Djurförsök

Manifestation för hundarna på Göteborgs universitet

I slutet av januari överlämnade Djurrättsalliansen en protestlista med 84 232 namnunderskrifter till Göteborgs universitet för att rädda de hundar som utnyttjas i djurförsök. Fredagen den 1 februari anordnade Djurrättsalliansen en symbolisk manifestation utanför EBM, det hus på Göteborgs universitet där hundarna hålls, där djurvänner vädjade till universitetet att upphöra med försöken på hundarna och överlämna dem för omplacering och rehabilitering. Vi kommer fortsätta att föra talan för hundarna, katterna och de andra djuren som utnyttjas av Göteborgs universitet. Vi har räckt ut vår hand och vill få till ett möte med ledningen eller forskarna. Torsdagen den 7 februari fick med beskedet att Göteborgs universitet inte tänker avbryta försöket på hundarna och därmed döda labradorerna. 

Sex labradorer utnyttjas just nu i ett försök för att testa hur tandimplantat orsakar inflammation och nedbrytning av ben. Hundarna sövs ner flera gånger och trettiofem procent av deras tänder dras ut och därefter dödas de. I nuläget finns labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri på Göteborgs universitet och de beräknas dödas i slutet av februari. Läs mer här.

– Tiden börjar rinna ut för labradorerna på Göteborgs universitet. Vi hoppas att universitetet vill föra en dialog med oss kring hundarnas framtid och ta debatten med oss, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen har även bjudit in Göteborgs universitet till en öppen debatt om det pågående försöket på hundarna men fortfarande inte fått något besked om Göteborgs universitet accepterar utmaningen.

– Dessa djurförsök på hundar är inte bara väldigt grymma utan även vetenskapligt meningslösa för mänskliga patienter. Jag utmanar dessa forskare att försvara sin forskning i en offentlig debatt, säger Djurrättsalliansens vetenskapliga expert, veterinären och forskaren Dr. Andre Menache.

Djurrättsalliansen är en djurrättsorganisation som arbetar för alla djurs rättigheter och anser att inga djur är våra att utnyttja eller döda. Här kan du läsa mer om djurförsök i Sverige.

Fortsätt att skriva till Göteborgs universitet och protestera mot vad de utsätter hundarna för. Stöd gärna vårt arbete för djuren genom att bli månadsgivare.Tillsammans gör vi skillnad!

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer