Djurparker

Alla vargarna på Skansen dödade

Alla vargar på Skansen i Stockholm avlivades under morgonen den 6 oktober. En efter en sköts de ihjäl. Det rör sig om fyra vargar. Skansen har även meddelat att de upphör med att hålla vargar. Under många år har djurhållningen på Skansen kritiserats och det har funnits många brister i varghägnet, som bland annat medfört stress för vargarna.

– Det är fruktansvärt att Skansen ännu en gång avlivat fullt friska djur. Den stress och det lidande som fångenskapen inneburit för vargarna på Skansen är åtminstone över och vi gläds över beslutet att Skansen upphör med att hålla vargar i fångenskap, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen har granskat flera av landets större djurparker, bland annat Skansen, genom att från länsstyrelsen begära ut djurparkernas artinventeringslistor. Dessa listor ska djurparkerna årligen skicka in till myndigheten. Där kan man se vilka djur som dött eller avlivats på djurparken under året. Under 2020 avlivades eller dog 97 däggdjur på Skansen, många av dem var helt friska djur. Även under 2020 avlivades 9 vargar på Skansen.

Skansen säger själva :”Skansen har utifrån en samlad bedömning tyvärr varit tvungna att fatta beslut om att avliva vargarna. Vargarna avlivades med veterinär närvarande. Det är aldrig önskvärt, eller Skansens första alternativ, att avliva djur.”

Aktivister från Djurrättsalliansen protesterar utanför Skansen för att informera besökarna om djurhållningen.

 

Djurrättsalliansen anser att den rätta vägen för Skansen att gå är att ta fram en avvecklingsplan för djurhållningen om man är uppriktigt intresserad av djurens välbefinnande och inte maximerar ekonomisk profit på djurs lidande. Det finns en stor portion goodwill för Skansen att vinna och en möjlighet att verkligen bli i världsklass och visa att man är ett modernt friluftsmuseum som klarar av att utvecklas med tiden.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer