Köttindustrin

Närmare 118 miljoner djur dödades på svenska slakterier 2020

Varje år dödas otroligt många djur på svenska slakterier för att vi människor ser dem som mat. Antalet djur som dödades i den svenska livsmedelsindustrin under förra året ökade jämfört med 2019. Det visar Jordbruksverkets slaktstatistik där det framgår att 117 871 140 landlevande djur dödades på slakterier i Sverige under förra året. Det är en ökning med över fyra miljoner dödade djur jämfört med 2019 då totalt 113 521 700 individer dödades. 

– Det är en ogripbar och enorm summa men bakom varje siffra i statistiken döljer sig en tänkande och kännande individ, som precis som vi människor ville leva. Var och en av alla de här individerna gick en brutal död till mötes då det är vad all slakt innebär – brutala våldshandlingar. Och livet de levde innan de dödades innebar för majoriteten av djuren en miserabel livssituation i en djurfabrik. Det går inte på något vis att rättfärdiga att vi behandlar andra djur så här, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Kycklingar är det landlevande djurslag som dödas i störst antal på slakterierna i Sverige. Under förra året dödades det 4,2 miljoner fler kycklingar i Sverige än under 2019.

Antalet döda djur 2020 i siffror:

Nötkreatur: 434 450 individer

Gris: 2 622 800 individer 

Får: 240 540 individer 

Kycklingar: 110 334 650 individer (varav 3 148 830 ”kasserade” individer)

Höns: 3 716 970 individer (varav 301 680 ”kasserade” individer)

Kalkoner: 521 730 individer (varav 9580 ”kasserade” individer)

Totalt: 117 871 1140 individer 

I statistiken här ovan är även ”kasserade fåglar” inkluderade. Det innebär det antalet fåglar (kycklingar, höns och kalkoner) som av olika anledningar inte ansågs duga som människoföda, bland annat på grund av att de skadats eller dött under transporten till slakteriet. 

I statistiken ingår inte alla djur som dödas i animalieindustrin. Utöver de närmare 118 miljoner djur här ovan dödas även bland annat renar, getter, ankor, gäss, hästar, kaniner och strutsar. Statistiken omfattar inte heller de flera miljarder fiskar som årligen dödas i livsmedelsindustrin. För fiskar finns det ingen tillförlitlig statistik eftersom de inte räknas som individer utan enbart i vikt.

– Vill man inte vara en del av att djur utsätts för lidande och död borde man helt enkelt sluta lägga djur och animaliska produkter på sin tallrik. Empati, respekt och solidaritet med alla som lever på den här planeten borde vara en självklarhet för oss alla och i en sådan värld kan det inte finnas slakterier och djurfabriker, säger Malin Gustafsson. 

I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial från ett svenskt KRAV-slakteri. Materialet, filmat med dolda kameror, visar vad djuren utsätts för på ett slakteri när personalen tror att ingen ser på. Dokumenteringen visar olaglig djurmisshandel, grova djurskyddsbrott men även så som helt lagligt slakt går till. Läs mer om avslöjandet här och se filmmaterialet här under. 

Som en konsekvens av vår granskning kom beskedet två dagar efter att filmmaterialet offentliggjordes att det uppmärksammade KRAV-slakteriet stänger ner. Läs mer här. 

Även djurens korta liv innan de dödas på slakteriet innebär ett stort lidande. Majoriteten av djuren i den svenska livsmedelsindustrin lever ständigt instängda i djurfabriker. Trängsel, stress, smuts, sår och skador samt död är en del av djurens vardag i fabrikerna. De har alla blivit fråntagna rätten till sina egna liv och saknar därmed möjligheten att leva utifrån sina egna premisser. Djurrättsalliansen har dokumenterat svenska djurindustrier och djurfabriker och du kan ta del av vårt bild- och filmmaterial samt information om de olika djurindustrierna på vår sida Djurfabriken samt Ett liv som gris.

Svensk grisindustri. Foto: Djurrättsalliansen/Aitor Garmendia

 

🌱 Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att Swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurrätt

Ge en gåva till djuren på Black Friday

Idag är det Black Friday, en dag då många köper prylar på rea som de egentligen kanske inte behöver. Har du funderat på att köpa någonting som du inte är i behov av? Spara på miljön och hjälp djuren istället!

Läs mer
Djurparker

En av de dödade vargarna på Skansen

I början av oktober avlivade Skansen i Stockholm alla vargar som fanns i varghägnet genom att de sköts ihjäl. Tidigare under året har även flera andra vargar dödats. Bilden föreställer en av de vargarna. Skansens hantering har väckt stor uppmärksamhet och fått kritik från olika håll, inte minst av Djurrättsalliansen som lyft frågan i media och anordnat en manifestation till minne av vargarna.

Läs mer
Päls

Tillåtet att föda upp minkar under 2022

På grund av risken för smittspridning av SARS-CoV-2 så har det under 2021 varit förbjudet och föda upp minkar på Sveriges minkfarmer och de enda minkar som funnits på farmerna är avels-
minkarna. Jordbruksverket har meddelat att från och med den 1 januari 2022 kommer det återigen att vara tillåtet att föda upp minkar i små gallerburar för att sedan gasa ihjäl dem när de är ett halvår gamla.

Läs mer