Djurförsök

Djurförsökscenter kan slå hårt mot universitetsdjursjukhuset

Det planeras för ett nytt djurförsökscenter i Sverige för försök på stora djur som hundar, katter, grisar och apor. Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) är initiativtagare till projektet, som kallas SWECCLIM (Svenskt experimentellt kliniskt center för innovativa stordjursmodeller), och har ansökt om 90 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. SLU driver även Universitetsdjursjukhuset i Uppsala och en ny opinionsundersökning visar att en majoritet inte vill eller är tveksamma att ta sitt husdjur till ett djursjukhus som även driver djurförsöksanläggning. Även intern kritik har riktats mot det nya djurförsökscentret.

Under augusti-september har en opinionsundersökning genomförts av Novus på uppdrag av Djurrättsalliansen. Syftet har varit att se hur inställningen är till djursjukhus som även driver en djurförsöksanläggning. Totalt 6 av 10 kan inte tänka sig eller är tveksamma till att ta sitt husdjur till ett djursjukhus som även bedriver djurförsök.

Även en del av personalen på universitetsdjursjukhuset har reagerat mot planerna på ett center för djurförsök på stora djur på SLU och uttalat sig kritiskt i massmedia. Det finns en oro att allmänheten och studenter skulle välja bort SLU och universitetsdjursjukhuset om de satsade på ett stort djurförsökscenter. I Upsala Nya Tidning den 19 september 2019 säger Jens Häggström, professor och veterinär på universitetsdjursjukhuset och SLU:

Vi är helt beroende av att djurägare som kommer hit vet och förstår att det vi gör här syftar till att gagna djuren i första hand, inte försöksdjursverksamhet. Därför är många som jobbar här tveksamma till ansökan.

Djurförsökscentret SWECCLIM planerar att utföra upp till 600 djurförsök varje år. Beslutet om finansiering från Vetenskapsrådet fattas i september. Djurrättsalliansen driver kampanjen ”Stoppa SWECCLIM” och har i nuläget samlat in över 36 000 namnunderskrifter. Skriv på protestlistan här.

– Vår förhoppning är att SLU tänker om angående det nya djurförsökscentret eftersom det skulle skada deras anseende på ett sätt som aldrig skulle gå att reparera. En majoritet av deras kunder skulle även välja andra djursjukhus som inte driver en djurförsöksanläggning på stora djur. Än finns det tid att tänka om och vi hoppas att SLU tar den chansen, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Vetenskapsrådet har genomfört en opinionsundersökning om djurförsök, för att ta reda på allmänhetens inställning till djurförsök. Undersökningen publicerades i april 2019 och visade att sju av tio (73 procent) inte skulle acceptera djurförsök på sällskapsdjur, som hundar eller katter, vilket är några av de främsta djurarterna SWECCLIM vill använda.

– Vår målsättning är att se till att SWECCLIM inte blir verklighet. Ett centrum för djurförsök på bland annat hundar, katter, grisar och primater är inte vägen mot en mer etisk värld, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Läs mer om SWECCLIM och vad du kan göra på sidan Stoppa SWECCLIM.

Fler nyheter
Köttindustrin

Enormt genomslag för avslöjandet om Kronfågels kläckeri

Den 4 december offentliggjorde Djurrättsalliansen unikt filmmaterial från Kronfågels kläckeri. TV4 publicerade bilderna, som har fått ett enormt genomslag. I medier och samhällsdebatt pratas nu om vem som bär ansvaret för misären på kläckeriet, och hur man ska lösa problemet. Men Djurrättsalliansen, organisationen som står bakom avslöjandet, tycker att den viktigaste frågan har uteblivit. 

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjande: Misär på Kronfågels kläckeri

Genom att ha arbetat undercover kan Djurrättsalliansen nu visa hur svenska kycklingars första dag i livet ser ut. De slungas runt i en maskin, sprutas ut på rullband, äter på varandra, kläms mellan backar och lämnas att plågas i timmar. 

Läs mer
Köttindustrin

Revealed: Misery at Sweden’s largest chicken producer’s hatchery

Through an undercover investigation, Djurrättsalliansen can now reveal what the first day of a chicken’s life in the Swedish chicken industry looks like. They are tossed around in a machine, thrown onto conveyor belts, eat each other and are left to suffer for hours.

Läs mer
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer