Sverige

”Kameraövervakning på slakterier kommer inte stoppa lidandet”

Regeringen har meddelat att de vill utreda frågan om kameraövervakning på svenska slakterier. Det är en direkt följd av det djurplågeri som Djurrättsalliansen avslöjade på ett svenskt KRAV-slakteri i januari 2021. Utredningen är ett erkännande från statligt håll att djur trots kontroller plågas vid slakt. Men kameraövervakning riskerar att inge konsumenter en falsk trygghet och därmed bidra till djurens lidande.

– Förslaget om kameraövervakning är ju ett sätt att säga att man inte litar på slakterierna. De måste övervakas för att inte vara grymma mot djur. Men det kommer inte att hjälpa mot grundproblemet. Sanningen är inte att djur bara plågas på slakterier när ingen tittar på. Djur plågas på slakterier även om alla skulle titta på, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

I januari 2021 lämnade Djurrättsalliansen över flera dygns filmmaterial till TV4 Nyheterna, inspelat på ett skånskt KRAV-certifierat slakteri, som kanalen valde att publicera. Filmerna hade tagits med en dold kamera som monterats upp i hemlighet och visade grov djurmisshandel och djurplågeri. Länsstyrelser, Veterinärförbundet och även flera djurskyddsorganisationer lyfte efter avslöjandet krav på kameraövervakning på slakterier för att utöka den kontroll som redan finns i form av offentliganställda veterinärer och länsstyrelsens inspektioner.

– Det filmerna visade var i grund och botten hur slakt går till. Det kan involvera mer eller mindre direkt misshandel, men det finns ingen slakt som inte präglas av våld gentemot djuren, eller som inte bygger på djurs lidande och död. Det är mer än ett systemfel, det är systemet. Våldet är den huvudsakliga ingrediensen i att förvandla djur till mat, fortsätter Malin Gustafsson.

Här under kan du se Djurrättsalliansens material från ett svenskt KRAV-slakteri.

Efter Djurrättsalliansens avslöjande lyfte även ett par riksdagsledamöter frågan om kameraövervakning på slakterier. Och nu har regeringen meddelat att de vill utreda frågan. Den som får uppdraget att utreda ska lämna sitt betänkande senast 31 maj 2023.

Djurrättsalliansen ser en risk i att kameraövervakning på slakterier kan ge konsumenter och beslutsfattare en falsk känsla av trygghet och därmed ytterligare en ursäkt för att fortsätta stödja köttindustrin.

– Det är såklart bra att våra avslöjanden väcker reaktioner och engagemang, men kameraövervakning på slakterier kommer inte stoppa eller hindra det lidande som djur utsätts för. Det finns inga genvägar – det enda sättet är att sluta slakta dem, avslutar Malin Gustafsson. 

I England har kameraövervakning på slakterier varit obligatoriskt i flera år. När djurrättsorganisationen Animal Justice Project under 2021 satte upp egna kameror, bredvid de ordinarie, kunde de avslöja grov djurmisshandel. Djur som slaktades utan bedövning, skållades levande och drevs hårt framåt med elstötar. Allt framför de egna kameralinserna och statliga inspektörer. 

Se filmmaterialet från det brittiska slakteriet här under. 

 

I den här debattartikeln kan du läsa mer om varför Djurrättsalliansens valde att sätta upp dolda kameror på ett svenskt slakteri och läsa mer om hur vi resonerar kring kameraövervakning på slakterier.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer