Djurförsök

Djurförsökslaboratorium avslöjat – djur misshandlas och hånas

En ny undersökning genomförd av Carlota Saorsa/Cruelty Free International från ett kontraktslaboratorium i Spanien visar hur djur blir misshandlade, svingade runt i luften, hur ingrepp görs utan bedövning och hur djur upprepade gånger förnedras på olika sätt. En stor del av det som kan bevittnas i material bryter mot både spansk lagstiftning samt EU:s lagstiftning.

Laboratoriet som avslöjats är Vivotecnia som ligger i Madrid, Spanien. De är ett kontraktslaboratorium vilket innebär att de i stort sett testar vad som helst åt vem som helst, bland annat åt läkemedelsindustrin, tobaksbolagen, kemikalieföretag och livsmedelsföretag. På laboratoriet används bland annat apor, hundar, kaniner, minigrisar, möss och råttor i djurförsök.

Några av alla försöksdjur på laboratoriet i Madrid, Spanien.

 

Materialet samlades in av visselblåsaren Carlota Saorsa som arbetade på företaget mellan 2018-2020. Undersökningen visar på det extrema lidande och djurplågeri som djuren i laboratorierna får genomlida. Bilderna visar också hur djuren förnedras på flera olika sätt, med kommentarer och genom handlingar. Ett exempel är när ett glatt ansikte ritas på en apa samtidigt som den töms på blod.

En del av de saker som avslöjats:

❌ Medveten grymhet mot djuren genom slag och skakningar.
❌ Hånande och förnedring, speciellt mot djur som var döende eller skulle dödas.
❌ Djuren orskas onödigt lidande på många olika sätt.
❌ Systematiska lagöverträdelser, både spansk och EU-lagstiftning.

Djuren slogs och svingades många gånger runt i luften samtidigt som de förnedrades.

Vivotecnias VD Andres König förnekar att djur skulle utsättas för lidande och förnedring på laboratoriet och säger. “Vi arbetar hela tiden med att kvalitetssäkra vårt arbete och tar alltid hänsyn till djurens välmående”.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer