Djurförsök

Ännu en apa död på KI

Apan med ID-nummer 1809004 överlevde ett år på Karolinska institutet. I oktober hittades hon död i voljären efter att ha drabbats av en tarminfektion, och är därmed ytterligare en av de apor som fått sluta sitt liv inlåst och utnyttjad på KI. 

I oktober hittades en av aporna som utnyttjas i djurförsök på Karolinska institutet död. Apan är en av dem som KI köpte in från en uppfödning i Vietnam under hösten 2022, och i sin journal benämns hon endast med ett nummer – inget namn. Hon hölls på KI i ett år, och det vi vet om hennes liv är vad vi kan utläsa i journalen: “Stora lymfknutor”, ”torra sår under läkning på svans”, ”sövd med 0,4 ml ketaminol” och så de sista anteckningarna:

”Hittades död i voljären. Inga yttre skador. Vid obduktion var en del av tarmen inflammerad. Vävnadsproverna visade på en tarminfektion, troligen orsakad av bakterier.”

– Det som sker innanför laboratoriernas stängda dörrar är oförsvarbart. Och den lilla inblick vi kan få i de här apornas öden är otroligt sorglig. Lika lite som vi borde utsätta människor för detta mot deras vilja, borde vi göra det mot andra djur. Vi är absolut inte emot forskning, men det måste ske på ett etiskt sätt med djurfria metoder, säger Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson.

Djurrättsalliansen har tidigare kunnat berätta om att 47 apor dog på KI under 2020-2022.

Bilden är tagen på ett spanskt djurförsökslaboratorium av undercoverarbetaren Carlota Saorsa. Karolinska institutet tillåter ingen fotografering av aporna. Foto: Carlota Saorsa/Cruelty Free International

 

Just nu sitter 54 apor inlåsta på Astrid Fagræus Laboratorium i Stockholm, som är det enda laboratoriet i Norden som fortfarande använder apor i djurförsök.

– Djurförsök på bland annat människoapor och flera arter av gibbonapor är redan förbjudna i Europa. Det är på tiden att djurförsök på alla djur förbjuds och vi uppmanar Sverige att snarast utarbeta en avvecklingsplan, säger Malin Gustafsson.

Vill omplacera till djurfristad
Djurrättsalliansen lyckades rädda aporna Bacill och Bacillusk (idag Betty och Boo) från Astrid Fagræus laboratorium 2009. Detta efter att de i flera år hade utnyttjas i djurförsök.

– Det är ovanligt att laboratorier går med på att överlämna försöksdjur för omplacering, så det var en stor seger när vi fick dem fria och kunde flytta dem till ett djurhem i England, säger Malin Gustafsson.

På djurfristaden lever de än idag, och kommer aldrig mer att utnyttjas i djurförsök. Baloo, en tredje apa som räddades tillsammans med Bacill och Bacillusk, gick tyvärr bort under 2021 – då 19 år gammal, efter mer än elva år i frihet.

De äldsta aporna på laboratoriet idag – Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox – är födda 2006 och har använts i djurförsök på KI sedan 2009. Djurrättsalliansen försöker få de fem aporna frisläppta till samma djurfristad som Bacill och Bacillusk, där även de kan få leva sina återstående år.

2009 räddade Djurrättsalliansen tre apor från Karolinska institutet. Idag lever fortfarande två av dem – Betty och Boo – på djurfristaden i England. Foto: Lakeview Monkey Sanctuary


De apor som dött på KI 2020-2023:

2023
Apa med id-nummer 1809004

2022
Nogger

2021
Calippo
Donna
Drengen
Filijokus
Flash
Fröken
Gutten
Jänta
Kadabra
Lilleman
Miss
Moremi
Nandi
Pingla
Poff
Polka
Puma
Pysen
Pågen
Tjejen
Tösen
Volvo

2020
Alice
Atlas
Audi
Cellini
Cinnamon
Daf
Einstein
Fiat
Flamma
Ford
Frida
Jamba
Lada
Lady
Lurifix
Mazda
Melba
Opel
Pokus
Saab
Salabim
Silva
Tiptop
Topaz

✍ Om du vill hjälpa oss rädda Lynx, Nanuq, Grizzly, Hyena och Fox kan du mejla KI på [email protected] och uppmana dem att låta oss i Djurrättsalliansen omplacera aporna. Tänk på att skriva på ett trevligt och respektfullt sätt.

🐒 Stöd vårt arbete med att stoppa djurförsöken och omplacera aporna genom att bli månadsgivare. Du kan även swisha en engångsgåva, antingen via den här länken, eller till nummer 1230730739. Du kan även sätta över en gåva direkt till vårt plusgirokonto 42 54 11-6. Djurrättsalliansen är en ideell förening som inte får några statliga bidrag, utan är beroende av privatpersoners gåvor. Tusen tack för att just du stödjer vårt arbete för djuren!

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer