Djurförsök

Länsstyrelsen reagerar kraftfullt mot försöksdjursuppfödning

Djurrättsalliansen har tidigare belyst bristerna på försöksdjursuppfödningen efter länsstyrelsens tidigare besök vid anläggningen, både 2012 och nu senast i juni. Lidköpings kaninfarm har tillstånd att varje år föda upp 2 500 marsvin och 2 500 kaniner till djurförsök. De säljer djuren till de flesta svenska universitet samt till laboratorier och universitet i Norge, Finland och Danmark. Djurrättsalliansen har varit i kontakt med de som köper djur från farmen och här kan du läsa deras svar. Många av punkterna ska vara åtgärdade inom en månad, medan några av dem har fyra månader på sig att åtgärdas, bland annat att byta ut nätgolvet i burarna och ändra burstorleken på kaninburarna. Farmen måste omedelbart upphöra med att avliva kaniner med koldioxid. Länsstyrelsen summerar djurens situation på följande sätt:

Sammanfattningsvis så hölls kaninerna mestadels ensamma i för små och ej berikade burar utan tillgång till grovfoder. De har också varit utsatta för höga nivåer av buller och ammoniak vilket kan försämra välfärden för djuren. Även marsvinen saknade tillräckligt med berikning och grovfoder. Framförallt kaninerna hade en mycket liten möjlighet till att utföra sina naturliga beteenden och var utsatta för skaderisker i och med nätgolven. Länssstyrelsen anser inte att detta är en god djurhållning.

I beslutet från länsstyrelsen står det även att ”Djuren hölls i för små utrymmen i en mycket torftig miljö där de saknade både berikning och grovfoder. Redan vid tidpunkten för när Jordbruksverket skrev sina beslut (1996/1997) påpekades det att djuren behövde grovfoder och berikning. Länsstyrelsen tycker det är anmärkningsvärt att djuren inte haft grovfoder på över 20 år. I och med den information som står i dina beslut från Jordbruksverket samt i kontrollrapport från länsstyrelsen, föreligger det ingen anledning att tro att du inte haft vetskap om att grovfoder har krävts till dina djur.

Försöksdjursfarmen har ansökt om dispens från jordbruksverket för att slippa ge kaninerna grovfoder, men inget beslut har fattats. För marsvinen finns samma krav på grovfoder men ingen ansökan om dispens har skickats in till jordbruksverket.

Länsstyrelsen reagerar kraftfullt på att de här bristerna funnits under en sådan lång tid trots att det funnits tydlig information från myndigheternas sida:

 Du som djurhållare är skyldig att hålla dig uppdaterad på aktuell lagstiftning. Det är inte acceptabelt att det förekommit så allvarliga och omfattande brister. Då förhållandena också tyder på att bristerna fortgått en tid anser länsstyrelsen att ett föreläggande är nödvändigt trots det du uppgett i ditt yttrande.

Djurrättsalliansen kommer följa utvecklingen och vi är även beredda att omplacera kaninerna och marsvinen om det beslutat om ett djurförbud.

Fler nyheter
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer
Djurförsök

Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år

Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och idag är det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök. 

Läs mer