Päls

Minkfarm bryter mot lagen

Sedan årskiftet har minkfarmen Halla Foder i Skara bedrivit sin pälsdjursverksamhet utan tillstånd. Därför har miljö- och byggnadsnämnden i Skara beslutat om ett vitesföreläggande mot minkfarmen, som innebär att farmen måste betala 44 300 kronor i månaden för varje månad som farmen bedrivs utan tillstånd.

– Det fanns inget alternativ, det är ett tydligt lagbrott. Det är ett ovanligt fall, det är inte ofta detta händer med en så stor verksamhet. Det är en allvarlig överträdelse så vi anser att ett vite ska kopplas till föreläggandet. Det är givetvis beklagligt när en nämnd måste använda sig av vite, men vi följer lagen och vi var eniga i vårt beslut, säger Björn Salgren (S), ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden till Skaraborgs läns tidning.

Beroende på hur många avelshonor som finns på en minkfarm ska tillstånd sökas hos antingen kommunen eller länsstyrelsen. Enligt Skaraborgs läns tidning ska det vid en inspektion på farmen ha redovisats att företaget har ungefär 13 000 avelshonor utan tillstånd. Kommunens miljöenhet ska ha varit i kontakt med företaget flera gånger under 2015 och efterfrågat en ny tillståndsansökan, då det är en process som tar lång tid.

– En tillståndsansökan för en minkfarm i den här storleken är ett omfattande ärende som tar tid att handlägga eftersom flera instanser ska ges möjlighet att yttra sig, säger Christina Marmolin, miljöchef Skara kommun till Skaraborgs läns tidning.

Minkfarmen har överklagat kommunens beslut och ärendet ligger just nu hos en länsjurist på länsstyrelsen i Västra Götaland. Djurrättsalliansen ringde dit för att kolla om beslut har fattats i ärendet, men handläggningstiden är på ungefär ett halvår. När ärendet sedan avgörs av länsjuristen kommer antingen kommunen få rätt i sitt beslut och minkfarmen måste betala vitesbeloppen eller anses det vara ett felaktigt beslut av kommunen och minkfarmen slipper betala böter.

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer