Päls

Samtliga minkar på Danmarks 1 000 minkfarmer avlivas

Idag meddelande Danmarks statsminister att samtliga minkar i den danska minkuppfödningen ska avlivas. Det rör sig om miljontals minkar på de över 1 000 farmer som finns i den danska pälsindustrin. Covid- 19 kan smitta mellan mink och människa och orsaken till beslutet i Danmark är att ett nytt muterat coronavirus upptäckts hos danska minkar, som sedan spridits vidare till människor.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sa under en presskonferens att ”fortsatt minkavel under den pågåenden epidemin är ett hot mot folkhälsan”. Bland annat SVT och Sverige Radio har rapporterat om beslutet som kan komma att innebära slutet för pälsindustrin i Danmark.

I Sverige har coronaviruset upptäckts på en minkfarm i Sölvesborg, där det även finns 18 andra minkfarmer, men trots det har inget beslut om att stänga minkfarmerna fattats i Sverige. Det är frivilligt för minkfarmare i Sverige att skicka in självdöda minkar för obduktion på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), så hur stor utbredning av corona det är på de svenska minkfarmerna finns det ingen vetskap om i nuläget.

– Beslutet i Danmark ökar förhoppningsvis trycket på svenska politiker och myndigheter att agera. Det är givetvis fruktansvärt att enorma mängder minkar avlivas på grund av coronaviruset – farmerna borde inte ha funnits från början och därmed hade djuren inte varit i den här situationen nu. Men oavsett coronaviruset eller inte så kommer djuren att dödas – minkfarmerna går ut på att föda upp enorma mängder djur för att gasa ihjäl och flå dem för deras päls. Under minkarnas korta tid i livet lever de ständigt instängda i små gallerburar. Pälsindustrin innebär ingenting annat än djurplågeri. Tiden är verkligen inne att förbjuda djurplågeriet och stänga minkfarmerna en gång för alla, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansens senaste granskning visade att det finns 38 minkfarmer kvar i Sverige. Efter granskningen har Djurrättsalliansen kunnat bekräfta ytterligare en farm som stängt vilket innebär att i dagsläget är antalet 37 minkfarmer. Bilder och filmer från minkfarmer i Sverige går att ta del på här.

Här finns Sveriges 37 sista minkfarmer:

Här ligger de 37 minkfarmer som finns kvar i Sverige.

 

En av de tusentals minkar Djurrättsalliansen mött på svenska minkfarmer.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling som finns här.

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739.

🐾 Bli medlem i Djurrättsalliansen, vilket du blir här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter: https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer