Djurförsök

Svenska universitet inför köpstopp från Lidköpings kaninfarm

Efter att Djurrättsalliansen kunnat avslöja att Lidköpings kaninfarm i Hasslösa fått ett föreläggande på 19 punkter av länsstyrelsen i Västra Götaland har vi kontaktat alla laboratorier och universitet vi känner till som köper in djur från farmen för att informera dem om detta. Resultatet är att sex kunder till farmen har valt att införa tillfälliga köpstopp av djur eller helt bryta kontakten med farmen.

I över 30 år har Lidköpings kaninfarm fött upp kaniner och marsvin till djurförsök. Djuren säljs till flera svenska universitet samt till laboratorier i Norge, Finland och Danmark. De har tillstånd att varje år föda upp 2 500 marsvin och 2 500 kaniner till djurförsök. 

Kontrollerna av anläggningen har varit extremt få, men redan 2012 kunde länsstyrelsen konstatera brister i djurhållningen, som att det inte fanns tillräcklig miljöberikning eller tillgång till hö. Det saknades då även någon form av botten i burarna och kaninerna satt direkt på nätet i burar som var alldeles för små. Länsstyrelsen gjorde då aldrig någon uppföljning av dessa brister som uppmärksammades. I mitten av juni i år utfördes en ny inspektion av länsstyrelsen som återigen kunde konstatera flera brister och lagbrott på farmen. I kontrollrapporten står det att ”Samtliga djur bedömdes hållas i en mycket torftig miljö som inte erbjöd tillräckligt komplexitet eller gav djuren möjlighet att bete sig naturligt”. Bland annat så hölls kaninerna i för små burar, utan upphöjt område och burarna bestod enbart av nät. Både bullernivån och ammoniakhalten var för höga och anläggningen saknar rutiner kring hygien, skötsel och sjukdomsutbrott. Kaninerna avlivas även med koldioxid, vilket inte är tillåtet. Både marsvin och kaniner saknar tillgång till grovfoder som till exempel hö.

Farmen fick under augusti ett föreläggande av länsstyrelsen i Västra Götaland med stöd av §26 i djurskyddslagen. Föreläggandet gäller 19 punkter som måste åtgärdas. Om detta inte görs så kommer länsstyrelsen att vidta ytterligare åtgärder, som att omhänderta djuren och ge farmen djurförbud.

Djurrättsalliansen har kontaktat alla kunder vi haft vetskap om och informerat dem om bristerna på Lidköpings kaninfarm och om föreläggandet. Som en konsekvens av detta så har nästan alla farmens kunder valt att införa ett temporärt eller permanent köpstopp av djur från farmen. Bland kunderna som valt att tillfälligt inte längre köpa in djur från farmen finns Linköpings universitet, Karolinska Institutet, Uppsala universitet, Umeå universitet, Göteborgs universitet och Nordens ark. De som troligen fortfarande använder Lidköpings kaninfarm är läkemedelsföretaget AstraZeneca samt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt flera universitet i Danmark och Finland.

Kontakta dem gärna och be dem att införa ett tillfälligt köpstopp av djur från farmen. 

Kontaktuppgifter:

Sveriges lantbruksuniversitet

[email protected]

Astra Zeneca

[email protected]

Exempelmail:

Hej,

Jag skulle vilja be er att inte längre anlita eller åtminstone införa ett temporärt inköpsstopp av försöksdjur från Lidköpings Kaninfarm.

De har fått ett föreläggande på 19 punkter från länsstyrelsen i Västra Götaland efter att en rad brister och lagbrott uppmärksammats och det finns massiv kritik mot deras djurhållning. Detta är väl ändå inget som ni vill bli sammankopplade med eller stödja?

Tacksam för besked från er.

Med vänliga hälsningar,

Fler nyheter
Köttindustrin

Brand i djurfabrik – tusentals grisar döda

2 600 grisar dog i en brand i en djurfabrik utanför Mellerud. Djurrättsalliansen har varit på plats för att dokumentera djurens fruktansvärda öde. 

Läs mer
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer