång för alla.

Vetenskaplig kritik mot djurförsöket på hundar vid Göteborgs universitet

Skriven av Djurrättsalliansens vetenskaplige expert, forskaren och veterinären Dr Andre Menache.

Enligt forskarna bakom försöket så kommer hundarna att genomgå flera kirurgiska ingrepp, inklusive avlägsnande av 14 tänder samtidigt. Tre månader senare görs kirurgiska ingrepp där de får implantat och efter fyra veckor får de ytterligare implantat. Två veckor efter det så kommer hundarna att dödas och därefter studeras deras käkar och implantat.

Ur ett djurskyddsperspektiv kommer hundarnas fysiska och psykiska lidande att vara svårt (på grund av successivt adderande av olika ingrepp som leder till ett större lidande). Ur ett vetenskapligt perspektiv är försöket meningslöst på grund av följande anledningar:
Ett tandimplantats framgång baseras på flera faktorer som diet, sammansättning av saliv (enzymer, mineraler, bakterier), tandköttet, rökning och trycket från bettet.

Alla de här faktorerna skiljer sig mellan hundar och människor:

1. Hundens saliv är mindre sur än hos människor.
2. Det finns 79 proteiner i hundsaliv som människor saknar i sin saliv.
3. Hundar röker inte.
4. Hundar har skarpa ytor på tänderna. Människor har oftast platta tänder.
5. Trycket från ett hundbett är högre än hos människor.
6. Hundens tandkött är friskt, vilket inte alltid är fallet med människor som behöver tandimplantat.

Forskare vid Tel Avivs universitet säger att de har uppfunnit det första helt personliga vävnadsimplantatet, bestående av patientens egna material och celler, som banar vägen för att konstruera en mängd implantat från bara en liten fettvävnadsbiopsi.

Det utvecklas allt fler djurfria metoder och det finns många människor som idag lever med implantat och det går att samla in data på andra sätt.

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer