Djurförsök

Hundförsöket uppmärksammas internationellt

Djurrättsalliansen har kunnat avslöja ett djurförsök på Göteborgs universitet där hundar utnyttjas.Vi försöker rädda livet på de sex labradorer som just nu utsätts för försöket genom att uppmana universitetet att avbryta försöket och låta hundarna leva. Göteborgs universitet har gett oss beskedet att de inte tänker avbryta försöket och därmed döda hundarna. Tiden för hundarna rinner ut då de kommer att dödas i slutet av februari. Men vi ger inte upp och uppmanar nu Göteborgs universitet att tänka om och göra det enda rätt och låta hundarna leva. Frågan har väckt ett enormt engagemang världen över och hundförsöken uppmärksammas nu även av media internationellt.

Engagemanget för hundarna bland annat uppmärksammats av The Times & The Sunday TimesThe LocalDaily MailThe Independent och The Mirror.Den brittiska komikern Ricky Gervais och skådespelaren Peter Egan har backat upp Djurrättsalliansens kampanj för de sex labradorerna på Göteborgs universitet. Läs mer om det här. Försöket och hundarna har även uppmärksammats i Nederländerna, Norge och Polen.

Även i Sverige har vårt avslöjande och engagemanget för hundarna uppmärksammats i media. Bland annat har Anders Bagge uttalat sig om att han gärna adopterar en av hundarna och att han skriver: ”Tycker inte att detta ska få ske”.  Även journalisten och TV4:s politiska expertkommentator Marcus Oscarsson har uppmärksammat hundarnas situation. Läs hans Facebook-inlägg här. Försöket har även uppmärksammats av bland annat TV4Sveriges Radio, SVTTidningen SyreHärliga HundGTAftonbladet och Svenska Dagbladet.

VAD DU KAN GÖRA:

🐾Stöd vårt arbete så att vi kan fortsätta granska och avslöja djurförsök i Sverige genom att bli månadsgivare, klicka här. 

🐾Skriv till Göteborgs universitet och uppmana dem att göra om – göra det enda rätta och låta hundarna leva samt att universitet borde satsa på djurfria metoder istället.

TEL: 031-786 00 00

MAIL: [email protected][email protected], [email protected]

Tänk på att hålla god ton och var saklig. Hot, hat och personangrepp hör inte hemma i vårt arbete för djuren.

🐾Sprid och dela vårt avslöjande så att fler får upp ögonen för djurens verklighet. Information om försöket hittar du här.

🐾 Följ oss på Facebook.

VAD DJURRÄTTSALLIANSEN HAR GJORT:

Vad händer med hundarna på Göteborgs universitet (GU) och vad gör Djurrättsalliansen är vanliga frågor vi får. Just nu finns de sex hundarna fortfarande på EBM vid GU och det är planlagt att de ska dödas i slutet av februari. Vi arbetar för att stoppa det och rädda hundarna och här är lite av det vi gjort sedan vi startade kampanjen:

🐾 Väckt frågan i media, i bl a Aftonbladet, TV4, SVT, Dagens Nyheter, GT/Expressen, Syre med flera.

🐾 Fått internationell mediauppmärksamhet i bland annat Storbritannien, Norge och Nederländerna.

🐾 Samlat in 84 232 namnunderskrifter på bara en vecka som vi överlämnat till representanter från GU.

🐾 Polisanmält tillståndshavaren vid GU.

🐾 Uppmärksammat katterna Bullen och Grollen och fått GU att meddela att de ska omplaceras

🐾 Anmält GU till Länsstyrelsen.

🐾 Kontaktat den etiska nämnden och lyft flera problem och brister med ansökan.

🐾 Bett folk skicka bilder på djur med skylten ”Rädda GU-hundarna”.

🐾 Anordnat manifestationer vid EBM i Göteborg där hundarna hålls.

🐾 Erbjudit oss att anordna en offentlig debatt om djurförsöken ur en etisk och vetenskaplig synvinkel.

🐾 Uppmanat barn och ungdomar att skicka in teckningar på hundar.

🐾 Spridit information om hundarnas situation.

🐾 Uppmanat människor att kontakta Göteborgs universitet och protestera.

Inget av det här hade varit möjligt utan ert stöd och engagemang. Tillsammans måste vi försöka rädda hundarna och få de här försöken att upphöra en gång för alla.

In English. 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer