Päls

Stor minskning av antalet minkfarmer i Sverige

På svenska pälsdjursfarmer föds hundratusentals minkar varje år för att senare gasas ihjäl för sin päls. En granskning gjord av Djurrättsalliansen visar att det finns 36 minkfarmer i Sverige i dagsläget. Det är en stor minskning i jämförelse med de 1 273 minkfarmer som fanns i Sverige på 1960-talet. För tjugo år sedan fanns det 180 minkfarmer och 2010 var antalet 75 stycken, vilket visar på en ständigt nedåtgående trend. 

– Vi har kämpat för att stänga minkfarmerna i många år nu, så det är verkligen fantastiskt att se att vi är på väg åt rätt håll och att det är så pass få farmer kvar i nuläget. Varje stängd farm är en seger, men vi ger inte upp förrän alla farmer är stängda. Inga minkar ska behöva lida och dö för att människor vill bära och tjäna pengar på deras pälsar, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Omkring hälften (18 stycken) av alla minkfarmer finns på Listerlandet utanför Sölvesborg i Blekinge. De övriga farmerna ligger i Skåne (två stycken i Kristianstad och en i Tomelilla), Småland (två farmer i Vaggeryd, en i Skillingaryd samt en farm i Tingsryd), Halland (en farm i Glommen), Västergötland (fem farmer i Skara, tre stycken i Värsås och en farm i Nossebro) samt Östergötland (en farm i Ydre). Farmerna i Tingsryd, Ydre och Värsås är relativt nystartade, de övriga har funnits under en längre tid. 

 

2018 kunde Djurrättsalliansen visa att det fanns ett 50-tal aktiva minkfarmer i landet, vilket innebär att ett flertal farmer stängt ner under bara de två senaste åren. Den granskningen visade även att det inte bara är farmerna som blir färre och färre utan också att antalet dödade minkar på farmerna sjunker. Antalet minkar som dödats årligen sjönk med så mycket som 58 procent – från 1,2 miljoner minkar 2015 till omkring 500 000 minkar 2018. 

Mink med bitskada på en av de minkfarmer Djurrättsalliansen dokumenterat. Foto: Djurrättsalliansen / Jo-Anne McArthur.

 

Djurrättsalliansen har upprepade gånger kunnat avslöja minkarnas verklighet genom att offentliggöra bilder och filmer från minkfarmer i Sverige. Materialet har väckt stor uppmärksamhet i medierna och hos allmänheten. 

– Vår dokumentation visar på det enorma djurplågeri minkfarmer innebär. Från att minkarna föds till att de några månader senare dödas hålls de instängda i minimala gallerburar. Bitskador, kannibalism, stress, bråk, stereotypa beteenden, trängsel och frustration är en del av minkarnas verklighet på farmerna. Det är obegripligt att en sådan oetisk bransch är laglig än idag. Opinionen mot minkfarmer är stark bland svenskarna och det är på tiden att Sverige gör som så många andra länder redan gjort och förbjuder pälsdjursfarmer, säger Malin Gustafsson. 

I slutet av förra året släppte Djurrättsalliansen ny dokumentation som visar hur det går till när minkarna gasas ihjäl på pälsdjursfarmerna. Filmmaterial går att se här under.

 

Djurrättsalliansen kunde nyligen visa att 11 av då 19 minkfarmer i Blekinge saknar giltiga tillstånd. Organisationen har JO-anmält länsstyrelsen i Blekinge, som inte har agerat trots att Djurrättsalliansen har uppmärksammat myndigheten på att farmerna borde ha sökt nya tillstånd. Läs mer här. Granskningen visar även att en minkfarm i Kronobergs län har drivits utan tillstånd sedan juni 2019. Den 22 maj i år, två dagar efter att Djurrättsalliansen kontaktade länsstyrelsen och frågade vad myndigheten ska göra åt det, ringde myndigheten till minkfarmaren och bad farmaren att  söka nytt tillstånd. 

– Det här är inte första gången myndigheterna agerar först när vi ligger på dem. Det är anmärkningsvärt att det enda som händer när en farm drivs utan tillstånd är att ägaren bara behöver ansöka om ett nytt. Det blir inga konsekvenser för farmerna vilket bara visar att det inte är djurens intressen som sätts främst, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Situationen med covid-19 har inneburit att en del av de så kallade “pälsauktionerna” där djurens pälsar säljs har blivit inställda, vilket är en faktor som gör att det går dåligt för pälsindustrin. Djurrättsalliansen antar att detta troligtvis kommer att leda till att flera farmer kommer att stänga ner under eller inför nästa år. 

Undersökningen har gjorts genom att granska offentliga handlingar samt genom egen research. 

 

VAD DU KAN GÖRA:

 🐾 Köp eller bär aldrig päls!

 🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling som finns här

 🐾 Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Sveket mot minkarna. 

 🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739. 

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter: https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer