Djurförsök

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Sedan 2005 har Djurrättsalliansen drivit en kampanj för att stoppa de djurförsök som utförs på apor vid Karolinska institutet (KI) i Stockholm. En del i det arbetet har varit att skapa och sprida en protestlista för människor att skriva under. Totalt kom 70 274 namn in, och nu är protestlistan överlämnad till regeringen och Karolinska institutet.

– Stort tack till alla som har skrivit under. Vi hoppas att listan kan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet. Vi fortsätter nu att på andra sätt försöka stoppa försöken, och få aporna fria, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

70 274 namn för att stoppa apförsöken har lämnats över till regeringen och Karolinska institutet. Foto: Djurrättsalliansen

 

Astrid Fagræus laboratorium, där aporna hålls, är Nordens enda anläggning för djurförsök på primater. Krabbmakaker och rhesusapor utnyttjas i olika försök, och avlivas sedan. Just nu finns 55 apor på anläggningen, och Djurrättsalliansen har tidigare i år kunnat berätta om apor som dödats, och nya som köpts in.

Över 70 000 namn insamlade mot apförsöken. Foto: Djurrättsalliansen

 

Djurrättsalliansen arbetar även för att rädda de fem äldsta aporna på KI – Nanuq, Fox, Lynx, Grizzly och Hyena – som alla kom till KI 2009. De är nu över den ålder då KI vanligtvis brukar döda aporna, trots att de skulle kunna leva i många år till. Djurrättsalliansen står redo för att ta emot de fem aporna, och plats på en djurfristad är ordnad.


Vad du kan göra för att hjälpa aporna:

🐒 Kontakta Karolinska Institutet

Skicka ett mail till Karolinska institutets ledning samt rektor: [email protected]. Be dem låta Fox, Nanuq, Lynx, Hyena och Grizzly få fortsätta leva och låta Djurrättsalliansens omplacera aporna. Vi står redo, och plats på en djurfristad är ordnad. Uppmana även KI att avveckla djurförsök på apor och istället satsa resurser på på djurfria metoder. Tänk på att skriva på ett trevligt och respektfullt sätt.

🐒 Stöd vårt arbete
Djurrättsalliansen är en ideell och oberoende organisation som inte tar emot statliga bidrag. Vårt arbete för djuren är helt beroende av frivilliga gåvor och ditt bidrag gör det möjligt för oss att ta kampen för aporna. Här kan du bli månadsgivare. Du kan även swisha en engångsgåva via denna länk.

🐒 Blås i visselpipan
Om du har mer information om aporna på Karolinska Institutet som kan vara användbar för oss, ta kontakt med oss. Givetvis kan du vara helt anonym.

🐒 Engagera dig för aporna
Engagera dig med oss. Mejla  om du vill hjälpa oss i arbetet för att rädda aporna. Kanske har du någon kompetens som du tror att vi kan ha nytta av? Beskriv gärna i mejlet vad du skulle kunna hjälpa till med. Men även utan specialkompetens är du självklart välkommen att höra av dig.

Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer