Päls

Samtliga minkar på Danmarks 1 000 minkfarmer avlivas

Idag meddelande Danmarks statsminister att samtliga minkar i den danska minkuppfödningen ska avlivas. Det rör sig om miljontals minkar på de över 1 000 farmer som finns i den danska pälsindustrin. Covid- 19 kan smitta mellan mink och människa och orsaken till beslutet i Danmark är att ett nytt muterat coronavirus upptäckts hos danska minkar, som sedan spridits vidare till människor.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sa under en presskonferens att ”fortsatt minkavel under den pågåenden epidemin är ett hot mot folkhälsan”. Bland annat SVT och Sverige Radio har rapporterat om beslutet som kan komma att innebära slutet för pälsindustrin i Danmark.

I Sverige har coronaviruset upptäckts på en minkfarm i Sölvesborg, där det även finns 18 andra minkfarmer, men trots det har inget beslut om att stänga minkfarmerna fattats i Sverige. Det är frivilligt för minkfarmare i Sverige att skicka in självdöda minkar för obduktion på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), så hur stor utbredning av corona det är på de svenska minkfarmerna finns det ingen vetskap om i nuläget.

– Beslutet i Danmark ökar förhoppningsvis trycket på svenska politiker och myndigheter att agera. Det är givetvis fruktansvärt att enorma mängder minkar avlivas på grund av coronaviruset – farmerna borde inte ha funnits från början och därmed hade djuren inte varit i den här situationen nu. Men oavsett coronaviruset eller inte så kommer djuren att dödas – minkfarmerna går ut på att föda upp enorma mängder djur för att gasa ihjäl och flå dem för deras päls. Under minkarnas korta tid i livet lever de ständigt instängda i små gallerburar. Pälsindustrin innebär ingenting annat än djurplågeri. Tiden är verkligen inne att förbjuda djurplågeriet och stänga minkfarmerna en gång för alla, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansens senaste granskning visade att det finns 38 minkfarmer kvar i Sverige. Efter granskningen har Djurrättsalliansen kunnat bekräfta ytterligare en farm som stängt vilket innebär att i dagsläget är antalet 37 minkfarmer. Bilder och filmer från minkfarmer i Sverige går att ta del på här.

Här finns Sveriges 37 sista minkfarmer:

Här ligger de 37 minkfarmer som finns kvar i Sverige.

 

En av de tusentals minkar Djurrättsalliansen mött på svenska minkfarmer.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling som finns här.

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739.

🐾 Bli medlem i Djurrättsalliansen, vilket du blir här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter: https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer