Skaraborgs tingsrätt har försatt den stora minkfarmen Halla Foder AB i konkurs. Verksamheten med minkuppfödning för pälsproduktion har funnits sedan 1928. I nuläget finns fortfarande avelsdjuren på farmen och vad som kommer att ske med dem är oklart. Farmen har tidigare varit i blåsväder då den bland annat saknat tillstånd och brutit mot djurskyddslagstiftningen.
Exakt hur många minkar som finns på minkfarmen är oklart. Under förra året var avel på minkarna förbjudet på grund av pandemin, så i nuläget finns bara avelsdjuren. År 2011 fanns det 148 skugghus på minkfarmen med 43 000 burar med totalt 70 400 minkar. Vid tidigare inspektioner har även flera brister påvisats, bland annat stereotypt beteende hos minkarna och väldigt skitiga burar. Djurrättsalliansen har tidigare rapporterat om att minkfarmen Halla Foder AB bedrivit uppfödningen av minkar utan tillstånd, något som resulterade i att vite utdömdes.
Den tidigare VD:n Gunnar Jern har i en intervju med tidningen Lantarbetaren tidigare sagt:
”Slakta låter så vulgärt. Slakta innebär att det är blodigt och jävligt… Vi sprättar ju bara upp dem! Det är helt naturligt! Jag har hållit på med det sedan jag var 1/2 meter hög. Vi sticker inte dem, eller tappar ut en massa blod. Vi avlivar dem humant med kolsyra. Vi har en behållare och släpper in dem och efter två minuter är de döda. De kvävs och dör av syrebrist. Hjärnan kopplas bort.”
Nya Lidköpings-Tidningen har skrivit om konkursen och anledningen till den är pandemin. Den kompensation som utbetalades var dels för liten och kom dels för sent för att minkfarmen skulle överleva. I nuläget finns avelsdjuren fortfarande kvar på farmen och vad som kommer att hända med farmen är osäkert.
Den före detta politikern och företagaren Jan-Emanuel Johansson har gått ut med ett erbjudande om att köpa minkfarmen från konkursförvaltaren för att avveckla den. Han säger: ”Vi måste stoppa detta vidriga djurplågeri en gång för alla. Klarar inte regeringen att göra det med lag så får kapitalismen göra det med kapital.”
I Sverige finns det omkring 25 minkfarmer kvar och Djurrättsalliansen arbetar för att det ska ske en avveckling. Under årens lopp har Djurrättsalliansen dokumenterat minkarnas verklighet på de svenska minkfarmerna.