Päls

Minkfarmer saknar tillstånd – Djurrättsalliansen JO-anmäler länsstyrelsen

11 av 19 minkfarmer i Blekinge saknar giltigt tillstånd. Det visar en ny granskning som Djurrättsalliansen har gjort. Organisationen JO-anmäler idag länsstyrelsen i Blekinge, som inte har agerat trots att Djurrättsalliansen har uppmärksammat myndigheten på att pälsdjursfarmerna borde ha sökt nya tillstånd.

För att få bedriva minkfarm i Sverige krävs ett särskilt tillstånd enligt djurskyddslagen. 2012 införde Jordbruksverket nya regler för minkuppfödning som bland annat innebär att man får hålla max två minkar i samma bur istället för tre. En annan regel som infördes var att minkar ska hållas i så kallade etageburar, vilket innebär att en liten extra bur placeras ovan på den tidigare godkända buren. Kravet på etageburar togs i bruk den 1 januari 2017, då behövde burarna vara ombyggda. En sådan typ av ombyggnation innebär även att farmerna måste söka nytt tillstånd enligt djurskyddslagen, vilket tydligt framgår i Jordbruksverkets rapport ”Utvärdering av välfärden hos mink inom pälsproduktion”. Djurrättsalliansens granskning visar att 11 av länets 19 minkfarmer inte har sökt nya tillstånd efter de nya reglerna infördes och därmed saknar giltiga tillstånd. En del farmers tidigare tillstånd är så pass gamla att de utfärdades 1998. Trots att Djurrättsalliansen uppmärksammat länsstyrelsen på detta har myndigheten valt att inte agera. Djurrättsalliansen JO-anmäler därför idag länsstyrelsen i Blekinge.

– Vi menar att en stor del av minkfarmerna i Blekinge län bedrivs olagligt. Med tanke på att det är relativt få minkfarmer kvar kan man tycka att myndigheten borde ha bättre koll på farmerna och att de borde sökt nya tillstånd i samband med att de nya reglerna infördes. Vi hoppas att JO-anmälan ger oss rätt och att det blir konsekvenser för minkfarmerna, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansens granskning visar även att många farmer i Blekinge län inte har haft någon kontroll av länsstyrelsen efter att kravet på etageburar infördes.

– Ingen har ens kontrollerat om minkfarmerna följer de nya reglerna som infördes för över tre år sedan, säger Daniel Rolke.

Det här är inte första gången det uppmärksammas att minkfarmer i Sverige bedrivs utan giltiga tillstånd. 2010 offentliggjorde Djurrättsalliansen bilder och filmer från en stor del av landets minkfarmer, vilket ledde till stor mediauppmärksamhet. Materialet visade bland annat minkar med stora bitskador och kannibalism. Som en konsekvens av avslöjandet kontrollerade länsstyrelsen en stor del av minkfarmerna i Sverige. Utifrån myndighetens kontrollrapporter framgick det att omkring en tredjedel av de besökta farmerna saknade tillstånd att bedriva pälsdjursuppfödning. Det konstaterades även att omkring 85 procent av de kontrollerade farmerna bröt mot djurskyddslagstiftningen. Trots detta valde Jordbruksverket att gå ut med information till allmänheten om att minkar var ”välskötta djur i god kondition”.

– Att följa djurskyddslagen är uppenbart inte så viktigt för minkfarmerna. Och några konsekvenser blir det sällan från myndigheterna vilket gör att vi gång på gång kan avslöja sådant här. Men grundproblemet är det som lagen tillåter. Minkar får hållas i minimala nätburar från att de föds fram till dagen de gasas ihjäl och flås för att vi människor vill bära deras päls. Gång på gång har vår dokumentation från svenska minkfarmer visat på det djurplågeri, lidande och död som minkfarmerna innebär för djuren. Det finns bara en lösning och Sverige borde göra som så många andra länder redan har gjort och förbjuda pälsdjursuppfödning, säger Daniel Rolke.

Så här lever minkarna på minkfarmerna sina liv, i minimala nätburar. Foto: Djurrättsalliansen

 

I Jordbruksverkets rapport ”Utvärdering av välfärden hos mink inom pälsproduktion” från 2019 framgår det tydligt att nytt tillstånd enligt djurskyddslagen ska sökas i samband med ombyggnad till etageburar:

När verksamheten ändras på grund av exempelvis utbyggnad ska nytt tillstånd enligt § 16 djurskyddslagen sökas och då kontrolleras utbildningskravet. Ombyggnad till etageburar som måste göras på grund av de nya kraven som infördes 2017 är en sådan ändring i verksamheten där nytt § 16 tillstånd ska sökas.

Djurrättsalliansen har dokumenterat en stor del av landets minkfarmer. Detta för att det som minkarna inom lagens ramar utsätts för inte ska ske i det dolda. Och för att ge allmänheten en möjlighet att med egna ögon ta del av det djurplågeri som minkfarmer innebär. Ta de av vår dokumentation på sidan Sveket mot minkarna. I dagsläget finns det färre än 40 minkfarmer kvar i Sverige. Djurrättsalliansen arbetar för att de alla ska stänga och runt om i världen har många länder förbjudit pälsdjurfarmning eller infört så pass hårda föreskrifter att det blir ekonomiskt ohållbart att föda upp djur för päls. Djurrättsalliansen har sammanställt en lista över de länder som leder vägen, läs mer här. Det är på tiden att Sverige gör detsamma.

Att stänga in minkar, som i det vilda är ensamlevande djur, tillsammans i små gallerburar leder bland annat till att de ger sig på varandra. Bitskador och kannibalism är en del av verkligheten för djuren på minkfarmerna. Foto: Djurrättsalliansen

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling här

🐾 Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. www.sveketmotminkarna.se

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta granska, dokumentera och avslöja pälsindustrin. Läs mer på sidan Stöd oss. 

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning.

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer