Djurförsök

Linköpings universitet vill utsätta djur för skottskador

Linköpings universitet är ett av fem universitet samt en myndighet som är inblandade i det nya djurförsökscentret SWECCLIM som planeras i Sverige. Från början var det inte tänkt att Linköpings universitet skulle vara en del av SWECCLIM, men universitetet skickade ett mejl till Sveriges lantbruksuniversitet och bad om att få vara med. I sitt mejl nämndes det inte en enda gång att syftet för att vara med skulle vara för att arbeta för att minska och ersätta djurförsöken – något ansvariga för djurförsökscentret har hävdat som respons på den kritik som riktats mot projektet av Djurrättsalliansen.

Istället beskriver Linköpings universitet olika typer av djurförsök de skulle kunna utsätta djur för, bland annat skottskador:

Exempel på utbildningar som bedrivs är olika kirurgiutbildningar samt utbildningar i första omhändertagande på skadeplats. Skjutbana finns för möjlighet till skottskador vid utbildningar i t. ex. krigskirurgi. Exempel på studier är sårläkningsmodeller vid hudskada och experimentell toraxkirurgi (utveckling av hjärtpumpar och olika sorters katetrar m.m.)”.

De fortsätter även med att beskriva sin försöksdjuranläggning, som tidigare bland annat använt katter i djurförsök, för att klargöra vilka djur de kan hålla och använda i djurförsök:

År 2012 upprättades en modern anläggning för hållning av stordjur (kaniner, grisar, får och kalvar). Anläggningen rymmer 4 stall med boxar av olika storlekar och tillgång till rastgård med uppvärmt golv. Ca 60 stora försöksdjur kan inhysas för långtidsförvaring”.

Här under är det aktuella mejlet:

Djurrättsalliansen har kontaktat rektorn för Linköpings universitet och ifrågasatt deras inblandning i SWECCLIM och varför de påstår att SWECCLIMs främsta syfte är att minska och ersätta djurförsök. Vi undrar vad de har för belägg för detta då det saknas i ansökan till Vetenskapsrådet. Vi har trots flera försök till kontakt inte fått några svar på detta från Linköpings universitet.

Forskare vid Linköpings universitet har tidigare kritiserats, bland annat efter att två forskare upprepade gånger brutit mot villkoren i det etiska tillståndet som ges vid djurförsök. Möss har plågats och gått med stora läckande sår och avbitna svansar. Svårt skadade djur upptäcktes då av universitetets djurtekniker, som inte ens visste om att djuren ingick i något försök. Enligt teknikerna var en mus var så pass skadad att den inte hade någon svans kvar. På en bur hade forskaren skrivit ”skadad, men tar sig fram”, vilket tydligt visar forskarens inställning till djurens välfärd.Trots att det rekommenderades att forskarna skulle stängas av från att utföra djurförsök så lät Linköpings universitet forskarna att fortsätta med endast tillsägelser och varningar.

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa SWECCLIM och du kan läsa mer om kampanjen och om SWECCLIM här.

VAD DU KAN GÖRA:

🐾Skicka ett mail till rektorn på Linköpings universitet och ifrågasätt deras delaktighet i SWECCLIM. 73 procent av den svenska befolkningen är enligt Vetenskapsrådets undersökning som presenterades i april 2019 mot försök på sällskapsdjur och större djur som hundar och katter. Istället bör de här pengarna satsas på djurfria metoder. Tänk på att skriva på ett trevligt och respektfullt sätt.
[email protected]

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer