Alla vargar på Skansen i Stockholm avlivades under morgonen den 6 oktober. En efter en sköts de ihjäl. Det rör sig om fyra vargar. Skansen har även meddelat att de upphör med att hålla vargar. Under många år har djurhållningen på Skansen kritiserats och det har funnits många brister i varghägnet, som bland annat medfört stress för vargarna.
– Det är fruktansvärt att Skansen ännu en gång avlivat fullt friska djur. Den stress och det lidande som fångenskapen inneburit för vargarna på Skansen är åtminstone över och vi gläds över beslutet att Skansen upphör med att hålla vargar i fångenskap, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.
Djurrättsalliansen har granskat flera av landets större djurparker, bland annat Skansen, genom att från länsstyrelsen begära ut djurparkernas artinventeringslistor. Dessa listor ska djurparkerna årligen skicka in till myndigheten. Där kan man se vilka djur som dött eller avlivats på djurparken under året. Under 2020 avlivades eller dog 97 däggdjur på Skansen, många av dem var helt friska djur. Även under 2020 avlivades 9 vargar på Skansen.
Skansen säger själva :”Skansen har utifrån en samlad bedömning tyvärr varit tvungna att fatta beslut om att avliva vargarna. Vargarna avlivades med veterinär närvarande. Det är aldrig önskvärt, eller Skansens första alternativ, att avliva djur.”
Djurrättsalliansen anser att den rätta vägen för Skansen att gå är att ta fram en avvecklingsplan för djurhållningen om man är uppriktigt intresserad av djurens välbefinnande och inte maximerar ekonomisk profit på djurs lidande. Det finns en stor portion goodwill för Skansen att vinna och en möjlighet att verkligen bli i världsklass och visa att man är ett modernt friluftsmuseum som klarar av att utvecklas med tiden.