Djurförsök

Seger: Skräcklaboratoriet i Madrid stoppas och djuren ska omplaceras

Djur som blir misshandlade, svingade i luften, utsätts för ingrepp utan bedövning och upprepade gånger förnedras på olika sätt. Det visar bilder och filmer tagna på djurförsökslaboratoriet Vivotecnia i Madrid, Spanien. Avslöjandet, som Carlota Saorsa/Cruelty Free International ligger bakom, har fått enorm uppmärksamhet och väckt stort engagemang. Bara några dagar efter att avslöjandet offentliggjordes stoppar nu Madrids region i Spanien alla aktiviteter på Vivotecnia och alla djur ska omplaceras till olika djurhem. Många demonstranter är på plats – redo att ta emot djuren.

 

Det avslöjade laboratoriet är ett kontraktslaboratorium vilket innebär att de i stort sett testar vad som helst åt vem som helst, bland annat åt läkemedelsindustrin, tobaksbolagen, kemikalieföretag och livsmedelsföretag. På laboratoriet i Madrid  har bland annat apor, hundar, kaniner, minigrisar, möss och råttor utnyttjats i djurförsök. Materialet visar bland annat hur djuren förnedras på flera olika sätt, med kommentarer och genom handlingar. Ett exempel är när ett glatt ansikte ritas på en apa samtidigt som den töms på blod. Här under kan du se filmmaterial inifrån laboratoriet.

Uppdatering: Det glädjande beskedet om att djuren skulle omplaceras och att verksamheten på Vivotecnia skulle stoppas ändrades tyvärr efter att fallet prövats i domstol. Det innebär att de plågsamma djurförsöken fortsätter vilket är en skandal. 
Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer