Djurförsök

Nio apor dödade på Karolinska Institutet under hösten

Under hösten har nio försöksapor på Astrid Fagræus laboratorium vid Karolinska Institutet dödats. Efter sin död tappades de på blod från hjärtat och därefter skars de organ som kunde användas loss från apornas kroppar innan de skickades på förbränning.

Namnen på aporna var Miss, Tjejen, Jänta, Pingla, Tösen, Donna, Puma, Nandii och Flash. Namnet används internt, när personalen pratar om de olika djuren och i träningen av aporna. Förutom namnen så har alla apor ett nummer, som ofta avänds externt, till exempel i forskningsrapporter. Aporna har sina nummer intatuerade i blå siffror på magen.

Apor på Karolinska Institutet i Stockholm. Foto: KI

 

På Karolinska Institutet i Sverige finns nordens enda anläggning för djurförsök på primater – Astrid Fagræus laboratorium. Där hålls krabbmakaker och rhesusapor som kommer från uppfödningar i Kina. De används ofta i flera olika försök innan de avlivas. I dagsläget (oktober 2021) finns det 36 apor på anläggningen som används i djurförsök. Sedan 2003 är djurförsök på människoapor (schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor, orangutanger) och nio arter av gibbonapor förbjudna i Sverige, men det är fortfarande tillåtet att använda andra apor i djurförsök.

Apa i djurförsökslaboratorium utomlands.

 

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Vi är inte ensamma om vår åsikt, opinionen är stor mot alla sorters djurförsök i allmänhet och mot användningen av primater i synnerhet. Vetenskapsrådet har genomfört en opinionsundersökning om djurförsök, för att ta reda på allmänhetens inställning till djurförsök. Undersökningen publicerades i april 2019 och visade att sju av tio (73 procent) inte skulle acceptera djurförsök på större djur.

Demonstration utanför laboratoriet där försöksaporna hålls inlåsta.

 

De fem äldsta aporna på Karolinska Institutet heter Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox. De är alla krabbmakaker och över 15 år. Det är ovanligt att försöksapor blir så pass gamla och de har ingått i flera olika försök. De anlände 2009 från en kritiserad anläggning i Kina som föder upp apor och hundar till djurförsök.
Av de anställda kallas aporna för ”tanterna” just för att de är så gamla. Djurrättsalliansen driver en kampanj för att de fem aporna ska ”pensioneras”. Det skulle innebära att de får komma till en så kallad djurfristad där de får leva resten av sina liv utan att utsättas för djurförsök. De skulle ha ett hägn utomhus och även inomhusutrymme. Djurrättsalliansen har tidigare omplacerat tre apor från samma laboratorium till en sådan djurfristad i Storbritannien som även sagt sig vara beredda att ta emot de fem äldre aporna. Dessvärre vill inte Karolinska Institutets ledning pensionera aporna.

 

Djurrättsalliansen brukar anordna manifestationer och protester vid Karolinska Institutet för att uppmärksamma apornas verklighet och informera allmänheten. Vi försöker även föra en dialog med Karolinska Institutets ledning för att få dem att frisläppa de fem äldsta aporna för att ge dem en andra chans i livet. Vi har även en namninsamling som du gärna får skriva under.

Vill du läsa mer om aporna på KI och djurförsöken de utsätts för? Här finns mer information.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer