Päls

Förslag från regeringen kan innebära slutet för svenska minkfarmer

Enorma mängder minkar har lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer i flera decennier. Kampen för djuren och för att stänga farmerna har pågått länge och varit ihärdig. Nu kan slutet för pälsindustrin i Sverige vara nära: regeringen föreslår ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Det ska även utredas om pälsdjursfarmer ska förbjudas. 

Regeringen föreslår ett ekonomiskt stöd till minkfarmare som frivilligt avvecklar pälsdjursfarmningen. Det framgår i ett pressmeddelande från regeringen. Förslaget är att 180 miljoner kronor ska avsättas år 2024 och 2025 för de minkfarmare som frivilligt avvecklar. Regeringen skriver även att djurskyddslagstiftningen ska ses över för att utreda om den ska ändras så att pälsdjursuppfödning inte längre blir tillåtet.

– Vi vill ingenting annat än att minkfarmerna ska stänga ner och om det här förslaget leder till slutet för svensk pälsindustrin är det fantastiskt. Men vi firar först när sista farmen är stängd och där är vi inte ännu. Under många år har vi gång på gång sett politikerna svika minkarna. För att förhindra att ytterligare djur plågas de kommande åren borde pälsdjursfarmerna förbjudas omgående och skattebetalarnas pengar borde inte gå till en utdöende och oetisk industri, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Djurrättsalliansen har sedan organisationens startade 2005 kämpat för att stänga alla pälsdjursfarmer i Sverige och arbetat för en pälsfri handel. Tidigare har det även funnits räv- och chinchillapälsfarmer i Sverige. Den sista rävfarmen stängde 2001 och efter en intensiv kampanj från Djurrättsalliansens sida stängde den sista chinchillapälsfarmen 2014. Då lyckades vi även rädda livet på de 243 chinchillor som fanns på farmen. 

– När det gäller minkarna har vi gång på gång dokumenterat minkfarmerna för att få ut minkarnas livsöden till allmänheten. För att kunna få till en förändring och ett slut på det djurplågeri som pälsdjursfarmerna innebär. Vi har anordnat fackeltåg, flygbladsutdelningar, demonstrationer, annonskampanjer, skrivit debattartiklar och rapporter till politiker. Listan kan göras lång men vi har under lång tid kämpat och gjort vad vi kan för att stänga farmerna. Vårt ihärdiga arbete med att synliggöra och sätta fokus på minkarnas situation och skapa opinion har lett till resultat. År efter år har minkfarmerna blivit allt färre och färre och nu är det inte många farmer kvar. Men vi ger inte upp förrän det inte finns några farmer kvar alls och vi kommer följa och uppdatera kring vad som sker med regeringens förslag, säger Malin Gustafsson. 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer