Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Detta i samband med att budgetpropositionen för 2024 presenterades. Nu finns 180 miljoner kronor avsatta för det här avvecklingsstödet under 2024 och 2025.

Men hur kommer stödet att fungera i praktiken, vilka kommer villkoren att vara för att ta del av stödet och hur har beräkningen för de 180 miljonerna gjorts? I Regeringskansliet pågår nu beredningen av förordningen om ekonomiskt stöd till de företag som frivilligt avvecklar sin verksamhet. Stödet kan komma att behöva godkännas av Europeiska kommissionen ur statsstödssynpunkt. För Djurrättsalliansen uppger Landsbygds- och infrastrukturdepartementet att de i nuläget inte kan säga när förordningen kommer att träda i kraft, eller hur stödet kommer att se ut. Departementet uppger även att de inte heller kan svara på när förordningen kommer att vara färdig. ”Det totala beloppet baseras på en bedömning av behov av medel för att kunna genomföra reformen”, är svaret vi får rörande hur beräkningen för de 180 miljonerna har gjorts, men vi har inte fått ut något underlag eller offentliga handlingar som redovisar hur beräkningen har gjorts.

Så när kommer den sista minkfarmen i Sverige att stängas? Det är i nuläget oklart. Landsbygds- och infrastrukturdepartementet uppger att om pengarna ska betalas ut så behöver det vara klart inom tidsramen 2024/2025 utifrån hur det är beslutat just nu.

– Vårt mål är att samtliga minkfarmer ska stänga så snart som möjligt, då varje farm innebär djurplågeri och ett oetiskt utnyttjande av djur. Av den anledningen hoppas vi att förordningen träder i kraft så snart som möjligt och att det kommer att innebära slutet för pälsindustrin i Sverige. Vi har kämpat för minkarna i många år och slutar inte förrän den sista farmen är stängd, och där är vi inte ännu, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Tillsammans med avvecklingsstödet föreslogs även att djurskyddslagstiftningen ska ses över för att utreda ett förbud mot pälsdjursfarmning.

– Ett förbud är bland annat viktigt för att inga nya pälsdjursfarmer ska kunna öppnas i framtiden. Det skulle även innebära ytterligare ett steg mot den framtid vi kämpar för där alla djur har rätt till sina egna liv och inte utnyttjas och dödas av oss människor, säger Malin Gustafsson.

Till Djurskyddet Sverige uppger Svensk minks vd att utifrån den information han har i dagsläget kommer samtliga minkfarmare att anta erbjudandet att avveckla mot ekonomisk ersättning. Han säger även att planen är att farmerna är avvecklade innan jul i år.

Djurrättsalliansen har sedan organisationen startade 2005 kämpat för att stänga alla pälsdjursfarmer i Sverige och arbetat för en pälsfri handel. Tidigare har det även funnits räv- och chinchillapälsfarmer i Sverige. Den sista rävfarmen stängde 2001 och efter en intensiv kampanj från Djurrättsalliansens sida stängde den sista chinchillapälsfarmen 2014. Då lyckades vi även rädda livet på de 243 chinchillor som fanns på farmen. 

Uppdaterad 20 februari 2024

 

Fler nyheter
Köttindustrin

Brand i djurfabrik – tusentals grisar döda

2 600 grisar dog i en brand i en djurfabrik utanför Mellerud. Djurrättsalliansen har varit på plats för att dokumentera djurens fruktansvärda öde. 

Läs mer
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer