Köttindustrin

Avslöjade KRAV-slakteriet – ännu inget åtal i ”slakteriskandalen”

Nu har det gått över 20 månader sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett skånskt KRAV-slakteri. Materialet visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor. Slakteriet stängdes omedelbart och personalen anmäldes – men något åtal har fortfarande inte väckts. 

Den 12 januari 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial från ett KRAV-slakteri i Skåne. Materialet, filmat med dold kamera, visar hur grisar stampades i ansiktet, slogs med kedjor, misshandlades med påkar och gavs elektriska stötar. Avslöjandet, som först publicerades av TV4, fick stor uppmärksamhet och väckte massiva reaktioner bland allmänheten.

– Våra filmer visar grova lagbrott men även såsom slakt i grund och botten går till. Ordet slakt målar inte upp den brutala våldshandling som dödandet av andra djur faktiskt är. Vi tror att människor som ser det här filmmaterialet inte främst reagerar på själva djurskyddsbrotten. Man reagerar troligtvis på hur fruktansvärt det faktiskt är när vi tar livet av andra djur – vilket är lagligt och sker hela tiden, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Två dagar efter att filmmaterialet offentliggjordes kom beskedet att slakteriet lade ner. Efter att vi i Djurrättsalliansen lämnade in en anmälan samt filmmaterialet till länsstyrelsen i Skåne åtalsanmälde länsstyrelsen i februari fyra personer för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. 

Den första åklagaren som blev tilldelad ärendet trodde att utredningen skulle gå relativt snabbt. Men på grund av olika orsaker har åklagare bytts ut och nu är det inne på den fjärde åklagaren som ansvarar för fallet. ”Det är inte vanligt att det blir så här och det är väldigt olyckligt. Det är självklart inte bra med så många överlämningar”, sa chefsåklagare Jenny Lindell under förra året till Ystads Allehanda. Till samma tidning sa nuvarande åklagaren som har hand om ärendet, Niklas Ek, att han förstår att många väntar på besked om vad som ska hända i ärendet. Då sa han: ”Jag är väl medveten om att det finns ett intresse från allmänheten – att det är en händelse som har engagerat många – och i den mån vi kan så ska vi vara transparenta med vad som händer”.

När Djurrättsalliansen följde upp ärendet med den nuvarande åklagaren i slutet av förra året uppgav han att utredningen kommer att pågå en bit in på 2022 innan eventuellt åtal kan väckas. Men något åtal har inte kommit, utan förundersökningen pågår fortfarande. 

I en nyligen publicerad artikel av Ystad Allehanda svarar åklagaren Niklas Ek på vad det är som gör att det tar sådan tid: ”Omfattningen av materialet, skulle jag säga. Det är ett stort material att ta sig igenom. Det handlar också om hur vi ska presentera det materialet för de misstänka. Vi måste lägga upp det på ett bra sätt så att de misstänkta, så att de i så fall ska kunna försvara sig på rätt sätt. Varje gång vi ska titta på materialet och gå igenom sammanställningar, så tar det mycket lång tid”. 

– Avslöjandet har verkligen engagerat människor. Det är fortfarande många som hör av sig till oss och frågar vad som händer i fallet och vad domen blivit. Och vi delar dessa människors förvåning över att det fortfarande inte har skett något. Men oavsett är det viktigaste var och en av oss kan göra att sluta stödja den här industrin över huvud taget. Det handlar inte bara om det här slakteriet – djur går brutal död till mötes på alla slakterier, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Det avslöjade slakteriet hade tidigare varit i blåsväder. 2016 anmäldes och dömdes slakteriet för brott mot djurskyddslagen då länsstyrelsen och livsmedelsverket bland annat uppmärksammade att djuren inte var tillräckligt bedövade under slakten. Men slakteriet kunde efter detta ändå fortsätta sin verksamhet och länsstyrelsen gjorde inte en enda kontroll på slakteriet efter 2016. Samma djurskyddsbrott kunde vi visa på filmerna, inspelade under 2019 och 2020.

Efter avslöjandet har många hört av sig till oss i Djurrättsalliansen och berättat att de efter att ha sett filmerna har slutat äta kött och andra animaliska produkter.

– Det visar att vi verkligen gör skillnad för djuren och att de metoder vi använder är nödvändiga. Våra filmer visar grova lagbrott men även såsom slakt i grund och botten går till. Vi tror att människor som ser det här filmmaterialet inte främst reagerar på själva djurskyddsbrotten. Man reagerar troligtvis på hur fruktansvärt det faktiskt är när vi tar livet av andra djur – vilket är lagligt och sker hela tiden, säger Malin Gustafsson.

Nedan kan du se Djurrättsalliansens filmmaterial från det aktuella slakteriet.

 

Även djurens korta liv innan de dödas på slakteriet innebär ett stort lidande. Majoriteten av djuren i den svenska livsmedelsindustrin lever hela sina liv instängda i djurfabriker. Trängsel, stress, smuts, sår, skador och död är en del av djurens vardag i fabrikerna. De har alla blivit fråntagna rätten till sina egna liv och saknar därmed möjligheten att leva utifrån sina egna premisser. Djurrättsalliansen har dokumenterat svenska djurindustrier och djurfabriker och du kan ta del av vårt bild- och filmmaterial samt information om de olika industrierna på vår sida Djurfabriken samt Ett liv som gris.

🌱 Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer