Djurparker

Kan ta flera år innan Kolmårdens delfinarium avvecklas

Den 4 juli är det världsdagen för delfiner i fångenskap – en dag som årligen uppmärksammar de delfiner som hålls i fångenskap, varav många fångats i det vilda, för att utnyttjas på delfinarier världen över. Tidigare i år kom beskedet att Sveriges enda delfinarium, Kolmårdens delfinarium, ska avvecklas. Till Djurrättsalliansen uppger djurparken fortsatt att det kan ta flera år innan delfinerna omplaceras och det blir ett slut på delfinshowerna. 

Det var i mars i år som Kolmårdens djurpark meddelade att de kommer att avveckla delfinariet, där tolv delfiner just nu hålls i fångenskap för att uppträda framför publik. Redan då uppgav djurparken att det kan ta flera år innan delfinerna omplaceras och att delfinariet till dess kommer att hållas öppet och delfinshowerna kommer fortsätta. I Djurrättsalliansens tidigare dialog med djurparken fick vi beskedet att delfinerna troligen kommer att omplaceras till andra delfinarier.

– De delfiner som nu finns på Kolmården och hålls i fångenskap i för dem onaturliga miljöer bör få ett så bra liv som möjligt, och det är inte att hamna på andra delfinarier. Vi menar att Kolmården har ett ansvar att göra om och göra rätt. Vi har framfört vår uppmaning till djurparken att de bör se över möjligheterna att starta eller finansiera ett så kallat seaside sanctuary (djurfristad), säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

I samband med beskedet om att delfinariet på Kolmården ska avvecklas meddelade djurparken även att de under tiden fram till omplacering av delfinerna kommer att upphöra med aveln, vilket innebär att inga fler delfiner kommer att födas på djurparken.

– Det är en seger i sig att inga fler delfiner kommer att födas i fångenskap på Kolmården och tvingas till ett liv i bassänger där de behöver uppträda framför publik. Vårt mål är att det inte ska finnas några ställen alls där djur hålls i fångenskap och utnyttjas som underhållning – och då måste dessa ställen stängas. Sedan ska vi från vår sida göra vad vi kan för att de delfiner som finns där just nu ska få en så bra framtid som möjligt, säger Malin Gustafsson. 

Djurrättsalliansen har i många år arbetat för att avveckla delfinariet på Kolmårdens djurpark.

 

Inför världsdagen för delfiner i fångenskap har Djurrättsalliansen varit i kontakt med Kolmårdens djurpark för att kolla av hur arbetet med omplaceringen av delfinerna går. Djurparken uppger att de är väldigt måna om att hitta bra hem till alla delfiner och att de därför inte har någon brådska i det arbetet. De uppger vidare att de kommer att titta på och utvärdera alla möjligheter som finns och att det är ett arbete som kan komma att ta flera år. Under tiden som arbetet pågår kommer delfinshowen fortsätta. Kolmårdens djurpark bekräftar även att alla tolv delfiner är kvar på Kolmården i nuläget. 

– Även om de här delfinerna som hållits i fångenskap inte bara kan släppas ut i det fria är vår förhoppning att de kan få en framtid i exempelvis en inhängnad i havet som åtminstone är deras rätta hemmamiljö. Där behöver de inte utnyttjas som underhållningsobjekt framför publik. Det vi lär oss av att se på instängda djur på djurparker är inte att de är individer som har rätt till sina egna liv, utan att vi människor har rätt att utnyttja dem på oetiska vis. Djurrättsalliansen ger aldrig upp kampen om en framtid som ser annorlunda ut – en framtid där vi behandlar andra arter med respekt, säger Malin Gustafsson. 

Vad du kan göra:
🐾 Lev djurvänligt och besök inte djurparker.

🐾 Följ oss på Facebook och Instagram och få uppdateringar om vårt arbete för djuren.

🐾 ”Adoptera” en delfin i vår webshop och stöd vårt fortsatta arbete för en framtid där djur inte utnyttjas som underhållning.

🐾 Stöd vårt arbete genom att bli månadsgivare eller medlem. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Det går även att bra att swisha en gåva. Vårt swishnummer är 123 0730 739. Stort tack för ditt stöd!

🐾 Tipsa oss! Om du har information om något som händer på en djurpark och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss. Du kan vara helt anonym. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

Fler nyheter
Päls

Sista pälsdjursfarmen i Norge stängd

2018 kom det glädjande beskedet att Norge beslutat att förbjuda pälsdjursfarmer och att alla farmer skulle avvecklas till 2025. Nu har den sista farmen stängt ner.

Läs mer
Köttindustrin

Två år sedan vårt avslöjande stängde ett slakteri

Nu har det gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Bara två dagar efter att avslöjandet offentliggjordes kom det glädjande beskedet att slakteriet stängde ner. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor, vilket väckte starka reaktioner hos allmänheten. Personal på slakteriet åtalsanmäldes, men något åtal har fortfarande inte väckts. 

Läs mer
Djurförsök

KI har köpt in 20 nya apor

De senaste tre åren har Karolinska Institutet (KI) dödat nästan 50 av de apor de utnyttjat i djurförsök. Djurrättsalliansen kan nu även berätta att KI under 2022 köpte in 20 nya apor, vilket innebär att 55 apor just nu befinner sig på Astrid Fagræus laboratorium, Nordens enda anläggning för djurförsök på primater.

Läs mer