Djurparker

Kan ta flera år innan Kolmårdens delfinarium avvecklas

Den 4 juli är det världsdagen för delfiner i fångenskap – en dag som årligen uppmärksammar de delfiner som hålls i fångenskap, varav många fångats i det vilda, för att utnyttjas på delfinarier världen över. Tidigare i år kom beskedet att Sveriges enda delfinarium, Kolmårdens delfinarium, ska avvecklas. Till Djurrättsalliansen uppger djurparken fortsatt att det kan ta flera år innan delfinerna omplaceras och det blir ett slut på delfinshowerna. 

Det var i mars i år som Kolmårdens djurpark meddelade att de kommer att avveckla delfinariet, där tolv delfiner just nu hålls i fångenskap för att uppträda framför publik. Redan då uppgav djurparken att det kan ta flera år innan delfinerna omplaceras och att delfinariet till dess kommer att hållas öppet och delfinshowerna kommer fortsätta. I Djurrättsalliansens tidigare dialog med djurparken fick vi beskedet att delfinerna troligen kommer att omplaceras till andra delfinarier.

– De delfiner som nu finns på Kolmården och hålls i fångenskap i för dem onaturliga miljöer bör få ett så bra liv som möjligt, och det är inte att hamna på andra delfinarier. Vi menar att Kolmården har ett ansvar att göra om och göra rätt. Vi har framfört vår uppmaning till djurparken att de bör se över möjligheterna att starta eller finansiera ett så kallat seaside sanctuary (djurfristad), säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

I samband med beskedet om att delfinariet på Kolmården ska avvecklas meddelade djurparken även att de under tiden fram till omplacering av delfinerna kommer att upphöra med aveln, vilket innebär att inga fler delfiner kommer att födas på djurparken.

– Det är en seger i sig att inga fler delfiner kommer att födas i fångenskap på Kolmården och tvingas till ett liv i bassänger där de behöver uppträda framför publik. Vårt mål är att det inte ska finnas några ställen alls där djur hålls i fångenskap och utnyttjas som underhållning – och då måste dessa ställen stängas. Sedan ska vi från vår sida göra vad vi kan för att de delfiner som finns där just nu ska få en så bra framtid som möjligt, säger Malin Gustafsson. 

Djurrättsalliansen har i många år arbetat för att avveckla delfinariet på Kolmårdens djurpark.

 

Inför världsdagen för delfiner i fångenskap har Djurrättsalliansen varit i kontakt med Kolmårdens djurpark för att kolla av hur arbetet med omplaceringen av delfinerna går. Djurparken uppger att de är väldigt måna om att hitta bra hem till alla delfiner och att de därför inte har någon brådska i det arbetet. De uppger vidare att de kommer att titta på och utvärdera alla möjligheter som finns och att det är ett arbete som kan komma att ta flera år. Under tiden som arbetet pågår kommer delfinshowen fortsätta. Kolmårdens djurpark bekräftar även att alla tolv delfiner är kvar på Kolmården i nuläget. 

– Även om de här delfinerna som hållits i fångenskap inte bara kan släppas ut i det fria är vår förhoppning att de kan få en framtid i exempelvis en inhängnad i havet som åtminstone är deras rätta hemmamiljö. Där behöver de inte utnyttjas som underhållningsobjekt framför publik. Det vi lär oss av att se på instängda djur på djurparker är inte att de är individer som har rätt till sina egna liv, utan att vi människor har rätt att utnyttja dem på oetiska vis. Djurrättsalliansen ger aldrig upp kampen om en framtid som ser annorlunda ut – en framtid där vi behandlar andra arter med respekt, säger Malin Gustafsson. 

Vad du kan göra:
🐾 Lev djurvänligt och besök inte djurparker.

🐾 Följ oss på Facebook och Instagram och få uppdateringar om vårt arbete för djuren.

🐾 ”Adoptera” en delfin i vår webshop och stöd vårt fortsatta arbete för en framtid där djur inte utnyttjas som underhållning.

🐾 Stöd vårt arbete genom att bli månadsgivare eller medlem. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Det går även att bra att swisha en gåva. Vårt swishnummer är 123 0730 739. Stort tack för ditt stöd!

🐾 Tipsa oss! Om du har information om något som händer på en djurpark och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss. Du kan vara helt anonym. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer