Djurförsök

Djurförsökscenter kan slå hårt mot universitetsdjursjukhuset

Det planeras för ett nytt djurförsökscenter i Sverige för försök på stora djur som hundar, katter, grisar och apor. Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) är initiativtagare till projektet, som kallas SWECCLIM (Svenskt experimentellt kliniskt center för innovativa stordjursmodeller), och har ansökt om 90 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. SLU driver även Universitetsdjursjukhuset i Uppsala och en ny opinionsundersökning visar att en majoritet inte vill eller är tveksamma att ta sitt husdjur till ett djursjukhus som även driver djurförsöksanläggning. Även intern kritik har riktats mot det nya djurförsökscentret.

Under augusti-september har en opinionsundersökning genomförts av Novus på uppdrag av Djurrättsalliansen. Syftet har varit att se hur inställningen är till djursjukhus som även driver en djurförsöksanläggning. Totalt 6 av 10 kan inte tänka sig eller är tveksamma till att ta sitt husdjur till ett djursjukhus som även bedriver djurförsök.

Även en del av personalen på universitetsdjursjukhuset har reagerat mot planerna på ett center för djurförsök på stora djur på SLU och uttalat sig kritiskt i massmedia. Det finns en oro att allmänheten och studenter skulle välja bort SLU och universitetsdjursjukhuset om de satsade på ett stort djurförsökscenter. I Upsala Nya Tidning den 19 september 2019 säger Jens Häggström, professor och veterinär på universitetsdjursjukhuset och SLU:

Vi är helt beroende av att djurägare som kommer hit vet och förstår att det vi gör här syftar till att gagna djuren i första hand, inte försöksdjursverksamhet. Därför är många som jobbar här tveksamma till ansökan.

Djurförsökscentret SWECCLIM planerar att utföra upp till 600 djurförsök varje år. Beslutet om finansiering från Vetenskapsrådet fattas i september. Djurrättsalliansen driver kampanjen ”Stoppa SWECCLIM” och har i nuläget samlat in över 36 000 namnunderskrifter. Skriv på protestlistan här.

– Vår förhoppning är att SLU tänker om angående det nya djurförsökscentret eftersom det skulle skada deras anseende på ett sätt som aldrig skulle gå att reparera. En majoritet av deras kunder skulle även välja andra djursjukhus som inte driver en djurförsöksanläggning på stora djur. Än finns det tid att tänka om och vi hoppas att SLU tar den chansen, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Vetenskapsrådet har genomfört en opinionsundersökning om djurförsök, för att ta reda på allmänhetens inställning till djurförsök. Undersökningen publicerades i april 2019 och visade att sju av tio (73 procent) inte skulle acceptera djurförsök på sällskapsdjur, som hundar eller katter, vilket är några av de främsta djurarterna SWECCLIM vill använda.

– Vår målsättning är att se till att SWECCLIM inte blir verklighet. Ett centrum för djurförsök på bland annat hundar, katter, grisar och primater är inte vägen mot en mer etisk värld, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Läs mer om SWECCLIM och vad du kan göra på sidan Stoppa SWECCLIM.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer