Sverige

Fågelinfluensan i svenska djurfabriker kostar skattebetalarna 340 miljoner kronor

När djurindustrierna drabbas av olika sjukdomsutbrott i djurfabrikerna får de ersättning för avlivning, sanering, produktionsbortfall och förlorat djurvärde. Den senaste tiden spridning av fågelinfluensan i Sverige beräknas i nuläget kosta skattebetalarna drygt 340 miljoner kronor. 

I livsmedelsindustrin hålls enorma mängder djur i djurfabriker. Olika typer av sjukdomar kan sprida sig bland djuren i fabrikerna och nu senast har det varit fågelinfluensan. Bland annat har alla hönor hos Sveriges största äggproducent CA Cedergren dödats efter det att fågelinfluensan kommit in på det enorma industrikomplexet utanför Mönsterås. Först dödades de omkring 1,3 miljoner hönor som hålls i företagets djurstallar (i varje stall hålls upp till 91 000 hönor i så kallade ”frigående system”) och senare dödades även 700 000 unghöns. Det var hos CA Cedergren som Djurrättsalliansen under förra året blev vittnen till hur personal plågade ihjäl hönor. Läs mer om avslöjandet här. Här under kan du se filmmaterialet som visar hur ”frigående” hönor plågas till döds.

 

När djurindustrierna drabbas av smitthärdar som dessa får de ersättning för avlivning, sanering, produktionsbortfall och förlorat djurvärde. Och det är skattebetalarna som betalar för detta. När det gäller senaste tidens sjukdomsutbrott av fågelinfluensan uppskattar Riksdagens utredningstjänst att den preliminära kostnaden för ersättningar till djurägare i nuläget är drygt 340 miljoner kronor. Men enligt en rapport från utredningstjänsten framgår det att det kan dröja innan Jordbruksverket har slutgiltiga kostnadsuppgifter eftersom ”det just nu råder ett smittläge som myndigheten inte varit med om tidigare med många stora utbrott samtidigt”. 

Men det verkliga priset är det djuren som betalar. Majoriteten av alla fåglar inom livsmedelsindustrin lever hela sina liv instängda i djurfabriker under miserabla förhållanden. De tvingas att leva i för dem onaturliga miljöer som är långt ifrån de liv de själva troligtvis hade valt. Antingen som inom äggindustrin för att producera så många ägg som möjligt eller som inom kycklingindustrin där kycklingarna ska växa sig stora på så kort tid som möjligt för att kunna dödas. Efter livet i djurfabrikerna går de alla en brutal död till mötes på slakterierna. Även hönorna i äggindustrin dödas när de är omkring 1,5 år gamla. De anses då vara uttjänta och dödas för att ersättas med nya hönor.Här hittar du mer information om äggindustrin och kycklingindustrin

– Det här enorma maskineriet av lidande, misär och brutal död går inte att rättfärdiga och det är ingenting annat än oetiskt. Vi människor tar oss felaktigt makten över andra tänkande och kännande individer som borde få finnas till för sin egen skull. Det sker dessutom helt i onödan då vi människor varken behöver äta kött, ägg eller andra animaliska produkter för att leva. Var inte en del av det här genom att leva djurvänligt och välja växtbaserat, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Det är riksdagsledamoten Jens Holm (V) som bad Riksdagens utredningstjänst ta reda på vad smittspridningen av fågelinfluensan kostar skattebetalarna. Läs rapporten från Riksdagens utredningstjänst här.

🌱 Vill du ha inspiration och tips hur du kan leva mer djurvänligt? Kolla du in Veganutmaningen – en helt gratis mejltjänst framtagen av Djurrättsalliansen där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer