Djurförsök

Svenska universitet inför köpstopp från Lidköpings kaninfarm

Efter att Djurrättsalliansen kunnat avslöja att Lidköpings kaninfarm i Hasslösa fått ett föreläggande på 19 punkter av länsstyrelsen i Västra Götaland har vi kontaktat alla laboratorier och universitet vi känner till som köper in djur från farmen för att informera dem om detta. Resultatet är att sex kunder till farmen har valt att införa tillfälliga köpstopp av djur eller helt bryta kontakten med farmen.

I över 30 år har Lidköpings kaninfarm fött upp kaniner och marsvin till djurförsök. Djuren säljs till flera svenska universitet samt till laboratorier i Norge, Finland och Danmark. De har tillstånd att varje år föda upp 2 500 marsvin och 2 500 kaniner till djurförsök. 

Kontrollerna av anläggningen har varit extremt få, men redan 2012 kunde länsstyrelsen konstatera brister i djurhållningen, som att det inte fanns tillräcklig miljöberikning eller tillgång till hö. Det saknades då även någon form av botten i burarna och kaninerna satt direkt på nätet i burar som var alldeles för små. Länsstyrelsen gjorde då aldrig någon uppföljning av dessa brister som uppmärksammades. I mitten av juni i år utfördes en ny inspektion av länsstyrelsen som återigen kunde konstatera flera brister och lagbrott på farmen. I kontrollrapporten står det att ”Samtliga djur bedömdes hållas i en mycket torftig miljö som inte erbjöd tillräckligt komplexitet eller gav djuren möjlighet att bete sig naturligt”. Bland annat så hölls kaninerna i för små burar, utan upphöjt område och burarna bestod enbart av nät. Både bullernivån och ammoniakhalten var för höga och anläggningen saknar rutiner kring hygien, skötsel och sjukdomsutbrott. Kaninerna avlivas även med koldioxid, vilket inte är tillåtet. Både marsvin och kaniner saknar tillgång till grovfoder som till exempel hö.

Farmen fick under augusti ett föreläggande av länsstyrelsen i Västra Götaland med stöd av §26 i djurskyddslagen. Föreläggandet gäller 19 punkter som måste åtgärdas. Om detta inte görs så kommer länsstyrelsen att vidta ytterligare åtgärder, som att omhänderta djuren och ge farmen djurförbud.

Djurrättsalliansen har kontaktat alla kunder vi haft vetskap om och informerat dem om bristerna på Lidköpings kaninfarm och om föreläggandet. Som en konsekvens av detta så har nästan alla farmens kunder valt att införa ett temporärt eller permanent köpstopp av djur från farmen. Bland kunderna som valt att tillfälligt inte längre köpa in djur från farmen finns Linköpings universitet, Karolinska Institutet, Uppsala universitet, Umeå universitet, Göteborgs universitet och Nordens ark. De som troligen fortfarande använder Lidköpings kaninfarm är läkemedelsföretaget AstraZeneca samt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt flera universitet i Danmark och Finland.

Kontakta dem gärna och be dem att införa ett tillfälligt köpstopp av djur från farmen. 

Kontaktuppgifter:

Sveriges lantbruksuniversitet

[email protected]

Astra Zeneca

[email protected]

Exempelmail:

Hej,

Jag skulle vilja be er att inte längre anlita eller åtminstone införa ett temporärt inköpsstopp av försöksdjur från Lidköpings Kaninfarm.

De har fått ett föreläggande på 19 punkter från länsstyrelsen i Västra Götaland efter att en rad brister och lagbrott uppmärksammats och det finns massiv kritik mot deras djurhållning. Detta är väl ändå inget som ni vill bli sammankopplade med eller stödja?

Tacksam för besked från er.

Med vänliga hälsningar,

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer