Sverige

”Kameraövervakning på slakterier kommer inte stoppa lidandet”

Regeringen har meddelat att de vill utreda frågan om kameraövervakning på svenska slakterier. Det är en direkt följd av det djurplågeri som Djurrättsalliansen avslöjade på ett svenskt KRAV-slakteri i januari 2021. Utredningen är ett erkännande från statligt håll att djur trots kontroller plågas vid slakt. Men kameraövervakning riskerar att inge konsumenter en falsk trygghet och därmed bidra till djurens lidande.

– Förslaget om kameraövervakning är ju ett sätt att säga att man inte litar på slakterierna. De måste övervakas för att inte vara grymma mot djur. Men det kommer inte att hjälpa mot grundproblemet. Sanningen är inte att djur bara plågas på slakterier när ingen tittar på. Djur plågas på slakterier även om alla skulle titta på, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

I januari 2021 lämnade Djurrättsalliansen över flera dygns filmmaterial till TV4 Nyheterna, inspelat på ett skånskt KRAV-certifierat slakteri, som kanalen valde att publicera. Filmerna hade tagits med en dold kamera som monterats upp i hemlighet och visade grov djurmisshandel och djurplågeri. Länsstyrelser, Veterinärförbundet och även flera djurskyddsorganisationer lyfte efter avslöjandet krav på kameraövervakning på slakterier för att utöka den kontroll som redan finns i form av offentliganställda veterinärer och länsstyrelsens inspektioner.

– Det filmerna visade var i grund och botten hur slakt går till. Det kan involvera mer eller mindre direkt misshandel, men det finns ingen slakt som inte präglas av våld gentemot djuren, eller som inte bygger på djurs lidande och död. Det är mer än ett systemfel, det är systemet. Våldet är den huvudsakliga ingrediensen i att förvandla djur till mat, fortsätter Malin Gustafsson.

Här under kan du se Djurrättsalliansens material från ett svenskt KRAV-slakteri.

Efter Djurrättsalliansens avslöjande lyfte även ett par riksdagsledamöter frågan om kameraövervakning på slakterier. Och nu har regeringen meddelat att de vill utreda frågan. Den som får uppdraget att utreda ska lämna sitt betänkande senast 31 maj 2023.

Djurrättsalliansen ser en risk i att kameraövervakning på slakterier kan ge konsumenter och beslutsfattare en falsk känsla av trygghet och därmed ytterligare en ursäkt för att fortsätta stödja köttindustrin.

– Det är såklart bra att våra avslöjanden väcker reaktioner och engagemang, men kameraövervakning på slakterier kommer inte stoppa eller hindra det lidande som djur utsätts för. Det finns inga genvägar – det enda sättet är att sluta slakta dem, avslutar Malin Gustafsson. 

I England har kameraövervakning på slakterier varit obligatoriskt i flera år. När djurrättsorganisationen Animal Justice Project under 2021 satte upp egna kameror, bredvid de ordinarie, kunde de avslöja grov djurmisshandel. Djur som slaktades utan bedövning, skållades levande och drevs hårt framåt med elstötar. Allt framför de egna kameralinserna och statliga inspektörer. 

Se filmmaterialet från det brittiska slakteriet här under. 

 

I den här debattartikeln kan du läsa mer om varför Djurrättsalliansens valde att sätta upp dolda kameror på ett svenskt slakteri och läsa mer om hur vi resonerar kring kameraövervakning på slakterier.

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer