Köttindustrin

Två år sedan vårt avslöjande stängde ett slakteri

Nu har det gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Bara två dagar efter att avslöjandet offentliggjordes kom det glädjande beskedet att slakteriet stängde ner. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor, vilket väckte starka reaktioner hos allmänheten. Personal på slakteriet åtalsanmäldes, men något åtal har fortfarande inte väckts. 

Den 12 januari 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial från ett KRAV-slakteri i Skåne. Materialet, filmat med dold kamera, visade hur grisar stampades i ansiktet, slogs med kedjor, misshandlades med påkar och gavs elektriska stötar. Avslöjandet, som först publicerades av TV4, fick stor uppmärksamhet och väckte massiva reaktioner bland allmänheten.

– Våra filmer visar grova lagbrott men också hur slakt i grund och botten går till. Ordet slakt målar inte upp bilden av det våld och övergrepp som dödandet av andra djur faktiskt är. Vi tror att människor som ser det här filmmaterialet inte främst reagerar på själva djurskyddsbrotten, utan på hur fruktansvärt det faktiskt är när vi tar livet av andra djur – vilket är lagligt och sker hela tiden. När filmerna visades i medierna varnades tittarna för ”starka bilder”, och att vi inte ens kan se hur vår så kallade ”mat” blir till, för att det är för våldsamt, borde säga tillräckligt för att man ska förstå hur fel det vi gör mot djuren är, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Slakteriet stängde ner och personal anmäldes
Bara t
vå dagar efter att filmmaterialet offentliggjordes kom beskedet att slakteriet lade ner.

– Det är en seger i sig att inga fler djur dödas på just det här slakteriet, även om det inte inneburit slutet för att enorma mängder djur dödas på andra slakterier. Men att allt fler väljer att äta växtbaserat efter att ha sett våra filmer bidrar till att vi tar steg mot en framtid där det inte finns några slakterier alls, säger Malin Gustafsson.

Två dagar efter att avslöjandet publicerades rapporterade TV4 om att slakteriet stängde ner.

Se TV4s inslag om att slakteriet stängde ner här.

I samband med avslöjandet lämnade Djurrättsalliansen in en anmälan, tillsammans med filmmaterialet, till länsstyrelsen i Skåne som i februari 2021 åtalsanmälde fyra personer som arbetade på det aktuella slakteriet för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Under tiden som gått har åklagare i målet bytts ut flera gånger och något åtal har fortfarande inte väckts. Nu är fallet inne på den femte åklagaren som ska sätta sig in i utredningen.

– Avslöjandet har verkligen engagerat människor. Det är fortfarande många som hör av sig till oss och frågar vad som händer i fallet och vad domen blivit. Tyvärr är detta något vi har sett tidigare, att fall som rör icke-mänskliga djur tenderar att inte prioriteras, säger Malin Gustafsson.

Det avslöjade slakteriet har även tidigare varit i blåsväder. 2016 anmäldes och dömdes slakteriet för brott mot djurskyddslagen då länsstyrelsen och livsmedelsverket bland annat uppmärksammade att djuren inte var tillräckligt bedövade under slakten. Men slakteriet fick trots detta ändå fortsätta sin verksamhet och länsstyrelsen gjorde inte en enda kontroll på slakteriet efter 2016. Samma djurskyddsbrott kunde vi visa på filmerna, inspelade under 2019 och 2020.

Många reaktioner efter avslöjandet
Efter avslöjandet har många hört av sig till oss i Djurrättsalliansen och berättat att de efter att ha sett filmerna har slutat äta kött och andra animaliska produkter.

– Det visar att vi verkligen gör skillnad för djuren och att de metoder vi använder är nödvändiga. Det viktigaste var och en av oss kan göra att sluta stödja den här industrin över huvud taget. Det handlar inte bara om det här slakteriet – djur går brutal död till mötes på alla slakterier, säger Malin Gustafsson.

Nedan kan du se Djurrättsalliansens filmmaterial från det aktuella slakteriet.

 

Även djurens korta liv innan de dödas på slakteriet innebär ett stort lidande. Majoriteten av djuren i den svenska livsmedelsindustrin lever hela sina liv instängda i djurfabriker. Trängsel, stress, smuts, sår och skador är en del av djurens vardag i fabrikerna. De har alla blivit fråntagna rätten till sina egna liv och saknar därmed möjligheten att leva utifrån sina egna premisser. Djurrättsalliansen har dokumenterat svenska djurindustrier och du kan ta del av vårt bild- och filmmaterial samt information om de olika industrierna på vår sida Djurfabriken samt Ett liv som gris.

🌱 Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer