Internationellt

Nytt avslöjande visar hur djur misshandlas och lagbrott begås framför slakteriets egna kameror

I Storbritannien är det obligatoriskt med kameraövervakning på slakterier. Kameraövervakningen används som argument om att det säkerställer att djurskyddsregler vid slakt efterlevs. Något som nu visar sig inte stämmer. Ett nytt avslöjande i Storbritannien visar hur grisar, kor och får utsätts för övergrepp och upprepade lagbrott framför slakteriets egna kameror och statliga veterinärer utan konsekvenser. Djurrättsalliansen menar att kameraövervakning på slakterier inte är en lösning utan istället inger en falsk trygghet som skapar ytterligare en ursäkt för att kunna fortsätta äta kött. 

Bakom avslöjandet ligger djurrättsorganisationen Animal Justice Project som i början av året satte i upp dolda kameror bredvid ett slakteris egna övervakningskameror och kan på så vis visa att den obligatoriska kameraövervakningen inte på något vis skyddar djuren från övergrepp och lagbrott. Materialet visar bland annat mjölkkor som kämpar för att ta sig framåt och som var synligt skadade/sjuka och två stora tjurar som brutalt attackeras med bland annat elektriska påkar i över 40 minuter av tre anställda i försökt att driva dem framåt. Filmerna visar även får som får halsarna avskurna utan att först ha bedövats och hur en liten gris kastas i skållande vatten när den fortfarande verkar vara vid medvetande.  Läs mer om avslöjandet här

– Trots att det här slakteriet har kameraövervakning så hade de brutala våldshandlingar som de här djuren fick genomlida aldrig nått allmänhetens ögon om inte Animal Justice Project hade valt att sätta upp egna kameror. Det visar att kameraövervakningen är ett funktionslöst kontrollsystemet, och att du som privatperson faktiskt aldrig kan veta vad det djur du lägger på din tallrik har fått genomlida, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Se filmmaterialet från det brittiska slakteriet här under. 

 

Debatt om kameraövervakning på svenska slakterier efter Djurrättsalliansens avslöjande

I början av året avslöjade Djurrättsalliansen ett svenskt KRAV-slakteri. Genom att sätta upp dolda kameror kunde vi visa vad djuren utsattes för på slakteriet. Dokumentationen visar djurmisshandel; grisar stampades i ansiktet, slogs med kedjor, misshandlades med påkar och gavs elektriska stötar. Filmerna visar flera grova djurskyddsbrott men på det stora hela såsom slakt i grund och botten går till – det våld och dödande som är helt lagligt och sker på alla slakterier. 

Reaktionerna efter avslöjandet var massiva och som en konsekvens av vår granskning stängde KRAV-slakteriet ner. Avslöjandet öppnade även upp för en debatt om att införa kameraövervakning på slakterier i Sverige, så som redan finns i Storbritannien. Kameraövervakning på slakterier skulle i bästa fall kunna minska antalet övergrepp och rena lagöverträdelser, men avslöjandet i Storbritannien visar nu att övervakningen inte utgör någon garanti för det.

– Vi menar att kameraövervakning på slakterier inte är en lösning, utan att det istället lurar allmänheten och inger en falsk trygghet som skapar ytterligare en ursäkt för att kunna fortsätta äta kött – samtidigt som de brutala våldshandlingarna mot djuren fortgår. Även med kameror på väggarna kommer djuren att genomlida en våldsam död och det enda sättet att inte vara en del av det är att inte äta djur. Det finns inget djurvänligt kött. Därmed borde det inte heller finnas några slakterier, säger Malin Gustafsson. 

Här under kan du se Djurrättsalliansens filmmaterial från ett svenskt KRAV-slakteri.

I den här debattartikeln kan du läsa mer om varför Djurrättsalliansens valde att sätta upp dolda kameror på ett svenskt slakteri och läsa mer om hur vi resonerar kring kameraövervakning på slakterier.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer