Länsstyrelsen i Västra Götaland bekräftar att det pågår en utredning hos dem gällande hundarna på Göteborgs universitet och att den är under handläggning. Efter sekretessprövning har Djurrättsalliansen fått ut de handlingar som finns i ärendet hos länsstyrelsen. De innehåller de anmälningar som inkommit till myndigheten, tjänsteanteckningar, kommunikation via mail med universitetet samt djur- och skötseljournaler för hundarna som länsstyrelsen fått in från universitetet. Länsstyrelsen uppger till Djurrättsalliansen att de nu tittar på de anmälningar som har kommit in till myndigheten samt journalerna från universitet och utifrån det ska de göra en bedömning om de ska åka ut och göra en kontroll eller vilka åtgärder de eventuellt ska vidta. Länsstyrelsen vill inte kommentera när vi frågar om och i så fall när en kontroll planeras att göras, med tanke på att hundarna snart ska dödas. Mer detaljerade frågor kring vad som utreds vill länsstyrelsen inte svara på.
I en av länsstyrelsens tjänsteanteckningar från den 22 januari 2019 framgår följande: ”det som främst tas upp i anmälningarna handlar om godkända delar av försöket i sig och eftersom försöket är godkänt är det inget länsstyrelsen kan utreda vidare.” I samma tjänsteanteckning tas även ett liggsår som anmälts till länsstyrelsen upp: ”I dagsläget finns det inget som indikerar på att djurutrymmena inte skulle ha tillräckligt mjuka liggplatser, liggsåret har inte uppkommit på EBMs anläggning. Båda hundarnas sår är behandlade och läkta. Därmed finns det inga brister att kontrollera på plats. Nu återstår att granska de etiska godkännanden och de inkomna journalerna.”
Den 29 januari 2019 gjordes en tjänsteanteckning om uppstart av nya ärenden: ”Med journalerna som underlag och med stöd av lagen om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård (2009:302) öppnas tillsynsärenden gällande inblandad djurhälsopersonal.”
Vi kommer fortsatt att rapportera om hur länsstyrelsen agerar när vi får mer information.
Djurrättsalliansen anser att man bör satsa på djurfria metoder och djurfri forskning och lämna djuren ifred. Djurrättsalliansen är emot allt utnyttjande av djur – oavsett om det är labradorer, grisar, katter, kaniner, marsvin eller möss som blir utsatta. Vi anser alltså att inga djur är försöksobjekt och att det inte är etiskt försvarbart med djurförsök. Här kan du läsa mer om djurförsök i Sverige.