Djurparker

97 djur döda på Skansen under 2020

Under förra året genomförde Expressen en granskning av Skansen i Stockholm som visade att djur på djurparken plågats på olika sätt och att många friska djur avlivades. Hur ser det ut i år? Djurrättsalliansen kan nu presentera siffror som visar att 97 däggdjur och fåglar på djurparken under förra året avlivades eller dog, många av dem var helt friska djur. Även under 2017-2019 dog 142 djur på Skansen.

Några av de djur som dog på Skansen under 2020 var 9 vargar, 7 påfåglar, 1 berguv, 4 guerezas, 5 lappugglor, 19 dvärgmöss, 1 brunbjörn och 3 lokatter. Många av dem avlivades.

Några av de djur som avlivades eller dog på Skansen under 2020.

 

Tidigare djurvårdare på Skansen vittnade om vilka fasansfulla sätt några av djuren dött på i en granskning gjord av Expressen. Reportaget berättade om ungar som avlivas kontinuerligt, stressade och skadeskjutna djur samt en tystnadskultur bland personalen. I Expressens granskning går det bland annat att läsa om en gris som skjuts och sedan skriker och lider under de tio minuter som det tar att ladda om och skjuta igen.

– Det är fruktansvärt att ta del av vittnesmålen och ens föreställa sig vad de här djuren tvingades genomlida. Utöver att de tvingades leva sina liv i fångenskap gick många även en brutal död till mötes. Men det är viktigt och nödvändigt att djurens verklighet når allmänheten för det leder förhoppningsvis till att fler gör aktiva val att inte stödja och besöka djurparker, säger Daniel Rolke.

Djurrättsalliansen har granskat flera av landets större djurparker, bland annat Skansen, genom att från länsstyrelsen begära ut djurparkernas artinventeringslistor. Dessa listor ska djurparkerna årligen skicka in till myndigheten. Där kan man se vilka djur som dött eller avlivats på djurparken under året. Nedan är ett utdrag från Skansen.

Utdrag från Skansens artinventaringslista för 2020 med många avlivade djur.

 

Även på Skansenakvariet som ligger inne på Skansens område har flera dött eller avlivats under 2020. Det rör sig om 47 däggdjur, bland annat 3 babianer, 2 dvärgsilkesapor, 3 lemurer och 2 bomullshuvudtamariner. Skansenakvariet kommer inte öppna upp på grund av rådande restriktioner kring besökare och har flaggat för att de kommer att behöva avveckla akvariet till sommaren om det inte blir lättnader på de nuvarande restriktionerna.

På Skansenakvariet så har två bomullhuvudtamariner dött under 2020.

 

Djurparker försvarar många gånger sin existens med att de bevarar djur. Dock är det få arter som finns på djurparkerna som är hotade. Dessutom visar Djurrättsalliansens granskning att friska utrotningshotade djur avlivas, så att tillhöra en utrotningshotad art är ingen garanti för överlevnad. Väldigt få av de djur som tillhör hotade arter och hålls i fångenskap kommer någonsin att släppas tillbaka till sina naturliga miljöer för att stärka de vilda populationerna.
Bevarandeprojekt är ett komplement som djurparkerna använder som försäljningsargument för att locka besökare. Men effektivt bevarande utförs genom att arbeta i djurs naturliga miljö för att skydda individer samt ändra synsätt på hur djur behandlas och hela ekosystem.
Djurrättsalliansen avslöjade förra året att 2 703 djur dött på tio av de större djurparkerna i Sverige under 2017-2019.

Många av djuren som avlivas är så kallade överskottsdjur som det inte längre finns utrymme för eller så är de äldre djur som behöver ge plats åt yngre individer.

HJÄLP OSS I VÅRT ARBETE FÖR DJUREN:

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Lev djurvänligt – besök inte djurparker!

🐾Djurrättsalliansen anser att det är fel, oetiskt och inte försvarbart med djurparker. Läs mer om djurparker här.

Fler nyheter
Djurförsök

Seger: Skräcklaboratoriet i Madrid stoppas och djuren ska omplaceras

Chockerande bilder och filmer visar de grymheter djuren utsätts för på ett djurförsökslaboratorium i Spanien. Bara några dagar efter att avslöjandet offentliggjordes stoppar nu Madrids region i Spanien alla aktiviteter på Vivotecnia och alla djur ska omplaceras till djurhem.

Läs mer
Djurförsök

Djurförsökslaboratorium avslöjat – djur misshandlas och hånas

En undersökning utförd av organisationen Cruelty Free International visar på nytt det extrema lidande och djurplågeri som djuren i laboratorierna får genomlida. Den här gången har de avslöjats på företaget Vivotecnia som är ett kontraktslaboratorium i Madrid, Spanien.

Läs mer
Internationellt

Svenska troféjägare avslöjade

För några år sedan blev troféjakt en världsnyhet när den 13-årige lejonhannen Cecil fick sätta livet till. Det var en amerikansk tandläkare som betalade nära en halv miljon kronor för att få skjuta ett lejon i Hwange National Parks i Afrika. Nu kan Djurrättsalliansen avslöja att mellan 2017 och 2019 så har 74 djur, bland annat lejon, flodhästar och elefanter dödats av svenska troféjägare.

Läs mer